12 In Clean Eating

Debatten kring farorna med processat kött

Debatten kring cancer kopplat till processat kött har ju gått på högvarv i media den senaste tiden och idag tänkte jag dela med mig av mina tankar kring ämnet. Om du vill ha lite bakgrund så kan du läsa den här artikeln från Svt eller den här från den brittiska tidningen The Independent. Läs gärna också Kostdoktorn, Andreas Eenfeldts, inlägg i debatten.

Forskningsresultaten kring cancer är kopplat till processat kött. Vad är då processat kött? Processat kött är kött som varit en fabrik, något har gjorts med det, det har paketerats, körts ut till butik och där hamnat i kyl eller frysdisken. Till exempel korv, färdigmat och charkuterier.

På bilden här under ser du innehållsförteckningen på ett klassiskt exempel på processat kött – kassler. Läs gärna igenom innehållsförteckningen. Vad är din spontana tanke?

IMG_2393.JPG

Glukossirap är en extrem variant av socker som är en av cancertumörers absoluta favoritmat. Utöver det så innehåller den här köttbiten ytterligare 4 tillsatser. Att man behandlas så är något som jag ställer mig starkt skeptisk till. Kött ska vara kött och inte kött med tillsatser för ökad hållbarhet, smak och färg.

På många håll hör man också hur vi som valt att äta paleo, lchf eller en lågkolhydratskost äter mer kött istället för pasta och ris. Jag har tappat räkningen nu på hur många gånger jag har fått förklara att så inte är fallet. Både paleo och lchf är moderata vad gäller protein-ratio och de raffinerade och stärkelserika kolhydraterna har bytts ut mot hälsosamma fettsyror (nötter, oljor, avokado osv) samt mer grönsaker i form av broccoli, blomkål, vitkål, tomater, paprika, sötpotatis och så vidare. Det här att man är någon form av köttknarkare för att man valt bort (näringsfattig) pasta och ris, är ett stort missförstånd.

Personligen köper jag hellre kött av bra kvalitet (helst gräsbetat även om det är svårt att få tag på men främst ekologiskt) och i mindre mängd än ”ful-kött” för en billig peng som ger mig mer rent mängdmässigt. Det är ett råd som jag ger alla. Köp hellre mindre och bra än mycket och dåligt. Du slipper få i dig alla tillsatser och kemikalier och du får i dig mycket högre andel nyttigheter och smakupplevelsen går inte att jämföra!

Jag uppmuntrar även alla till att utöka sin grönsaks-repertoar hemma i köken och testa nya vegetariska rätter. Men jag anser att det är oerhört viktigt att vara väl påläst om vad olika typer av råvaror innehåller eller inte innehåller så att man får i sig tillräckligt av aminosyror och långkedjade fettsyror som annars främst finns i kött. Om ni är nyfikna på vegetarisk kost så kan ni kika in hos Charlotta på hennes blogg Springer & trimmar.

IMG_2011.JPG

Min personliga övertygelse är att kött i sin naturliga form, det vill säga från djur som har levt under sina naturliga premisser, levt ett stressfritt, gott liv och ätit sin naturliga föda, inte är skadligt för oss. Vi har ätit det under hela vår evolutionära utveckling. Däremot har förekomsten av cancer ökat sedan vi gick in och lekte gudar och började mata våra djur med spannmål och mixtra med köttet i fabriker och där tror jag att det ligger en stor fara.

Hur tänker du? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i en kommentar så att jag och de andra läsarna får ta del av dem.

Om du är nyfiken på fler blogginlägg på ämnet så kommer här några tips:

Ida – mitt aktiva liv

Emma – fit by Emma

Anna – LindEducation

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Ida
  4 november, 2015 at 15:02

  Jag håller med. Rena råvaror är helt klart bäst för oss. Dessutom är de godare också.

