Debatten kring cancer kopplat till processat kött har ju gått på högvarv i media den senaste tiden och idag tänkte jag dela med mig av mina tankar kring ämnet. Om du vill ha lite bakgrund så kan du läsa den här artikeln från Svt eller den här från den brittiska tidningen The Independent. Läs gärna också Kostdoktorn, Andreas Eenfeldts, inlägg i debatten.

Forskningsresultaten kring cancer är kopplat till processat kött. Vad är då processat kött? Processat kött är kött som varit en fabrik, något har gjorts med det, det har paketerats, körts ut till butik och där hamnat i kyl eller frysdisken. Till exempel korv, färdigmat och charkuterier.

På bilden här under ser du innehållsförteckningen på ett klassiskt exempel på processat kött – kassler. Läs gärna igenom innehållsförteckningen. Vad är din spontana tanke?

IMG_2393.JPG

Glukossirap är en extrem variant av socker som är en av cancertumörers absoluta favoritmat. Utöver det så innehåller den här köttbiten ytterligare 4 tillsatser. Att man behandlas så är något som jag ställer mig starkt skeptisk till. Kött ska vara kött och inte kött med tillsatser för ökad hållbarhet, smak och färg.

På många håll hör man också hur vi som valt att äta paleo, lchf eller en lågkolhydratskost äter mer kött istället för pasta och ris. Jag har tappat räkningen nu på hur många gånger jag har fått förklara att så inte är fallet. Både paleo och lchf är moderata vad gäller protein-ratio och de raffinerade och stärkelserika kolhydraterna har bytts ut mot hälsosamma fettsyror (nötter, oljor, avokado osv) samt mer grönsaker i form av broccoli, blomkål, vitkål, tomater, paprika, sötpotatis och så vidare. Det här att man är någon form av köttknarkare för att man valt bort (näringsfattig) pasta och ris, är ett stort missförstånd.

Personligen köper jag hellre kött av bra kvalitet (helst gräsbetat även om det är svårt att få tag på men främst ekologiskt) och i mindre mängd än ”ful-kött” för en billig peng som ger mig mer rent mängdmässigt. Det är ett råd som jag ger alla. Köp hellre mindre och bra än mycket och dåligt. Du slipper få i dig alla tillsatser och kemikalier och du får i dig mycket högre andel nyttigheter och smakupplevelsen går inte att jämföra!

Jag uppmuntrar även alla till att utöka sin grönsaks-repertoar hemma i köken och testa nya vegetariska rätter. Men jag anser att det är oerhört viktigt att vara väl påläst om vad olika typer av råvaror innehåller eller inte innehåller så att man får i sig tillräckligt av aminosyror och långkedjade fettsyror som annars främst finns i kött. Om ni är nyfikna på vegetarisk kost så kan ni kika in hos Charlotta på hennes blogg Springer & trimmar.

IMG_2011.JPG

Min personliga övertygelse är att kött i sin naturliga form, det vill säga från djur som har levt under sina naturliga premisser, levt ett stressfritt, gott liv och ätit sin naturliga föda, inte är skadligt för oss. Vi har ätit det under hela vår evolutionära utveckling. Däremot har förekomsten av cancer ökat sedan vi gick in och lekte gudar och började mata våra djur med spannmål och mixtra med köttet i fabriker och där tror jag att det ligger en stor fara.

Hur tänker du? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i en kommentar så att jag och de andra läsarna får ta del av dem.

Om du är nyfiken på fler blogginlägg på ämnet så kommer här några tips:

Ida – mitt aktiva liv

Emma – fit by Emma

Anna – LindEducation