3 In Clean Eating

Allt fler får problem med gluten

Som ni vet sedan innan så äter jag själv ingen gluten och försöker se till att mina barn äter det i så liten mängd som möjligt.

Vad är gluten och varför bör man undvika det?

Gluten är en typ av protein som finns i spannmål, främst i vete, råg och korn. Gluten liknar klister (gluten och det engelska ordet för klister glue har samma ursprung) och finns i spannmål och är det som gör att produkter tillverkade av mjöl blir fluffiga och sega.

hämta (19)

(bild lånad från glutenfreeandfull.com)

När man äter spannmål så kommer tunntarmen att utsöndra enzymer för att bryta ner gluten. Tarmarna har i uppgift att släppa igenom nedbruten mat in i blodomloppet och på så vis förse våra kroppar med näring. För att ta upp näringen är tarmens insida täckt med så kallat tarmludd eller villi. Gluten lägger sig som ett lager med klister över tarmluddet och detta är så klart skadligt. En ”frisk” kropp klarar av att bryta ner gluten i viss utsträckning och kan även läka sitt skadade tarmludd. En person som lider av glutenintolerans däremot, kan inte bryta ner och reparera sitt tarmludd och tarmen blir för evigt skadad. Ju mer gluten man äter desto mer får kroppen kämpa för att bli av med klistret.

1521783_616723315048253_382828397_n

(bild lånad från glutenfreeuae.com)

Andelen personer med diagnosen glutenintolerans ökar hela tiden men högst troligen är det långt fler än de som får diagnos som hade mått gott av att utesluta gluten ur kosten. Var och varannan person har problem med magen på olika sätt och allt oftare läser man historier om hur människor slipper sina magproblem efter att ha slutat med gluten.

Vi blir alltså hela tiden fler och fler som får svåra problem med gluten och det är egentligen inte det minsta förvånande. Den sortens vete som odlas idag har bara funnits i ca 50 år. Den kallas för hybridiserad dvärgvete och ger mycket bättre avkastning/skörd än den vete som odlades innan. Den innehåller även en långt högre andel gluten än tidigare sorter. Det har även kommit fram att brödtillverkare på senare tid har tillsatt extra gluten i sina bröd för att göra de extra fluffiga och goda. På 80-talet gavs även kostråd från bvc att barn skulle äta en skadligt hög andel av gluten (dessa kostråd ändrades snabbt då man direkt såg en ökad andel barn som fick diagnosen glutenintolerans).

Jag själv har haft problem med magen sen jag var barn. Jag har haft problem med kramper och spänd mage så länge jag kan minnas. Jag kommer ihåg när jag var runt 5 år och min mamma fick köra mig till vårdcentralen för jag hade så ont. Magproblemen eskalerade under min högstadietid och jag minns en klassresa när jag fick tillbringa hela dagen i sängen med magkramper. Jag har sökt läkare flera gånger och varje gång fått rådet att stressa mindre och att de inte riktigt vet vad det beror på. Jag har testat mängder med olika typer av läkemedel utan att något egentligen har hjälpt. Men så slutade jag med gluten för knappt ett år sedan och min mage har aldrig mått bättre. Men de gånger då jag ”fuskat” och ätit något med gluten i, så kommer magsmärtorna som ett brev på posten. Jag behöver inte mer bevis för att gluten inte hör hemma i min kropp.

Förutom att förstöra tarmväggarna så har gluten även de här effekterna:

 • Diarré
 • Förstoppning
 • Luftbesvär
 • Diffusa magsmärtor
 • Aptitlöshet
 • Illamående
 • Hudbesvär
 • Depression
 • Psykiska störningar
 • Nervvärk
 • Muskelvärk

För mig är det självklart att skippa mjölet och gluten och jag tycker att alla borde testa för att se hur bra man verkligen kan må!

????????????????????????????????????????????????????????????????

(bild lånad från roadtoglutenfree.com)

Källor:

http://www.kostradgivarna.se/2012/11/experimentera-absolut-inte-med-glutenfri-kost/#sthash.opQQYrSr.dpuf

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/what-is-gluten

kostdoktorn.se

annahallen.se

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  victoria
  2 januari, 2015 at 19:21

  Mycket bra skrivet. TACK! har också själv lidit av kass mage sen barn och lever idag med lchf och det är underbart hur mycket bättre det är. Se senaste åren vart det många ambulansfärder med morfin mm för min mage skull så jag är oerhört tacksam för att lchf kom in i mitt liv. Vill också tacka för en underbar blogg med massa goda inspirationsbilder samt info. ///vicky

 • Reply
  Varför små barn inte ska ha gluten »
  24 januari, 2015 at 13:31

  […] Efter allt jag har läst om gluten och hur det påverkar vår hälsa så var valet enkelt. Här kan ni läsa ett tidigare inlägg som jag skrivit om […]

 • Leave a Reply