Min tanke är att jag regelbundet ska lyfta fram råvaror som jag tycker om och berätta mer om dem. Var de odlas, nyttigheter de innehåller, hur de kan användas och tillagas med mera. Själv gillar jag att veta var det jag stoppas i mig, innehåller och kommer ifrån och jag hoppas att du också ska tycka att det är intressant.

SÖTPOTATIS – ALLT DU BEHÖVER VETA

Först ut är den fantastiskt goda sötpotatisen. I det här inlägget hittar du alltså en grundgenomgång med allt du behöver veta för att bli en expert på sötpotatis. Alltifrån vilka nyttigheter den innehåller till tips på hur du kan tillaga den.

SÖTPOTATISENS HISTORIA OCH URSPRUNG

Sötpotatis är en tropisk gröda som ursprungligen kommer ifrån Amerika. När Columbus kom till Amerika 1492 så odlade de infödda amerikanska invånarna sötpotatis på sina fält. Columbus i sin tur tog sedan med sig sötpotatisen till Europa. Det har även länge odlats i Asien och på Nya Zeeland.

sötpotatissötpotatis

ODLING AV SÖTPOTATIS

Sötpotatisen vill ha värme och trivs därför bäst i varma länder. Det finns många olika varianter som skiljer sig åt färg, form och sötma. Det finns faktiskt en lite tåligare variant som kan odlas i växthus i Sverige (Beauregard). Det vi äter är plantans rotknölar som den använder för att föröka och sprida sig med.

SÖTPOTATIS – EN NÄRINGSRIK KNÖL

Den söta knölen är full av antioxidnater som är bra för hälsan. Den innhåller bland annat vitaminerna C och E samt mineralen zink och betakaroten (ju mer orange, desto mer betakaroten) som sedan omvandlas till vitamin A av kroppen.

Några exempel på nyttigheter i sötpotatis:

sötpotatis

RECEPT MED SÖTPOTATIS

Här nedanför ser du de recpet som finns här på CEA med sötpotatis. Än så länge är samlingen ganska ringa men fler recept kommer det att bli och listan kommer att fyllas på allteftersom.

sötpotatis plättar bacon paleo

Jag hoppas du gillar inlägget och testa gärna något eller några av mina recept. Lämna gärna en kommentar om du har något du undrar över, tankar om recept du provat eller vad du har på hjärtat. Alltid lika kul att få ta del av era kommentarer.

För dagliga tips på recept och annat så får du gärna följa mig på FaceBook. Sök på Clean Eating by Annika eller klicka dig vidare med denna länk. Följ mig där och du kommer få goda recept och tips direkt i ditt flöde.

clean eating by annika

4 svar

  1. Hej ! Har provat sötpotatis två gånger och har börjat bli mer vanligt i butiker överallt. Har nu även i ICA som Pommes Frites . Så klart går det göra snabbt själv också, men provade först så, för att få veta hur det smakade och jag tyckte om det, men min man var inte så glad för konsistensen , för det smakar så klart annorlunda än vanligt pommes frites gjort på vanlig potatis. Det går jättebra ihop med kyckling och med Aioli (vitlök) . Det är ganska ofta lagad rätt i helgerna och går fixa snabbt. Säkert bra till mycket och kanske även i gratänger med Lax, men har inte provat ännu. Kram/Paula

    1. Åh vilken kul nyhet! Den ska jag spana in så tack för tipset :) ja det smakar ju inte som vanlig potatis så klart det kan vara ovant men jag gillar det :)

      Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin onsdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *