0 In Clean Eating

Kommentar kring gluten och barn

Jag fick en kommentar till ett inlägg häromdagen som jag tyckte var värd att lyftas fram. Det är en fråga som jag får titt som tätt och jag tänkte att mitt svar på kommentaren kan intressera flera av er.

Hej Annika.

Jag har precis hittat din blogg och gillar den verkligen. Jag har en fråga gällande barn och gluten.
Min äldsta son som är 9 är väldigt petig med maten och äter i princip bara grönsaker och pasta/ris/potatis. Han gillar ingen kött förutom korv och ”färdiga” köttbullar, något som jag helst vill sluta med helt.

Är det så att barn likväl vuxna mår bättre av glutenfritt?

Mitt svar:

Hej och tack för din kommentar!

Om du frågar bvc så kommer de att säga att gluten inte är farligt och inte man ska undvika. De kommer även ge dig rådet att det ska introducerar pö om pö för att kroppen ska vänja sig och inte utveckla intolerans. Redan där ställer jag mig enormt tveksam – hur kan något som måste introduceras pö om pö och lite i taget för att kroppen inte ska slå bakut, hur kan det vara bra?

Mitt råd är att undvika gluten så mycket som det bara går. Jag är själv inte extrem med mina barn och de äter ”vanlig” mat på förskolan osv men jag serverar inte gluten hemma. Ingen riskerar näringsbrist eller liknande genom att undvika gluten. Det finns inget i gluten som inte går att få i sig via t ex grönsaker och frukt.

Har du blandat mjöl med vatten någon gång? Vad händer? Jo det blir en klistrig gegga. Precis samma sak händer i våra tarmar när gluten (det engelska ordet för klister glue, kommer just från ordet gluten) blandas med magsyra och vatten. Geggan täcker insidan av våra tarmar och vårt tarmludd (små fingrar på insidan tarmen som har till uppgift att ta upp näringen i maten och ut i kroppen) som försvårar näringsupptaget.

Hoppas min kommentar gjorde dig lite klokare och att du kommer fortsätta följa bloggen :)

Om du vill läsa mer om just gluten så rekommenderar jag de här inläggen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply