8 In Clean Eating/ Guider

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER PROTEINPULVER

Proteinpulver kan vara ett smidigt sätt att få i sig tillräckligt med protein. För oss som tränar tungt regelbundet, är protein viktigt för återhämtning och muskeluppbyggnad. Men visste du det inte bara är träning som ökar behover efter protein, utan att det även ökar ju äldre vi blir? När vi blir äldre så minskar vår muskelmassa och för att hålla kroppen stark och pigg längre så är tillräckligt protein mycket viktigt.

Proteinpulver är ett tillskott och mat är alltid bättre. Fördelen med proteinpulver är att det är smidigt och enkelt att få i sig när maten inte räcker till. Om du som jag styrketränar så kan du behöva upp emot 2 gr protein per kilo kroppsvikt och då kan en proteinshake efter gymmet vara ett smidigt sätt att få i sig protein. Självklart kan du om du vill äta en bit kyckling eller fisk. Grejen med proteinpulver är som sagt smidigheten och ”riktig mat” ska alltid vara prio ett före tillskott.

Jag använder mig av proteintillskott och får ofta frågor om vilka som är bra och ”clean”. Långt ifrån allt proteinpulver som säljs håller måttet. Mycket är rent ut sagt skräp med tillsatser och annat som vi inte vill ha i oss. Men det finns även bättre alternativ men de kan vara lite svårare att hitta. Särskilt så om du inte vet vad du ska leta efter. Därför tänkte jag idag dela 5 tips att tänka på när du väljer ett proteinpulver som passar dig. 

HUR SYNEN PÅ PROTEINPULVER HAR FÖRÄNDRATS

Innan vi går in på tipsen så tänkte jag först ägna en stund åt att prata om proteinpulver lite mer övergripande. Det finns så många missförstånd och jag vill försöka bringa lite klarhet i frågan.

Jag köpte min första påse med proteinpulver för ca 10 år sedan och jag minns att att många tyckte att det här med proteinpulver var något konstigt och suspekt. Ibland kändes det till och med som om det sågs som någon slags doping. Idag däremot har var och varannan av oss som trivs i gymmet en påse eller två med proteinpulver hemma. I takt med att efterfrågan har växt så har även utbudet förbättrats och idag finns klassiskt vassle men även vegetabiliska varianter. Det har även kommit fram riktigt bra alternativ utan tillsatser, sötningsmedel och liknande.

att tänka på när du väljer proteinpulver

att tänka på när du väljer proteinpulver

VAD ÄR EGENTLIGEN PROTEINPULVER?

Proteinpulver är kosttillskott där man ur olika råvaror har lyft fram proteinet samtidigt som de mesta av kolhydraterna och en del fett har plockats bort. Den vanligaste varianten är vassle, eller whey, och det är i grunden mjölk som har pulveriserats. Men det finns även mjölkfria alternativ baserade på ägg eller til exempel ärtor.

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER PROTEINPULVER

Utbudet är idag nästintill enormt och det kan vid en första anblick upplevas som en djungel att hitta rätt i. Därför har jag här nedanför satt ihop mina fem bästa tips för att hitta ett proteinpulver som håller hög kvalitet och som passar dig.

1) Vilken är proteinkällan?

Det finns flera typer av proteinpulver. Det mest klassiska är vassle (whey) och kasein. Vassle tas upp snabbt av kroppen och är lämpligt direkt efter träning (om du kan och vill äta mjölk). Kasein är ett mer långsamt protein som är vanligt att ta på kvällen inför sänggående. Personligen är jag skeptisk till just kasein då det finns studier som kopplar det till protein med tarmen som leaky gut eller läckande tarm på svenska. Det finns även studier som visar på motsatsen så området är inte helt klarlagt.

Om du inte vill eller kan äta mjölk så finns det även tillskott baserade på ägg och kollagen (finns bland annat i brosk och senor och tillskott baseras på fisk).

Vegetabiliska alternativ är bland annat ärt- och hampaprotein. Det kan passa dig som är vegan eller av annan anledning inte vill eller kan äta mjölk.

LÄS MER:

proteinpulver utan tillsatser

 

2) Hur mycket protein ger en portion?

Välj ett tillskott där en portion ger minst 20 gr protein. När du bestämmer dig för att använda ett proteintillskott så är det just proteinet du vill åt. Om en portion inte ger dig minst 20 gr så betyder det att tillskottet innehåller mer kolhydrater och fett på bekostnad av just proteinet.

3) Var kommer proteinet ifrån?

