2 In Clean Eating

Ren och skär lögn

Idag på Aftonbladet kan man läsa en artikel med tips på ursäkter för att lura sig själv att tro att mackor och pasta är bra för dig. Det som gör mig mest upprörd är att hela artikeln är en stor drös med lögner.

1 Du får energi
Det är inte bara hjärnan som lever på glukos – det är även din kropps främsta energikälla. Kolhydraterna blir till glukos som lagras som energi i cellerna. Ska du träna är det smart att fylla på med kolhydrater efter passet då de hjälper till med återhämtningen.

Kroppen kan utan problem tillverka glukos av protein och fett. Kroppen behöver glukos men det betyder inte att kroppen behöver kolhydrater. Kroppen kan bara lagra kolhydrater för en dags energibehov i sina glukogendepåer. Det som blir över blir fett runt mage och lår.


2 Det gör dig mätt
Snabba kolhydrater som socker, läsk och vitt bröd kan vara bra att undvika om man vill hålla blodsockret i schack. Men de långsamma varianterna som du hittar i fullkorn tar längre tid för kroppen att ta upp och håller oss mätta längre. Plus att de håller blodsockret på en jämn nivå vilket gör dig mindre benägen att sukta efter sötsaker mellan måltiderna.

Det är kolhydrater som får blodsockret att gå upp och sedan ner. Det händer oavsett vilken typ av kolhydrater det är. Vill man ha en jämn blodsockernivå bör man ligga lågt i kolhydrater. Och mättnad? Nja, snarare skapar de sug efter mer kolhydrater.

3 Hej platt mage
Många bra kolhydrater, såsom fullkorn, innehåller även fibrer som håller i gång tarmen. Vilket av naturliga skäl gör att magen inte känns uppblåst eller svullen.

Fibrer behövs för att undvika förstoppning om man äter mycket kolhydrater. Äter man få kolhydrater så behövs inte fibrer på samma sätt. Att fibrer även är en stor orsak till uppblåst och orolig mage låter man vara osagt.

4 Bra för hjärnan
Utan kolhydrater blir du lite, eh, vad heter det, vänta… Trögare! Din hjärna behöver nämligen glukos som bränsle. Och det är just kolhydrater som bryts ner till glukos i kroppen. Enligt livsmedelsverket behöver vår tänkarknopp 100 gram glukos om dagen.

Se min kommentar till 1an.

5 Rikt på B-vitamin
Potatis, bönor och linser är alla rika på B-vitamin, ett livsnödvändigt vitamin som stimulerar ämnesomsättning, immunsystem och celldelning.

Psst! Det är extra viktigt för veganer och gravida att få i sig B-vitamin.

Riktigt bra källor för B-vitamin är broccoli, spenat, solrosfrö och fisk. Allt basråvaror inom lågkolhydratskost.

6 Det är gott
Tänk på pasta. Tänk på fullkornsbröd, potatis, frukt och grönsaker. Mmmm… enough said!

Lösgodis är gott. Kan jag äta det varje dag också då?

7 Du blir gladare
En del kolhydrater – till exempel spannmål, bönor och speciellt havre­gryn – innehåller ämnet tryptofan. Det är en essentiell aminosyra som kroppen inte själv kan tillverka – den behöver hjälp på traven via maten. Och hjälp bör vi ge den. Tryptofan är nämligen viktigt för att kunna producera serotonin, hormonet som får oss att känna välbehag. En extra bonus är att vi blir avslappnade och sover bättre.

Tryptofan finns främst i kött och hårdost. Så nr 7 är inget annat än skitsnack,

Läsa hela artikeln i sin helhet här.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sara
  3 januari, 2015 at 16:28

  Tänk på vad du skriver. Det är absolut inte lögn för alla. För dig och dina anhängare kanske.
  En varierad kost inklusive kolhydrater i form av fullkorn är delar som är viktiga för kroppen. Annars bildas gifter kroppen inte kan bryta ner.
  Lura inte folk att tro att det bara finns ett sätt! Alla kroppar är olika, kalla det inte lögn!
  Blev först glad att hitta din blogg, för den hälsosamma beskrivningen lät bra, men inser att den inte skiljer sig ett dugg från resten av matbloggs-bruset. Trist!

  • Reply
   malmannika
   3 januari, 2015 at 17:35

   Det finns en bred skala vad gäller kolhydrater och vissa är bättre än andra. Och visst mår en del bra av att äta kolhydrater men de anledningarna som anges i artikeln är faktamässigt felaktiga. Det går inte att bortse ifrån. Protein och fett är essentiella näringsämnen vilket betyder att kroppen måste ha dem. Kolhydrater är inte essentiella. Hade varit intressant att veta vilka gifter du menar? Du får gärna dela med dig. Är alltid intresserad av nytt! Min blogg har trots allt lågkolhydrat som en del av sin beskrivning så förstår egentligen inte varför du blir förvånad över att jag är kritisk mot kolhydrater.

  Leave a Reply