Glutenfritt tunnbröd som snabbt gräddas i stekpanna visade sig bli en riktig höjdare. Du som följt mig länge vet också att jag har en förkärlek till att smyga ner grönsaker lite här och var. Denna gång är inget undantag och i de här tunnbrödet gömmer sig vitkål. Yes, du läste rätt.

Om de smakar vitkål? Inte alls faktiskt. Väldigt “brödigt” och neutralt i smaken faktiskt. Ett riktigt toppenrecept med andra ord.

Fanny Lindkvist, Lesscarbs, har ett liknande recept som var min inspiration till detta recept. Fanny gillar precis som jag att ha i grönsaker i lite allt möjligt och jag gick verkligen igång på idéen om grönsaker i ett bröd som detta. Hennes recept blev min inspiration till min egna variant av brödet.

Jag har även testat detta recept med andra grönsaker som pumpa, palsternacka med mera och recept kommer framöver.

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna med vitkål

Jag är i grunden ingen bröd eller smörgås-person och saknar egentligen inte bröd särskilt mycket sedan jag insåg att jag mår bättre utan mjöl-mat. Men det finns ett tillfälle så jag saknar bröd något enormt. På jul. Och då särskilt bröd av denna sort.

Här på västkusten bakar man något som heter kage-bröd till jul. Påminner om hönökaka och bakas i vedspis. Det här tunnbrödet påminner faktiskt mycket om det och det gör mig glad att äntligen ha hittat ett alternativ som lever upp till förväntningarna. En bit sånt här bröd med smör och julskinka på. Mums.

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna med vitkål

Du behöver:

 • 400 gr vitkål
 • 2 ägg
 • 1 msk chiafrö
 • 1 tsk salt
 • 4 msk fiberhusk
 • Kokosmjöl (eller annat glutenfritt mjöl) till utbakning

Gör så här:

 1. Koka upp vatten i en kastrull.
 2. Skär vitkålen i mindre bitar och lägg ner i det kokande vattnet.
 3. Låt koka tills genom-mjuk. Ca 15 min.
 4. Häll sedan av vattnet och låt kålen stå och ånga av en stund.
 5. Mixa sedan kålen slätt i en matberedare eller med en mixer-stav.
 6. Tillsätt ägg och salt och mixa slätt.
 7. Rör ner chiafrö och fiberhusk med en slickepott så att det blandas väl.
 8. Låt smeten vila i ca 10 minuter.
 9. Forma bollar på ca 1-1,5 dl med blöta händer.
 10. Vänd sedan och platta till på en mjölad bänk.
 11. Kavla ut tunt.
 12. Värm en torr stekpanna och vänd-stek sedan bröden i pannan. Ca 1 minut på varje sida.

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna med vitkål

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna med vitkål

annika malm