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  4 november, 2015 at 15:09

  Jag åt faktiskt också lchf-aktigt ett tag och det gick alldeles utmärkt trots att jag är vegetarian (angående det tröttsamma med att folk tror att den kosten bara är ägg och bacon typ). Att äta så har lärt mej en hel del, främst att inte vara rädd för fett.
  Tror inte heller det är farligt med rent kött (även om jag av olikaskäl inte vill äta det). Faran ligger nog mer i ensidig kost, överkonsumtion och som du säjer: När människan lägger sej i och mixtrar allt för mycket med uppfödning, foder o.s.v

 • Reply
  Camilla
  4 november, 2015 at 18:53

  Jag kommer fortsätta äta kött men tycker som du, att det är viktigt att man försöker köpa så god kvalite som möjligt tänker jag också. Bra inlägg!

  • Reply
   admin
   4 november, 2015 at 21:00

   Tack! Ja, jag tror det är många val runt vad vi stoppar i oss som vi bör tänka igenom både en och två gånger.

 • Reply
  Anna Jansson
  4 november, 2015 at 21:44

  Jag tror lite ligger i mängden kött som vi äter idag. När det går att beställa 300 gram biff på vilken resturang som helst en vardagskväll. I lagom mängder är det nog ingen fara men i stora mängder är ju inget bra.

 • Reply
  Helena Enqvist
  4 november, 2015 at 21:53

  Jag tänker också att det är viktigt att köpa bra kvalitet och mer sällan, då blir det i längden inte dyrare. Jag har blivt allt mer medveten under senare år kring innehållsförteckningar och när jag ser den på kasseln kryper det imig. Det är kött liksom, varför en hög med andra saker? Bara det att hitta en smörgåsskinka av just skinka kan vara svårt.
  Vi äter allt mer grönt hemma, byter ut den vanliga korven och makronerna en vardag till något annat. Vi får tänka till lite och allt går inte av bara farten för att det är lätt att göra och tar minst tid.

  Bra inlägg!

 • Reply
  Carina öberg
  4 november, 2015 at 23:09

  Tack för bra info ,jag tycker det är jätte svårt att i denna mat djungel hålla reda på allt i innehållsförteckningar och de olika ämnen ,känner att man måste vara väldigt påläst för att kunna välja rätt ,vilket jag tycker är väldigt fel ! Undrar om någon affär som kommer komma först med att: I vår butik säljer vi bara bra mat ,vi dissar all skitmat !

 • Reply
  Reach Your Goal
  5 november, 2015 at 09:19

  Instämmer verkligen, viktigt att välja vilket kött man väljer och vara medveten i sin konsumtion.

 • Reply
  Clara Edvinsson
  8 november, 2015 at 23:03

  Sista stycket! Riktigt bra tycker jag, eller hela inlägget är det men jag fastnade för slutet. Vi har ju ätit kött i hur många år som helst, men då oprocessat.

  • Reply
   admin
   9 november, 2015 at 13:26

   Kul att du gillar inlägget!

 • Reply
  Processat kött och larmrapporter  - Victoria Karlsson
  20 december, 2015 at 19:59

  […] Anna, Charlotta, Ida, Annika, Ida, Camilla, Erika, Maria, Helena och […]

 • Reply
  creatinesupplement
  27 juni, 2019 at 06:53

  Cureidea tracy anderson diet keto liquid diet guaranteed weight loss pills 3 very best (and Worst) Fat Loss SupplementsALL the foremost SUPPLEMENT corporations CLAIM to possess the simplest SUPPLEMENTS FOR FAT LOS AND MOST area unit LYING. HERE’S the reality.Frankly, I don’t like this subject. Among all genres of supplements fat burners area unit enclosed by the foremost info and blatant lies.guaranteed weight loss pills We’re looking associate degree fatness epidemic and it’s reaching way more than simply the USA. I mean, a 3rd of the complete damn world is overweight in step with BMI. The. Entire. World.Can’t blame the U.S. for being fat this point, though you’re positively up there (no worries, we’re still pretty fatover here in our Canadian igloosIt’s clearly a problem of habit formation, easy accessibility to food that happens to be unhealthy however Ohiothus delicious, and a society that places a lot of price on mind than body resulting in plenty a lot of inactive work than before. keto cleanse
  http://www.cureidea.com/

 • Leave a Reply