Mitt glutenfria bröd med kikärtor och morot, är en variant av mina kikärtsfrallor. Just kikärtsfrallorna är ett av mina allra mest populära recept och jag kommer under hösten att ta fram fler varianter av brödet. Först ut är alltså det här brödet med morötter.

glutenfritt bröd med kikärtor och morot

glutenfritt bröd kikärtor morot

Att baka glutenfritt bröd med kikärtor har många fördelar. Du får ett mycket saftigt bröd som inte är lika äggigt som andra lågkolhydratsbröd lätt blir. Du får i dig en rejäl kost med kostfiber som hjälper till att hålla blodsockret stabilt och ökar mättnaden. Kikärtor är otroligt näringsrika och en bra källa till bland annat järn, magnesium, zink och selen.

Bröd bakat på kikärtor som bas, innehåller långsamma kolhydrater och mycket färre kolhydrater än bröd bakat på mjöl från spannmål. En bit av detta bröd innehåller ca 7 gr kolhydrater, 6 gr protein, 3 gr fett, 4 gr fiber och ca 90 kcal.

Utöver allt nyttigt med brödet, så är det galet gott! Bröden jag bakar med kikärtor är faktiskt några av de få brödvarianter som mina barn äter utan att rynka på näsan. Någon mer som har en sträng jury där hemma?

Glutenfritt bröd med kikärtor och morot, 9 bitar

Du behöver:

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
 2. Skala morötterna och riv dem grovt på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
 3. Skölj av kikärtorna och mixa slätt med en mixerstav i en bunke.
 4. Mixa sedan ner ägg, äppelcidervinäger, bakpulver, salt och husk. Mixa slätt.
 5. Vänd sedan ner morötterna med en gaffel eller slickepott.
 6. Klä en form på ca 20*20 cm, med bakplåtspapper.
 7. Fördela smeten jämt i den klädda formen och använd en slickepott för att få det jämnt. Strö ev över lite vallmofrön.
 8. Grädda i ungen i ca 25-30 minuter. Använd en sticka för att se när brödet är genombakat.
 9. Låt sedan svalna en stund och skär sedan upp i 9 bitar.

Brödet håller sig utan problem i skafferiet i ett 3-4 dagar. Tiden det håller sig fräscht ökar om du förvarar det i kylen och brödet går även utmärkt att frysa.

Fler glutenfria och clean bröd

Alla recept på CEA är naturligt glutenfria. Att recepten är clean innebär att de är rika på näring, fiber och långsamma kolhydrater. Många av mina recept är även lågkolhydrat. Mina bröd innehåller ofta även grönsaker vilket ökar näringen ytterligare och gör bröden härligt saftiga.

glutenfria kikärtsfrallor
Mina glutenfria kikärtsfrallor – ett av mina mest omtyckta recept. Har du testat än?

 

glutenfritt bröd med zucchini
Saftigt glutenfritt bröd med zucchini

Receptsamling

Du har väl sett att jag just nu håller på att sammanställa alla mina recept i en receptsamling? Tanken är att det ska bli enklare för dig att hitta alla recept. Allt ska finnas enkelt och överskådligt på ett ställe. Bara för dig att klicka dig in till receptsamlingen för att hitta det du söker. Du hittar receptsamlingen högst upp i menyn på sidan om du läser via dator. Om du läser via din telefon, så klickar du bara på de tre små strecken högst upp i ena hörnet så öppnas menyn. Där hittar du ”Min receptsamling – clean eating”.

Knappen här nedanför tar dig till receptsamlingen direkt. Samlingen är under uppbyggnad och många recept är inte där än. Men sakta men säkert så faller allt på plats.

BESÖK RECEPTSAMLING - CLEAN EATING

clean eating by annika receptsamling

Jag hoppas du gillar receptet och kommer att testa det framöver. Glöm inte att dela med dig i sociala medier till vänner och bekanta när du testar nya recept. Alltid kul att sprida härlig inspiration. Tagga mig gärna så att jag för jag tycker det är så kul att höra när ni testar mina recept.

Ha en fortsatt bra dag så hörs vi snart igen!

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

 

5 svar

 1. Hej
  Har du brödrecept med kikärtsmjöl? Och dessutom diabetesvänliga bröd att baka med bakmaskin? Det verkar omöjligt att hitta något fiffigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *