2 In Clean Eating

LÄR DINA BARN VAD RIKTIG MAT ÄR

Idag är jag hemma med en snorig liten tjej här hemma och låter henne vila sig lite från förskolan. Visst är det konstigt, sa i helgen att barnen varit så friska och sluppit förkylningar hela helgen och så direkt, så kommer det! Hoppas hon mår bättre snart bara. Jobbigt för en liten på 1,5 med nästäppa och rinnande snor.

När vi gick här hemma på morgonen så hade jag på nyhetmorgon i bakgrunden och blev riktigt glad över ett inslag med den fantastiska Ann Fernholm (vetenskapsjournalist och författare, driver bloggen Ett sötare blod). Hon har släppt ännu en bok och om den bara så är hälften så bra som hennes tidigare böcker, så är det helt klart läsvärd. Kanske främst för oss småbarnsföräldrar. Den nya boken att leta efter heter Smakäventyret – att lära små barn att äta riktig mat.

Nyhetmorgon_smakäventyret

Här är en länk till inslaget på tv4s hemsida.

Nytt för mig var det som de beskriver händer i barnens liv och relation till mat runt 1,5 år. Riktigt intressant!

Jag tror stenhårt på det här med riktig mat. Strunta för en stund i glutenfritt, mjölk och allt annat – vi kan nog alla vara överens om att vi alla och särskilt barn mår bäst av riktig mat. Köpt färdigmat är inte riktig mat. Riktig mat är grytor du kokar själv, potatismos du rör ihop, grönsaker du tillagar hemma osv.

Inte bara näringsmässigt men också i uppbyggnaden av allas vårt förhållande till mat. när vi introducerar mat för våra små så lär vi ju faktiskt dom vad man är. Och visst vill vi att de ska växa upp med sunda matvanor?

Kolla in klippet och lämna gärna en kommentar med dina tankar!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Maria Lavestedt Segeblad
  11 november, 2015 at 19:44

  Vår 2-åring åt tidigare allt, och vi var så nöjda. Nu är han mer kräsen, och äter gärna helst pasta. Endast :-) jag tror på att servera endast den mat vi äter, och vi gör alltid mat från grunden och alltid någon grönsak/er. Förhoppningsvis släpper hans pastafas och han börjar äta det vi äter. Men jag tror inte på att göra egen mat till honom. Blir nyfiken på den boken, en förälder är väl alltid nyfiken på tips hur man får i barn bra mat. Iaf den här mamman :-)

 • Reply
  Annika Larsen
  12 november, 2015 at 13:48

  Å så intressant! Låter väldigt logiskt med det som sker vid 1,5-2 år. Glad att min minsta som nu snart är 2,5 år fått samma mat som oss i princip hela tiden. Den första fick tyvärr mycket burkar. Tror jag liksom trodde att det var det barn åt. Ingen som sa något annat. Bra att någon informerar om andra möjligheter :)

 • Leave a Reply