12 In Guider

DEL 4: KROPPSTYPER ENDOMORF

Då var det dags för det fjärde och avslutande inlägget i min serie på ämnet kroppstyper. Jag har tidigare berättat mer om tankarna bakom det här med kroppstyper och även berättat om ectomorf och mesomorf. Idag är det dags för kroppstypen endomorf som är den som jag själv anser mig till största delen tillhöra.

Innan jag berättar mer om oss endomorfer så vill jag bara påminna om att när jag pratar om kost så menar jag till 100 % ren och näringsrik mat. Ingen kropp, oavsett kroppstyp, mår bra av processad och sockerfylld mat. Även om en ectomorf inte går upp i vikt av skräpmat så är det inte bra för honom eller henne.

Jag vill även vara tydlig med att det ligger ingen värdering i det här med de olika kroppstyperna. Det handlar om våra genetiska förutsättningar och inget annat. Det finns ingen kroppstyp som är bättre än någon annan. Det finns för- och nackdelar med alla kroppstyper.

Endomorf – min kroppstyp

Yes, endomorfen, det är jag det. En endomorf kan sägas vara raka motsatsen till en ektomorf. En endomorfisk kropp är ofta större än andra och har lätt att lägga på sig fett. En endomorf måste vara väldigt noga med både kost och träning om man vill ha en bra fysisk form.

Exemple på välkända personer som kan klassas som endomorfer är till exemple Opera Winfrey, Marily Monroe, Jenniffer Lopez, Jack Black och Russel Crow.

En endomorf är ofta ganska stor och bred med både bred midja och breda axlar. De har ofta mjukare kroppar och mer fett på kroppen. De har lätt för att lägga på sig fett men även ganska lätt för att öka i muskelmassa med rätt träning.

Endomorfer rör sig ofta naturligt mindre. En ectomorf är en sån där aktiv person som alltid är i rörelse och bränner energi medan en endomorf helst vill vara i stillhet och måste ta aktiva beslut för att röra på sig. Rörelse kommer sig helt enklet inte naturligt. Därför fär en endomorf av med mindre energi och har tendens att lagra mer.

Vilken kost passar en endomorf?

Eftersom en endomorf ofta är mindre aktiv och har lätt för att lagra fett så betyder det att toleransen för kolhydrater är lägre. En endomorf kan inte äta kolhydrater på samma sätt som en ectomorf.

Ett bra kostupplägg innehåller lägre andel kolhydrater och mer protein och fett. Kolhydrater måste inte uteslutas helt men bör hållas koll på. En endomorf bör uteslutande välja kolhydrater som grönsaker, rotfrukter och glutenfria gryn. Dessutom bör de hållas till de måltider som kommer i anslutning till träning.

En bra utgångspunkt är 20 % kolhydrater, 35 % protein och 45 % fett. Därifrån kan näringsämnena ökas på eller minskas beroende på hur kroppen reagerar. Men i grunden relativt lite kolhydrater då de lätt lagras som fett hos en endomorf. Ganska mycket protein då det mättar och hjälper till att bygga muskler. Samt relativt mycket fett för energi och för att skapa en bra fettdrift som endomorfer ofta mår bra av.

Träning för en endomorf

Träning och rörelse kommer ofta inte naturligt för en endomorf som i grunden är ganska lat. Min pappa brukar alltid säga att jag en dag kommer att bära ihjäl mig då jag hellre packar på mig allt med en gång istället för att behöva gå två gånger. Typiskt beteende hos en endomorf. Jag måste aktivt anstränga mig för att röra på mig.

En endomorf bör träna på liknande sätt som en mesomorf. Det vill säga med en ungefär lika fördelning av styrke- och konditionsträning. En endomorf ökar ganska lätt i muskelmassa vilket ökar förbränningen. Men även svettig cardioträning behövs för oss endomorfer så att vi blir av med större mängder energi. Sikta gärna på 3 pass med tung styrketräning och 2-3 cardiopass.

Man kan ändra sin kroppstyp

Det är inte så att om man, som mig, är en endomorf så innebär det att man alltid kommer att vara det. Absolut inte. Genom kost och träning kan vi alla byta kroppstyp. En endomorf eller ectomorf som äter bra och tränar bra kan absolut bli mer av en mesomorf på samma sätt som en mesomorf som slarvar med kost och träning kan bli en endomorf.

Avslutande tankar om serien

Jag vill på inget sätt lägga någon värdering i det här med olika kroppar utan jag vill snarare öka på kunskapen och respekten för den egna kroppen. När jag fick upp ögonen för detta med kroppstyper så fick det mig att förstå varför jag som endomorf inte kunde äta som mina vänner som var ectomorfer. Jag kan inte äta pasta, bröd och sockerrik frukt som bananer och dadlar dagarna i ändå. Min kropp mår inte bra av det. Det gav mig en ökad förståelse för min kropps förutsättningar och respekt för den. Det stärke mig också att förstå att jag genom rätt kost och träning för min kropp kan skapa min optimala kost och välmående. Mitt syfte med de här inläggen har varit att hjälpa dig att få samma förståelse för hur din kropp reagerar på det du äter och hur du rör på dig.

Det handlar inte om att du har dålig karaktär eller inte tränar tillräckligt hårt. Din kropp kommer inte att svara så som du vill om du inte ger den rätt förutsättningar. Det handlar om gener och hormoner. Det har inget med din personlighet att göra.

Dela gärna tankar eller ställ frågor i kommentarerna till inlägget. Om du tyckte att det var intressat läsning så får du jättegärna dela det vidare på till exemple facebook så att fler kan ta del av det.

clean eating by annika

 

 

 

P.S. – om du känner igen dig i någon av beskrivningarna om kroppstyper och känner att du behöver hjälp och guidning, så vill jag tipsa om att du i sommar kan delta i CLEAN28 till 35 % rabatt. Själv är jag som sagt en endomorf och lågkolhdrakost som jag främst riktar in mig på är perfekt för oss endomorfter.

Bilden är lånad från se.treated.com

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Mia
  22 juni, 2017 at 08:13

  Men om man är Endomorph och har blodgrupp A då? Då bör man ju helst vara vegetarian och inte äta mycket varesig fett eller protein. Hur gör man då?

  • Reply
   admin
   22 juni, 2017 at 21:17

   Jag är tyvärr inte så påläst kring blodtyper. Men mitt råd är alltid att lyssna till sin kropp före alla andra råd. Testa båda uppläggen i 4 veckor och avgöra sedan vilket som passar dig.

  • Reply
   Ivona Makdissi
   26 januari, 2019 at 21:35

   Asså thank you God för att jag hittade din blogg. Allt stämmer som du beskrev det. Jag har hela tiden känt på mig att hag gjort nåt fel när man varken går franmåt lr bakåt i min strävan till en hälsosam kropp. Tack för alla tips.

 • Reply
  Martina
  23 juni, 2017 at 07:52

  Det stämmer in precis på mig också..
  Det är en svår kombo med sköldskörteln då man kan vara väldigt trött också att få till träningen som man så gärna vill göra.

  Skall man äta lchf?

 • Reply
  Michaela
  29 juni, 2017 at 12:42

  Vegetarian/vegansk kost, funkar det för en endomorf? Jag har smått övergått till vegetarisk kost med inslag av vegansk touch. Är det bra eller dåligt för en endomorf?

  • Reply
   admin
   30 juni, 2017 at 16:49

   Beror på. Viktigt med protein och fett och det kan vara ett problem med vegansk kost. Var noga med att variera dina proteinkällor då du måste ha alla så kallade essentiella aminosyror. Finns ingen vegetarisk källa med alla. Därför är variation oerhört viktig. Ät riktigt med kokosolja, avokado, nötter och oliver för ett. Vegansk kost blir lätt rik på kolhydrater med ris, frukt, pasta osv.

  • Reply
   Anna
   12 november, 2019 at 07:56

   Hej Annika, vilken bra sida du har! Mycket inspirerande och informativ. Tack :)

   • Reply
    admin
    13 februari, 2020 at 14:10

    Hej Anna!

    Tack snälla! Vad glad jag blir. Hoppas du kommer tillbaka :)

 • Reply
  Matilda
  3 mars, 2019 at 20:15

  Oj vad jag känner igen mig! Speciellt din pappas kommentar där jag skrattande högt :-D
  Har precis fått upp ögonen för det här med kroppstyper och inser att det är inte min karaktär som sätter fälleben för mig utan min kroppstyp. Efter ett liv av upp och ner på vågen kanske jag hittat nyckeln. Tack❤️

  • Reply
   admin
   3 april, 2019 at 13:50

   Haha ;) tack för din kommentar.

 • Reply
  Kalle
  3 juni, 2020 at 17:44

  Bullshit! Du kan inte ändra vilken kroppstyp du är, det handlar helt enkelt om hur skelettet är uppbyggt, metabolism och t.ex hur kroppen reagerar till mat. Däremot kan du vara en blandning och vara t.ex 20% ectomorph och 80% mesomorph.

  • Reply
   admin
   16 juni, 2020 at 22:12

   Vem har sagt ändra på kroppstypen?!

  Leave a Reply