10 In Clean Eating

I love paleo

Idag tänkte jag berätta lite mer om varför jag allt mer går åt paleo-hållet och blir mer och mer förälskad i den här kosthållningen.

Först kort, vad är paleo? Paleo står för paleolitisk kost, dvs stenålderkost. Paleo känns som en så logisk kost för våra kroppar ju mer jag läser på och är ju clean eating i ett nötskal (Länk till inlägg med mer om just clean eating). Grundtanken är fokus på ren naturlig mat som kött, fisk, skaldjur, fågel, grönsaker, frukt, rotfrukter, nötter osv. Den som man plockar bort är spannmål, mejerier och raffinerat socker. Helt enkelt, mat som är som den är och inte mixtrad med i en fabrik och har funnits tillgängligt för oss i naturen runt oss under vår evolution.

Gluten/spannmål och socker har jag ju levt utan i flera års tid nu men mejerierna har ju varit min svaga punkt som jag inte känt mig beredd att offra trots att jag innerst inne, bl a på grund av min laktosintolerans, har känt att jag skulle må bättre utan. Jag började trappa ner och hitta nya sätt att laga mat och testa nya recept. Som äggröran här ovanför baserad på ägg, kokosmjölk och stekt i lite kokosolja. Efter att ha kört i princip helt mejerifritt under en period nu så kan jag bara säga att jag är så glad att jag gjorde en seriös ansträngning och jag mår så bra!

Min tanke är att mejerier för mig ska vara en form av lyx, som en god gräddsås till helgen eller riven ost på tacogratängen på fredagskvällen. Men att äta keso och kvarg till vardags känner jag är inte för mig.

En annan sak med paleo som passar mig (vi är alla olika och i det här inlägget utgår jag från mig själv) är att frukt och rotfrukter i lagom mängd är en naturlig del av kosten. Inom andra former av lågkolhydratskost, som lchf, så är ju det ett stort no-no. Men min kropp mår bra av lite mer kolhydrater och i samband med träning så reagerar min kropp kanonbra på lite extra kolhydrater från frukt och rotfrukter. Jag tror absolut att många personer mår bäst på få kolhydrater pga insulinutsöndring och fettinlagring. Men för min mår jag jättebra av lite mer kolhydrater i samband med träning.

Vad har du för tankar kring mejerier? Dela gärna med dig till min och de andra läsarna.

Är du nyfiken på mer om just mejerier så kan jag rekommendera att läsa de här inläggen:

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Ekofilosophie
  5 november, 2015 at 19:03

  Jag kör i princip mejerifritt, men skippar även frukt förutom lite egenodlade bär o äpplen kanske varannan månad. Så jag äter väl strikt lchf med lite paleoinslag :)

 • Reply
  Ida
  6 november, 2015 at 06:06

  Jag har inga problem med mejerier. Så även om det inte blir varje dag så blir det en del kvarg ovh yoghurt. Dock har det minskat. Jag gillar tänker med paleo och vi försöker ha det delvis här hemma i alla fall.

  • Reply
   admin
   6 november, 2015 at 09:00

   Vi måste alla utgå från oss själva, precis som du :)

 • Reply
  Ida
  6 november, 2015 at 09:02

  Ja men precis. Så är det absolut. :)

 • Reply
  Nelly
  6 november, 2015 at 14:47

  Har svårt att se ett liv utan mejeri helt men jag tycker paleo är det bästa som hänt världen. Jag känner mig så fräsch och inte alls bubblig och tung i magen och jag ser bättre resultat på min träning. Tyckte först att GI verkade vettigt då jag är jättekänslig i blodsockret men börjar dras mer åt paleo-hållet.

  Tack för ett bra inlägg!

  • Reply
   admin
   9 november, 2015 at 13:28

   Tack för din kommentar!

   Jag tänker så här ang det du skrev om att vara utan mjölk hela livet. Det har jag ingen tanke på att vara men jag tror att dra ner på sitt intag och när möjligt välja bort det. Men säg till helgen eller andra gånger man vill ”unna sig” så är mejerier helt ok så länge de är av bra sort och om man inte mår dåligt av dem så klart. Man får testa sig fram och hitta den nivå och variant som passar just en själv.

 • Reply
  Annette
  10 november, 2015 at 13:22

  Jag tror på idén kring clean eating: så rent från tillsatser som möjligt. Däremot förstår jag inte varför till exempel mjölk och bröd skall undvikas? Åtminstone om man hämta mjölk hos en närliggande bonde, direkt från mjölktanken, och bakar sitt eget bröd utan tillsatser. Både mjölk och bröd ingick i kosten på stenåldern. En annan sak är att vissa faktiskt inte tål mejeriprodukter och mjölprodukter, och bör äta det med måtta eller inte alls. Men det handlar inte om clean eating anser jag. Förklara gärna.

  • Reply
   admin
   10 november, 2015 at 21:13

   Tack för din kommentar och jag förklarar gärna hur jag tänker :)

   Mejerier och gluten (om det är det du menar med bröd) åt vi inte under stenåldern. Spannmål kom in i vår värld långt senare när vi började bruka jorden. Mjölk och gluten har varit en del av vår kost under en bråkdel av människans historia och våra kroppar är inte fullt anpassade till att hantera den. Läs gärna mina inlägg om gluten och mejerier under kategorin tankar om kost. Du hittar en rulllist med kategorier en bit ner till höger på bloggen.

   Gluten gör oss inget gott förutom att en bit bröd är gott för smaklökarna. Det försvårar näringsupptag och ställer till det på andra sätt för oss. Mejerier är mer av en gråzon. De feta alternativen är bättre än de magra för de magra är fulla av tillsatser. Men mejerier över lag och då främst mjölksockret (kasein osv) är tillväxtfrämjande och är designade för maximal tillväxt. Inte alltid det vi människor vill åt. Mjölken är trots allt kossans bröstmjölk för att få kalven att växa till sig på bästa sätt.

   Kommentera gärna och du vill att jag förklarar ytterligare :)

 • Reply
  Annette
  11 november, 2015 at 11:04

  Tack för ditt svar. Det har du rätt i, så långt tillbaka som under den äldre stenåldern åt man inte bröd eller mejerier, det var först under den yngre stenåldern som människan blev bofast och började odla och hålla tamdjur. Och paleo syftar väl på kosten som åts under den äldre stenåldern vad jag förstått.

  Av alla olika typer av kost tycker jag att Clean eating är det allra bästa och mest logiska sättet att förhålla sig till mat. Fritt från tillsatser. Men ju mer jag läser på om kost, desto mer förvirrande blir det.

  Om jag förstått det rätt, så förespråkas inom LCHF låg andel kolhydrater och hög andel fett från tex mejeriprodukter. LCHF innebär då stor andel livsmedel som kött, fisk och ägg, som försurar kroppen och skapar inflammationer. Man bör enligt LCHF undvika potatis, som är en rotfrukt och därmed basisk och bra för kroppen ur det perspektivet, och även frukt.

  Vegankosten med mycket frukt och grönt låter ju bra eftersom det är basiska livsmedel, men då får man problemet med att få i sig tillräckligt med protein och vissa näringsämnen och även sämre näringsupptagningsförmåga rent allmänt.

  GI och medelhavskost har ett vettigt upplägg tycker jag, men även där skall potatis undvikas, det är ok med pasta, bröd och liknande om det är fullkornsprodukter, och man verkar inte ta hänsyn till syrabalansen i kroppen.

  Det som är bra ur ett perspektiv, är dåligt ur ett annat. Till exempel tycker jag att det kan vara praktiskt med kvarg efter träning, eftersom jag vill få en stark kropp och kvarg innehåller mycket protein men inte så mycket kolhydrater. Däremot läste jag nu om kasein som du nämnde i din kommentar, vilket kvarg innehåller en hel del av, och det har i viss forskning visat sig vara cancerframkallande. (Vilket också får mig att tänka på många som styrketränar och som äter kasein som ett tillskott för att bygga muskler. Vet de om att kasein anses cancerframkallande undrar man.)

  Sedan är det just detta som jag varit inne på, om hur alkalisk kost förhåller sig till clean eating. Skall man försöka hålla sig till en kost som inte försurar kroppen (vilket också är cancerframkallande tydligen), blir det bara rotfrukter, grönsaker, frukt och bär kvar att äta, eftersom kött, fisk, ägg, nötter och fröer är syrabildande :o I princip vegankost, vilket inte är ett alternativ för mig och min familj.

  Det kanske är så att man får bestämma sig helt enkelt för en kosthållning som är så bra som möjligt för kropp och hälsa, för djur och miljö och samtidigt genomförbar. Bort med sådant som är onödigt och inte tillför några viktiga beståndsdelar till kroppen, som läsk, sockrade juicer, saft, godis, kaffe, kakor, chips, ostbågar. Och så bort med med halvfabrikat, som korv. Laga mat från grunden.

  Man kanske skall fokusera på att äta störst andel av grönsaker och rotfrukter. Oftare fruktsallad som efterrätt istället för söta bakverk. När man äter kött bör man kanske välja viltkött (av många olika anledningar, inte minst för att de haft ett bra liv och även är ett näringsmässigt bra livsmedel) och kyckling, och då kyckling som vuxit upp så naturligt som möjligt, tex den nya Reko-kycklingen (som dock verkar få svårt att slå igenom eftersom den blir dyrare då de får växa i sin egen takt och får gå omkring på stora ytor både inomhus och utomhus). Fisk och ägg försurar tydligen kroppen, men innehåller så mycket som är bra för kroppen att man får ta det onda med det goda. När det gäller mejerier har jag nu förstått varför man skall välja de feta alternativen, så där kommer jag att tänka om framöver.

  Lång kommentar med spridda tankar :) Jag har egentligen inte någon fråga, utan vill passa på att tacka för en inspirerande blogg. Ja det förstås, har du något svar på hur man får ihop clean eating utan tillsatser med att äta en basisk kost som samtidigt innehåller alla näringsämnen man behöver, då vill jag gärna veta. Jag tror dock att det är omöjligt och att man får kompromissa litet.

  Ha en fin dag!

  • Reply
   admin
   11 november, 2015 at 11:58

   Många bra tankar och funderingar! Det är som du säger – till slut kan man inte äta något om man ska lyssna på allt. Jag tror på en grund av bra mat där man har plockat bort saker som pulversåser, margariner, godis, och annat som är gjort i fabrik. Det är inte riktig mat. Men som om och hur mycket man äter av t ex mejerier, frukt, baljväxter osv, där tror jag att alla måste hitta det som funkar för en. Det går inte att leva ett liv där allt är perfekt ur alla synvinklar. Och ärligt talat, hur kul skulle ett sånt liv vara?

   Jag ser min kost/clean eating som ett ambition och ett mål jag strävar efter. Sen är det långt ifrån alltid som det är möjligt att äta 100 % cleant. Jag har inga ambitioner på att undervika vare sig mjölkprodukter eller socker till 100 % livet ut (gluten är en annan sak för mig för det får mig att må så dåligt att det inte är värt det) men jag tänker äter goda gräddsåser på helgen till exempel eller ”vanliga” pepparkakor till jul. Med det menar jag inte att A L L A bör eller ska göra det. Är man djupt sockerberoende t ex eller lider av eksem som blommar upp vid sådan mat, så ska man så kalrt inte ät det. Men jag och min kropp klarar det. Sen ska jag inte äta en hel burk med pepparkakor men några stycken är en njutning som jag unnar mig vid väl valda tillfällen. Man måste faktiskt leva också :) tror de här tankarna som vi utbytt är värda ett inlägg framöver…

   Ha en bra dag!

  Leave a Reply