Glutenfritt tunnbröd som snabbt gräddas i stekpanna visade sig bli en riktig höjdare. Du som följt mig länge vet också att jag har en förkärlek till att smyga ner grönsaker lite här och var. Denna gång är inget undantag och i de här tunnbrödet gömmer sig vitkål. Yes, du läste rätt.

Om de smakar vitkål? Inte alls faktiskt. Väldigt “brödigt” och neutralt i smaken faktiskt. Ett riktigt toppenrecept med andra ord.

Fanny Lindkvist, Lesscarbs, har ett liknande recept som var min inspiration till detta recept. Fanny gillar precis som jag att ha i grönsaker i lite allt möjligt och jag gick verkligen igång på idéen om grönsaker i ett bröd som detta. Hennes recept blev min inspiration till min egna variant av brödet.

Jag har även testat detta recept med andra grönsaker som pumpa, palsternacka med mera och recept kommer framöver.

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna med vitkål

Jag är i grunden ingen bröd eller smörgås-person och saknar egentligen inte bröd särskilt mycket sedan jag insåg att jag mår bättre utan mjöl-mat. Men det finns ett tillfälle så jag saknar bröd något enormt. På jul. Och då särskilt bröd av denna sort.

Här på västkusten bakar man något som heter kage-bröd till jul. Påminner om hönökaka och bakas i vedspis. Det här tunnbrödet påminner faktiskt mycket om det och det gör mig glad att äntligen ha hittat ett alternativ som lever upp till förväntningarna. En bit sånt här bröd med smör och julskinka på. Mums.

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna med vitkål

Du behöver:

Gör så här:

 1. Koka upp vatten i en kastrull.
 2. Skär vitkålen i mindre bitar och lägg ner i det kokande vattnet.
 3. Låt koka tills genom-mjuk. Ca 15 min.
 4. Häll sedan av vattnet och låt kålen stå och ånga av en stund.
 5. Mixa sedan kålen slätt i en matberedare eller med en mixer-stav.
 6. Tillsätt ägg och salt och mixa slätt.
 7. Rör ner chiafrö och fiberhusk med en slickepott så att det blandas väl.
 8. Låt smeten vila i ca 10 minuter.
 9. Forma bollar på ca 1-1,5 dl med blöta händer.
 10. Vänd sedan och platta till på en mjölad bänk.
 11. Kavla ut tunt.
 12. Värm en torr stekpanna och vänd-stek sedan bröden i pannan. Ca 1 minut på varje sida.

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna med vitkål

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna med vitkål

annika malm

 

10 svar

  1. Tack för din kommentar.

   Hur länge tänkte du? Skulle nog inte rekommendera mycket längre. Husken gör att smeten sväller och blir för seg att kunna arbeta med om den får stå för länge.

 1. Gjorde en sats av dessa idag. Jisses vilken tid det tog. Inget man slänger ihop i en hast direkt… Väldigt kladdigt! Gick nog åt 2 dl mjöl för att lyckas kavla ut degen utan att den helt skulle fastna i bordet :D Men resultatet blev ju i alla fall gott och bra! :)

   1. Ja, jättegoda! Ska snart göra en sats till. Har två bröd kvar som jag fick lägga i frysen för jag är iväg några dagar. Så får vi se hur bra de klarar att frysas också :)

 2. Gjorde en ny sats idag. Lite oplanerat råkade det bli så att de fick stå och svälla en timme i stället för 10 – 15 minuter… Men det gjorde inget! Gick jättebra att kavla ut ändå :)

  Testade även att grädda i ugn i stället för att steka i panna. Smidigt, men inte lika gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *