0 In Glutenfria bröd

Proteinrika scones

Igår blandade jag ihop ett nytt recept på bröd med lite mer protein i. Tanken var ett glutenfritt bröd som var utan frö och bitar så att min lilla tjej kan äta det själv i bitar. Jag blev nöjd med resultatet så jag tänkte dela med mig av receptet. Det blev 6 st frallor. Jag gräddade dem i en muffinsplåt men smeten gick lätt att rulla till bollar och då kan du lika gärna grädda dem på en plåt.

Innan själva receptet tänkte jag berätta lite mer om två av ingredienserna som jag använder, nämligen pofiber och fiberhusk.

Jag har i pofiber som är torkade fiber från potatis och naturligt fritt från gluten. Det är finmalet och utan smak och passar perfekt som substitut till mjöl och går utmärkt att kombinera med olika slags nötmjöl. Det binder mycket vätska och gör därför bröd och bakverk saftiga. Det funkar också att ha som panering när man till exempel steker fisk. Säljs i vanliga livsmedelsaffärer och hittas ofta på den glutenfria hyllan

pofiber_460x460

Fiberhusk är ett måste i skafferiet om man äter glutenfritt eller lågkolhydratskost. Det ger inga kolhydrater och består av hela 85 % kostfiber. Det är pulveriserat psylliumfröskal (ett frö som påminner om linfrö men mindre i storleken) och är naturligt glutenfritt. Även fiberhusk är utan egen smak och kan användas i alla typer av kakor och bröd. Det hjälper degen att svälla och bli fastare så att degen blir mindre kladdig och lättare att arbeta med. Fiberhusk hittas ofta vid övriga glutenfria produkter i de flesta livsmedelsaffärer.

fiberhusk-100

Så till receptet…

Proteinrika scones, 6 st

  • 3 dl pofiber
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 250 gr kesella
  • 1 ägg
  • 50 gr olja
  • 1 dl mjölk
  • (salt)

Blanda de torra ingredienserna. Fördela sedan kesellan i mjölket. Rör ner ägget och oljan och blanda till en deg. Låt stå och svälla i 10-15 min. Blöt dina händer (då fastnar inte degen på händerna) och forma 6 bullar. Grädda i 200 grader i 15-20 min, tills de fått lite färg och är torra i mitten när du testar med sticka.

IMG_0113[1]

 

Näringsinnehåll per fralla: 184 kcal, 8 gr protein, 14 gr fett, 4 gr kolhydrater

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply