0 In Guider

Mina tankar om sötning

Idag tänkte jag prata lite om det här med sötning. Jag har ju gjort valet att välja bort vitt socker. Men det betyder på inget sätt att jag inte njuter av gott bakat och goda efterrätter när tillfälle ges. Jag har lärt mig att det finns många sätt att baka och söta utan vitt socker. Samtidigt som jag inte äter sött i tid och otid bara för att det är mer nyttigt eller mer ok än strösocker. Jag är inte sockerberoende enligt den regelrätta definitionen. Jag kan njuta av sött men jag triggas lätt  och faller in i känsloätande om det blir för mycket sött. I det här inlägget berättar jag lite mer om mina tankar kring det här med sött.

Det här med socker

Det är nog ingen som inte vet att socker och för mycket socker inte är bra för oss. Klarar man att inte överäta så är lite socker inte farligt. Det gör ingen större skada på din kropp. Men det ger den heller inget. Det ger noll sett till näring och byggstenar. Det ger en njutning. Absolut! Men den njutningen kan man få genom andra sätt att söta som inte påverkar kroppen negativt på samma sätt. Och handen på hjärtat – hur många av oss kan ta en eller två godbitar ur skålen och låta resten vara? Nä precis. Att äta lite socker är svårt.

Men socker är väl naturligt? Sockerbetor och sockerrör liksom. Den frågan får jag ibland. Ja visst. Sockerbetor och sockerrör är naturliga och ett riktigt livsmedel. Grejen är den att de processas så enormt för att få fram produkten strösocker. Om du dricker en liten flaska läsk (0,5 liter) så för att få i dig motsvarande mängd socker så måste du knapra i sig närmare 2 meter sockerrör. Tror du håller med mig om att det är en rejäl utmaning att få i sig 2 liter sockerrör men inte alls svårt att dricka 0,5 liter läsk. Det visar på hur onaturligt det är. Vi ska inte klara att äta 2 meter sockerrör i ett svep och på samma sätt klarar inte våra kroppar så mycket socker som vi får via till exempel läsk.

Bättre alternativ till sötning

Det finns många goda sätt att söta som är bättre än vitt socker. Men bara för att det är bättre så betyder inte det alltid att det är bra att äta hur mycket som helst. Det känns som om vi människor lätt resonerar så annars. Saker är svart eller vitt. Rätt eller fel. Finns det något gott som är nyttigt så är det helt plötsligt ok att äta det när helst lusten eller suget faller på. Även om vi får i oss en del näring och mineraler genom till exempel dadlar så är det snabba sockerarter som påverkar blodsockret rejält och är en stress för kroppen. Njut lagom med andra ord :)

Naturliga sätt att söta som brukar ses som clean är:

  • frukt så som mango och banan
  • honung
  • torkade frukter som dadlar, fikon och aprikoser
  • björksocker och kokossocker (är två processade produkter men brukar ändå anses som helt ok)

sotning-2

Om man vill slippa svängigt blodsocker

Samtliga av de sätt att söta som jag nämnde ovan innehåller mer näring, vitaminer och mineraler än vad vitt socker gör. Men de innehåller ändå socker om så naturligt socker. Det påverkar blodsockret. Är man känslig för sötsug eller till och med sockerberoende så klarar man antagligen inte heller de sätten att söta speciellt bra. Om man är sockerberoende så är mitt råd att hålla sig borta helt ifrån söta smaker. Det är annars som att säga till en alkoholist att inte dricka starksprit men att andra former av alkohol går bra. Du fattar. Ingen bra idé.

Om man följer en lågkolhydratkost och tål söta smaker men vill slippa ett svängigt blodsocker, då kan man använda vissa sötningsmedel. Sötningsmedel är processade produkter och absolut inte lika clean som till exempel banan. Men om man vill slippa svängigt blodsocker så är de helt ok.

Björksocker har ganska låg påverkan på blodsockret och är ett bra val. Men om man inte vill ha någon påverkan alls så rekommenderar jag erythritol. Erythritol är en sockeralkohol som inte kan tas upp av kroppen. Den ger därmed en söt smak utan att påverka blodsockret. Former av erythritol är till exempel sukrin och sötströ. Min personliga favorit är olika former av sukrin. Sukrin gold och sukrin mellis finns alltid i mitt skafferi. Du kan köpa dem till bra pris här.

Om man kokar kola eller knäck så är honung ett bra alternativ om man tål sockrets påverkan på blodsockret. Annars är fibersirap bra alternativ. Finns både i en mörk och en ljus variant. Perfekt för bakning. Mitt recept på knäck och även min kolasås funkar fint att göra på fibersirap. 

sukrin

Jag hoppas att det här inlägget har gjort dig lite klokare kring det här med olika sätt att söta. Att välja bort vitt socker betyder inte att ta bort allt gott och du måste inte ta bort söta smaker. Om du kan hantera sött så finns det så många bättre alternativ. Välj det som passar dig bäst och njut fullt ut men inte varje dag ;)

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply