2 In Clean Eating

8 mellanmål på språng – clean eating

Dagar då man är på språng eller på resande fot så kan det bli lite si och så med maten. Rutiner ruckas. Man vet inte vad som kommer att finnas i matväg eller när det kommer att vara möjligt att äta. Då är det bra att ligga steget före och vara förberedd. Med bra mellanmål i väskan så har du alltid bra alternativ till hands. Idag tänkte jag tipsa om 8 bra mellanmål som funkar dagar så man är på språng. 

Vad riskerar man om man inte är förberedd?

Ja, hur mår du om du har varit utan mat i alldeles för många timmar? Faran med att vara på språng länge är att man är utelämnad mot det som serveras och säljs på caféer, snabbmatsställen, bensinstationer och så vidare. Hungern kan vara riktigt svårt att stå emot och valen man gör blir inte alltid de bästa. Så om du vill se till att du får i dig bra energi, så var alltid förberedd.

Vad är ett bra mellanmål?

Ett bra mellanmål bör vara något som ger dig lagom med bra energi och som håller ditt blodsocker stabilt. Du vill inte ha snabba kolhydrater och socker som skickar ditt blodsocker ut i en berg-o-dal-bana. Nej, bättre är att satsa på mättande protein och hälsosamma fetter. Den kombon ger dig ett stabilt blodsocker och mättar bra. Grymt effektivt mot sötsug dessutom.

8 bra mellanmål att ha i väskan dagar på språng

Kokta ägg 

Detta är min egna favorit. Många rynkar på näsan och tycker att det känns lite knasigt att gå runt med kokta ägg i väskan. Många är vana vid sötare mellanmål och känner sig inte bekväma med att sticka ut. Och det går inte att komma ifrån att man sticker ut när man fiskar upp ett kokt ägg ur väskan. Men om man tar sig över det så är ägg perfekt. Protein och bra fetter i en av naturen smart portionsförpackning.

Nötter

Nötter är en av de få saker som är bra som man faktiskt kan hitta på pressbyrån, bensinstationer osv. Men nötter är rikligt bra att ha i väskan ändå. Påsen kan ligga där i veckor, ja t o m månader, och man vet aldrig när de kan vara bra att ha. Om du vill ligga lågt i kolhydrater så brukar mandlar vara bra val. Även paranötter och makademianötter funkar fint. Nötter med lite mer kolhydrater är cashewnötter och jordnötter (egentligen en baljväxt). Om du har lätt att äta för många så rekommenderar jag att ha en begränsad mängd. Det är även svårare att sluta äta salta nötter än naturella. Det finns även jordnötssmör i smarta små förpackningar, typ nötkräm, och barnen lyser alltid upp när jag tar upp en sån ur väskan åt dem.

Frukt

Om man inte äter lågkolhydratkost för viktminskning och inte kämpar med stort sötsug, så är frukt ett bra mellanmål. Precis som ägg är frukt perfekt portions-förpackat av naturen. Jag brukar alltid rekommendera att äta frukten ihop med en proteinkälla eller fettkälla. Det dämpar blodsockret lite och gör att du håller dig mätt längre. Att äta ett ägg till är perfekt eller några nötter. Ett äpple i skivor med en klick nötsmör är riktigt riktigt gott och en av mina barns favoriter. Ett äpple i skivor med en klick mandelsmör och kanel strött över – sååå gott! Eller varför inte en klick keso med lite hackade nötter?

Ost

Ost innehåller både protein och fett och mättar bra samtidigt som ditt blodsocker hålls stabilt. Mina barn älskar ost och väljer gärna lite ostträningar som mellanmål men även som fredagsmys. Det finns små käcka ostar som är färdig-förpackade men det funkar lika bra att tärna upp lite egen ost. Är dessutom snällare mot plånboken. 

Torkad frukt

Detta är inget för dig som är svag för sötsaker. Torkad frukt innehåller mer koncentration av fruktsocker än vad färsk frukt gör. Men för barn och aktiva, hälsosamma vuxna funkar det fint. Barnen gillar det lite extra för de fina färgglada askarna. Såna här fina askar funkar också fint istället för godis vid biobesöket till exempel.

Oliver

Jag är ett stort fan av de behändiga påsarna med oliver som finns att köpa. Oliver är en bra källa till hälsosamt fett som mättar bra. Påsarna har bra hållbarhet och håller sig i rumstemperatur. Det finns i flera olika smaker. Ebba, min 3åring, älskar oliver och flera gånger har jag varit tacksam för att jag haft en sån här liten påse i väskan.

Snacks-vänliga grönsaker

Grönsaker är underskattade mellanmål. Bättre än frukt som vi annars ofta tänker på som mellanmål. Genom att äta grönsaker får du i dig fibrer, vitaminer och mineraler. Grönsaker som jag tycker funkar bra som mellanmål är sockerärtor, morotsstavar, cocktail-tomater och paprika-skivor. Inget kladd och håller sig fräscha. Lägg i en liten påse eller burk och släng ner i väskan. Gärna några nötter eller ett ägg till.

Kokosolja

Älskade kokosolja! Att få njuta av en kopp kaffe eller te med en klick kokosolja i är som att ge kroppen en kram inifrån. Jag tycker verkligen att man känner direkt hur det gör gott på insidan. Det smörjer mage och tarm men även leder som värker. Funkar även fint som läppbalsam och handkräm. I min väska finns det alltid en liten burk med kokosolja.

Vad har du för mellanmål i väskan när du går ut genom dörren?

Dela gärna med dig i kommentarerna.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Hanna
  12 januari, 2017 at 12:27

  Avokado är väl också bra? Det brukar jag äta.

  • Reply
   admin
   20 januari, 2017 at 20:38

   Absolut!

  Leave a Reply