0 In Clean Eating

Annikas bakskola del 2 – naturlig sötning med clean eating

Man kan baka jättegott utan vare sig strösocker eller sirap. Och inte så där ”gott för att vara nyttigt” utan ”gott-gott”. Idag tänkte jag berätta om mina favorit-sätt att söta med om man vill undvika raffinerat vitt socker. Om man är frisk och i övrig hälsosam så ser jag inga problem med att äta lite ”vanligt socker” ibland. Med betoning på L I T E och I B L A N D. Jag är övertygad om att många av oss är helt ovetande om hur mycket socker i egentligen får i oss under en vecka (läs gärna mitt inlägg om dolt socker) och för mycket socker är det ingen av oss som mår bra av.

Jag skulle vilja att fler vidgade sina bak-vyer lite och tänkte utan för boxen och testade nya sätt att söta. Så får du den goda söta smaken med en hel drös nyttigheter på köpet. Att kakor och bakat är sällan-mat gäller även om det är sötat med dadlar eller honung och inget man ska äta varje dag så klart.

clean eating, glass, paleo

Som alltid utgå från dig själv och vad du mår bra av. Men var ärlig mot dig själv och låt inte gotte-grisen (som vi alla har i oss ;)) tala. Älskar det här citatet av 56kilo-Åse:

En smal normalätare kan göra andra val än en tjock hetsätare.

 

Annikas bakskola del 2 – sötning

Söta med frukt

Banan och mango är perfekta att söta din smoothie med. Banan är även perfekt i pannkakor (mixa 2 ägg, 1 banan och stek – jättegott) och mjuka kakor. Frys dem och de är perfekta till glass!

Dadlar och torkade fikon och aprikoser  är alternativ som är riktigt söta. De funkar bra i olika raw food-kakor och mjuka dadlar går även fint att mixa och söta drycker med som mandelmjölk, varm choklad eller en smoothie.

muslibollar

Annan sötning från naturen

Honung är sött och en naturlig sockerkälla men till skillnad från strösocker så får du massa nyttigheter på köpet. Honung har även en antiinflammatorisk effekt och kan motverka bakterier och virus.

Björksocker, eller xylitol, utvinns från björken men finns även i andra växer som till exempel jordgubbar. Finnas att köpa i olika hälsokostbutiker.

Kokossocker påminner om farinsocker och ger en nötig smak. Utvinns ur kokosblommans nektar. Jag har själv valt att inte använda just kokossocker då det har negativ inverkan på palmerna och palmernas överlevnad.

Lönnsirap och agave nektar är två alternativ som jag själv ställer mig osäker till men är inte tillräckligt påläst för att kunna ge en bra och tydlig förklaring. 

glassformar

Lite bättre sötningsmedel som inte påverkar blodsocker och ger insulin-påslag:

Erythritol är en naturlig sockeralkohol med noll kolhydrater och noll kalorier. Vanliga fabrikat är Sukrin eller Icas Sötströ som jag vet att många använder. Om du läser innehållsförteckningen så ser du att det står att det består av 100 % kolhydrater men att det samtidigt innehåller noll kalorier. Hur går det ihop? Jo kroppen tar inte upp sockeralkoholer och därför är det energilöst och påverkar inte blodsockret och därmed ingen insulinutsöndring. Det finns naturligt i frukt och i en del grönsaker. Den höjer inte blodsockret och är 60-70% söt som vanligt socker.

Stevia är en växt som har sitt ursprung i Sydamerika. Det är bladen som används och görs till ett sötningsmedel genom att torkas och göras till färdig produkt som går att söta med. Riktigt stark sötma som lätt kan ta över och bli besk.

Om jag av olika anledningar vill hålla nere på kolhydraterna och kunna äta något sött utan att det påverkar insulinproduktionen så väljer jag Sukrin eller Icas Sötströ. Det är klart att det är två produkter som har genomgått någon form av process och är inte helt ”cleana” men ändå mycket bättre än sötningsmedel som malitol, asparatam och andra.

Du missade väl inte förra delen i min bakskola med tema mjöl? Du hittar det här

IMG_2267.JPG

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply