5 In Clean Eating

Unna sig

Så här några dagar före jul har jag under tidigare år ofta suttit med dåligt samvete över allt man unnat sig och vardagsmys med sedan början på december. Det är ju ofta inte bara juldagarna som det slinker ner lite extra gott utan vi är många som gärna småmyser så fort vi får chansen med lite pepparkakor och skumtomtar. Sötsuget ökar och det blir en kaka till och byxorna känns trängre ens innan julafton har hunnit passera.

Men i år mår jag så bra! Jag har haft ett helt sockerfritt december, om man bortser från ett par apelsiner. Jag känner mig så glad och pigg och min så känsliga mage är supernöjd. Men viktigast av allt – jag känner mig stressfri inifrån. Inifrån själen. Även om jag har vacklat lite kring hur min kost ska se ut så inser jag nu att jag funnit någon sorts balans kring mat. Jag lyssnar till min kropp, äter när jag är hungrig och ger den mat som jag vet att den mår bra av. Jag är långt ifrån perfekt i att tyda min kropps signaler och det blir inte 100 alla gånger men jag gör framsteg.

Det jag vill komma till är att jag mår 1000 gånger bättre så här än med skumtomtar pysandes ut genom öronen. Skumtomtar är jättegoda, det förnekar jag inte. Men efter 4-5 st, är de lika goda då? Men slutar vi att äta då? Det fixar i alla fall inte jag. Jag äter tills skålen är tom och jag ligger utslagen på soffan. Tänk igenom vad du vill unna dig. Tänk ett steg längre än de sekunderna som godiset smakar gott i munnen. Hur mår du en timme senare? Nästa dag? Tänk ännu längre. Jag är fullt medveten om att många tycker att jag är supertrist som inte kommer äta varken knäck eller godis i jul. Men jag struntar fullkomligt i det för jag unnar mig att må bra ;)

Tänk igenom vad du egentligen vill unna dig själv.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Stina
  20 december, 2014 at 09:23

  Kloka ord! Håller med om det till 100%

 • Reply
  Ingela danielsson
  20 december, 2014 at 20:53

  ”Unna mig att må bra”!!!! Bra talat, det är ju det vi vill och då unnar vi oss bra mat!!! God jul till dig/ ingela

 • Reply
  Jenny
  29 december, 2014 at 23:26

  Äh fasiken! Även iår gick jag på min egen lögn om att det är värt att ”unna sig” under juldagarna. Det är ett inte! Har nu en orolig mage, svullen och plufsig. Nä idag var det back in business! Härliga rutiner. Tack för en bra blogg!

  • Reply
   malmannika
   30 december, 2014 at 06:12

   Tack själv! Din mage kommer snart att vara glad igen :)

  Leave a Reply