Jag har många ambitioner för CEA inför 2018 och idag tänkte jag lyfta fram en av dem. Nämligen med att det här med hälsa och hälsosam mat aldrig är one size fits all eller svart eller vitt, bra eller dåligt, ja du förstår. Det går inte att säga att alla mår bäst alltid av att äta si eller så. Vad som är rätt för dig, kan bara du avgöra.

ETT FÖRTYDLIGANDE

Innan jag går vidare så vill jag flika in med att när jag i detta inlägg pratar om mat så menar jag just mat. Tänk bönor, bananer, kyckling, ägg, nötter, avokado och så vidare. Jag menar inte produkter med en innehållsförteckning lång som jag vet inte vad och med ingredienser som inte går att uttala. Jag menar torsk, inte köpta färdiga fiskpinnar. Jag menar granola med 100 % nötter och frön, inte sockriga flingor på paket. Det förstod du säkert, men vill bara vara tydlig för att undvika missförstånd.

viktminskning

HÄLSA ÄR ALDRIG SVART ELLER VITT

Idag finns det så mycket information, kunskap och åsikter runt omkring oss. Vi följer bloggar, instagrammare och andra profiler på nätet inom ämnen som intresserar oss. Det är fantastiskt att vi kan inspireras av varandra och dela med oss. Men ett problem är att alla olika bloggar, instagramkonton med mera blir enskilda pusselbitar och vi får ta del av en del, ett synsätt, iställer för helheten.

Det är självklart att en person som har ändrat sin livsstil till lchf och nu känner att hen fått livet tillbaka,  kommer att lyfta lchf till skyarna. På samma sätt som en person som varit övervikt men gått ner i vikt genom att “äta allt men inte alltid” kan mena att allt handlar om kalorier istället för kolhydrater och insulin. Båda har rätt samtidigt som båda har fel.

HITTA SKOGEN

Båda personerna har ju rätt i den meningen att de utgår från vad som är rätt för just dem. Problemet blir när hälsa eller kost beskrivs i termer som det bästa och mest rätta för alla. När helheten glöms bort. Vi ser liksom inte skogen för alla träd. Förstår du hur jag tänker? Jag var där. På en plats där jag bara såg träd och helt missade skogen samtidigt som jag gick vilse. Du kan läsa mer om det via länken här nedanför.

LÄS MER: Varför jag har slutat med alla dieter

Jag vet att detta stressar oerhört många. Kanske extra så oss perfektionister som vill göra allt i livet på bästa sätt. Äta så bra som möjligt. Träna på bästa sätt. Ja, helt enkelt göra allt perfekt. Och det är lätt att hamna på en plats där man lyssnar till alla andra och försöker göra “det bästa” för att mitt i alltihop tappa bort och glömma lyssna till sig själv. Det är även lätt hänt att vi fastnar i informationssökandet istället för att agera och få saker utförda.

DAGS FÖR NYANSERING

Just därför kommer jag att lägga extra energi på att nyansera det här med mat och hälsa. Jag vill göra skogen mer tydlig och inte bli ännu ett träd i mängden som döljer din sikt.

Jag hoppas att du kommer att fortsätta gilla det jag delar framöver. Själv vet jag att det kommer att bli rikigt bra och jag ser fram emot att skapa allt det där som jag själv har saknat under de senaste åren. Jag vill visa hur enkelt det här med hälsa i grunden är. Hälsa ska vara kul och enkelt och inte något som skapar stress och oro.

clean eating by annika