För att hålla nere på kostnaderna väljer många tillverkade mjölk från kossor utanför Sverige. Mitt råd är att alltid välja proteinpulver som är gjort på mjölk från svenska kor. Då vet du att mjölken inte innehåller antibiotika och höga halter av hormoner (1, 2, 3). Svensk mjölk håller hög kvalitet och du stöttar samtidigt de svenska mjölkbönderna.

4) Innehåller tillskottet tillsatser som färgämnen och sötningsmedel?

Det är självklart upp till dig vad du stoppar i dig men mitt råd är att välja ett proteinpulver utan konstiga tillsatser. Det finns proteinpulver helt utan sötningsmedel och socker men även de som är sötade med stevia som är ett mer naturligt sötningsmedel.

Undvik också tillsatser för färg och förstäkt smak. Smaksätt hellre själv din shake i så fall med frukt och bär.

5) Vad kostar tillskottet?

Som med det mesta så är det faktiskt så att du får det du betalar för. Om tillskottet kostar lite mer så håller det troligen en högre kvalitet. Bra råvaror kostar. Satsa på kvalitet för kvantitet.

HUR DU KAN ANVÄNDA PROTEINPULVER

Det klassiska sättet att få i sig extra protein genom ett tillskott med hög kvalitet är att dricka det som en shake blandat med vatten eller valfri mjölk. Men det går också utmärkt att blanda ner en matsked i yoghurten eller gröten. Du kan också baka med proteinpulver och göra alltifrån mugcakes till mellanmålsbollar.

ANVÄNDER DU PROTEINPULVER?

Brukar du använda proteinpulver? Tar du det i samband med träning eller gör du annat kul som bakar eller annat? Dela gärna med dig i kommentarerna. Det är alltid lika kul att läsa det ni skriver.

Följ mig gärna också på FaceBook där jag varje dag delar recept och tips. Sök på clean eating by Annika eller besök mig direkt via denna länk.

clean eating by annika

 

 

 

 

 

 

KÄLLHÄNVISNINGAR:

 1. mjölk.se – svensk mjölk, ett säkert livsmedel
 2. mjölk.se – du delar hälsa med en ko
 3. sydsvenskan.se – svenska mjölkbönder använder minst antibiotika inom hela EU

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Emma
  16 januari, 2018 at 16:08

  Jag skulle vilja använda proteinpulver men just inte vetat vad jag ska kolla efter i innehållsförteckningen eller om det ens fanns ngt på marknaden som inte innehöll ngt suspekt över huvud taget. Kan du rekommendera ngt?

  • Reply
   admin
   22 januari, 2018 at 16:03

   Det kommer inlägg om detta inom en snar framtid :)

 • Reply
  Shereen
  16 januari, 2018 at 19:58

  Hej och tack för detta!

  Ja, jag äter bara veganskt och tränar mycket. Så jag tar antingen ren hampa-, ris- eller ärtprotein. Finns massa bra på Reco Markets onlinebutik!

  • Reply
   admin
   22 januari, 2018 at 16:04

   Ja det finns massa bra alternativ idag. Personligen har jag lite svårt för hampa och ris. Gillar inte smaken av hampaprotein och konsistensen av risprotein. Men ärtprotein använder jag själv regelbundet :)

 • Reply
  Jennie
  17 januari, 2018 at 20:42

  Hej,
  Jag tycker att det är svårt att hitta ett bra proteinpulver utan socker eller sötningsmedel. Jag har provat Holistic Vassleprotein Vanilj och ett från Vitaprana. Vilken sort tar du? :-)

  • Reply
   admin
   22 januari, 2018 at 16:05

   När det kommer till vassle så använder jag holistic. Smakar inte lika mycket som ”vanliga” men när man tar bort socker, smakämnen och sötningsmedel så blir det ju tyvärr så.

 • Reply
  Petra
  18 februari, 2018 at 21:20

  Hej! Tycker det är en djungel av proteinpulver så ditt inlägg var en lyckoträff att hitta! Har just hittat hit till din sida via intagarn som jag följer. Jag undrar bara, vilket proteinpulver skulle du rekommendera om jag vill ha ett pulver med så neutral/svag smak som möjligt? Tycker nämligen många har en hemsk bismak… Men jag kan ju ha köpt dåliga pulver tidigare.. :) mvh Petra

  • Reply
   admin
   19 februari, 2018 at 13:27

   Ja det är lite trixigt det där. Jag tycker personligen att holistics har en mild och god smak. Inte alls så söt som många andra. Något helt utan smaksättning kan jag inte på rak arm tyvärr.

  Leave a Reply