2 In Clean Eating

Jämförelse av olika typer av barngröt

När små barn ska börja med mat och smakportioner så är gröt ofta en av de första maträtterna som de kommer i kontakt med. BVC ger rådet att köpa den järnberikade gröten eftersom gröt man gör själv helt enkelt inte innehåller samma andel järn. Från 6 månader till 5 års ålder rekommenderas barn att äta 8 mg järn per dag. Ju äldre de blir desto mer stiger rekommendationen. Här är en länk till en lista över järninnehållet i mat. Järn finns främst i kött och fisk men även ägg, banan, persika, plommon och aprikos är bra källor för järn.

Jag har blivit mer och mer ”allergisk” mot köpemat, speciellt för barn, och vill hellre göra min egen för att verkligen vara säker på vad mina barn får i sig. Att det förra året kom fram att barnmat som tillverkats i fabrik innehöll arsenik och tungmetaller gör mig ju inte mindre anti köpemat. Länk. Lagar man sin egen mat så kan man vara trygg i att man vet precis vad den innehåller.

Därför tänkte jag göra en jämförelse med fokus på järninnehåll på köpegröt, ”vanlig” havregrynsgröt och kokosgröt samt ge några enkla tips på hur man själv kan järnberika gröt.

  Nestle havregröt med päron och banan, 1 port Havre, 1 port (30 gr gryn) Kokos, 1 port (1 ägg, 0,5 dl kokosmjölk, 1 msk kokosmjöl)
Kcal 120 111 220
Fett 3 2 18
Kh 19 17 3
Fib 1,05 3 4
Pr 4,8 4 10
järn 3 mg 1,6 mg 2 mg

Gröten du lagar själv innehåller alltså i sig mindre järn än vad köpegröten gör. Men det finns enkla sätt att järnberika den egna gröten. Du kan till exempel skära två torkade aprikoser i småbitar och låta koka med. Det ger 0,5 mg extra järn. Det finns även en typ av hårdbröd som heter paltbröd. Om du smular ner 5 gr sådant bröd så ger det 0,2 mg extra järn. Ett grymt tips är att servera ett kokt ägg (mosat) vid sidan av gröten. Det ger hela 1,2 mg järn. Andra källor för järn är plommon, persika och banan. Vitamin C gör att kroppen tar till sig järnet bättre. Bra källor för c-vitamin är nypon, jordgubbar, apelsin och andra frukter och bär. Jordgubbar innehåller dessutom järn (0,3 mg per 100 gr). Men undvik att servera mjölk till gröten då mejerier hämmar kroppens upptag av järn.

Du väljer vilken gröt du vill ge ditt barn men jag vill bara visa att det går att göra egen utan att riskera järnbrist. Om du till exempel kokar kokosgröt och tillsätter 2 aprikoser så är du nästan uppe i samma järninnehåll som i köpegröten.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Favorit i repris | hälsoblogg med fokus på träningsglädje och bra mat fri från gluten och socker
  23 december, 2014 at 12:28

  […] I höstas skrev jag ett inlägg om gröt för små barn. Jag jämförde köpe-gröt med olika varianter som man kan göra själv. Bvc råder att ge köpegröt för att den är järnberikad och jag ville med mitt inlägg visa att det egentligen inte alls är särskilt svårt att järnberika gröt som man lagar själv. Det blev ett populärt inlägg då så jag tänkte att det kan vara värt att lyftas fram igen. Du kan läsa inlägget här. […]

 • Reply
  Hur du enkelt gör egen gröt till små barn | hälsoblogg med fokus på träningsglädje och bra mat fri från gluten och socker
  29 december, 2014 at 07:23

  […] Vill man ge sina barn gröt utan massa socker så är det superenkelt att göra gröt själv och järnberikad den. Jag har skrivit inlägg om det innan som du kan läsa här. […]

 • Leave a Reply