4 In Clean Eating/ Guider

SÖTPOTATIS – ALLT DU BEHÖVER VETA

Min tanke är att jag regelbundet ska lyfta fram råvaror som jag tycker om och berätta mer om dem. Var de odlas, nyttigheter de innehåller, hur de kan användas och tillagas med mera. Själv gillar jag att veta var det jag stoppas i mig, innehåller och kommer ifrån och jag hoppas att du också ska tycka att det är intressant.

SÖTPOTATIS – ALLT DU BEHÖVER VETA

Först ut är den fantastiskt goda sötpotatisen. I det här inlägget hittar du alltså en grundgenomgång med allt du behöver veta för att bli en expert på sötpotatis. Alltifrån vilka nyttigheter den innehåller till tips på hur du kan tillaga den.

SÖTPOTATISENS HISTORIA OCH URSPRUNG

Sötpotatis är en tropisk gröda som ursprungligen kommer ifrån Amerika. När Columbus kom till Amerika 1492 så odlade de infödda amerikanska invånarna sötpotatis på sina fält. Columbus i sin tur tog sedan med sig sötpotatisen till Europa. Det har även länge odlats i Asien och på Nya Zeeland.

sötpotatissötpotatis

ODLING AV SÖTPOTATIS

Sötpotatisen vill ha värme och trivs därför bäst i varma länder. Det finns många olika varianter som skiljer sig åt färg, form och sötma. Det finns faktiskt en lite tåligare variant som kan odlas i växthus i Sverige (Beauregard). Det vi äter är plantans rotknölar som den använder för att föröka och sprida sig med.

SÖTPOTATIS – EN NÄRINGSRIK KNÖL

Den söta knölen är full av antioxidnater som är bra för hälsan. Den innhåller bland annat vitaminerna C och E samt mineralen zink och betakaroten (ju mer orange, desto mer betakaroten) som sedan omvandlas till vitamin A av kroppen.

Några exempel på nyttigheter i sötpotatis:

 • C-vitamin som stärker immunförsvaret.
 • Betakaroten som är bra för bland annad hud och syn.
 • E-vitamin som är bra för hudproblem som eksem och psoriasis.
 • Lågt GI som ger en lägre och långsammare höjning av insulin samt längre mättnad.
 • Antioxidanter som skyddar mot fria radikaler samt bidrar till bildandet av kollagen som håller huden frisk och spänstig.
 • Karotenoider som bekämpar virus.
 • Kalcium, magnesium, kalium och fosfor som stärker skelettet, tänderna och behövs för bildandet av nya blodkroppar.
 • Mineraler som verkar blodtryckssänkande.
 • Kloin som främjar inlärning och minne.

sötpotatis

RECEPT MED SÖTPOTATIS

Här nedanför ser du de recpet som finns här på CEA med sötpotatis. Än så länge är samlingen ganska ringa men fler recept kommer det att bli och listan kommer att fyllas på allteftersom.

sötpotatis plättar bacon paleo

Jag hoppas du gillar inlägget och testa gärna något eller några av mina recept. Lämna gärna en kommentar om du har något du undrar över, tankar om recept du provat eller vad du har på hjärtat. Alltid lika kul att få ta del av era kommentarer.

För dagliga tips på recept och annat så får du gärna följa mig på FaceBook. Sök på Clean Eating by Annika eller klicka dig vidare med denna länk. Följ mig där och du kommer få goda recept och tips direkt i ditt flöde.

clean eating by annika

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Paula
  10 januari, 2018 at 13:26

  Hej ! Har provat sötpotatis två gånger och har börjat bli mer vanligt i butiker överallt. Har nu även i ICA som Pommes Frites . Så klart går det göra snabbt själv också, men provade först så, för att få veta hur det smakade och jag tyckte om det, men min man var inte så glad för konsistensen , för det smakar så klart annorlunda än vanligt pommes frites gjort på vanlig potatis. Det går jättebra ihop med kyckling och med Aioli (vitlök) . Det är ganska ofta lagad rätt i helgerna och går fixa snabbt. Säkert bra till mycket och kanske även i gratänger med Lax, men har inte provat ännu. Kram/Paula

  • Reply
   admin
   10 januari, 2018 at 14:44

   Åh vilken kul nyhet! Den ska jag spana in så tack för tipset :) ja det smakar ju inte som vanlig potatis så klart det kan vara ovant men jag gillar det :)

   Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin onsdag!

 • Reply
  Madde
  11 januari, 2018 at 12:53

  Älskar! Jag hoppas verkligen inte det bidrar till bildandet av nya blodproppar ;)

  • Reply
   admin
   15 januari, 2018 at 15:05

   Tack :) ska rätta stavfelet.

  Leave a Reply