6 In Clean Eating

HÄLSA ÄR ALDRIG SVART ELLER VITT

Jag har många ambitioner för CEA inför 2018 och idag tänkte jag lyfta fram en av dem. Nämligen med att det här med hälsa och hälsosam mat aldrig är one size fits all eller svart eller vitt, bra eller dåligt, ja du förstår. Det går inte att säga att alla mår bäst alltid av att äta si eller så. Vad som är rätt för dig, kan bara du avgöra.

ETT FÖRTYDLIGANDE

Innan jag går vidare så vill jag flika in med att när jag i detta inlägg pratar om mat så menar jag just mat. Tänk bönor, bananer, kyckling, ägg, nötter, avokado och så vidare. Jag menar inte produkter med en innehållsförteckning lång som jag vet inte vad och med ingredienser som inte går att uttala. Jag menar torsk, inte köpta färdiga fiskpinnar. Jag menar granola med 100 % nötter och frön, inte sockriga flingor på paket. Det förstod du säkert, men vill bara vara tydlig för att undvika missförstånd.

viktminskning

HÄLSA ÄR ALDRIG SVART ELLER VITT

Idag finns det så mycket information, kunskap och åsikter runt omkring oss. Vi följer bloggar, instagrammare och andra profiler på nätet inom ämnen som intresserar oss. Det är fantastiskt att vi kan inspireras av varandra och dela med oss. Men ett problem är att alla olika bloggar, instagramkonton med mera blir enskilda pusselbitar och vi får ta del av en del, ett synsätt, iställer för helheten.

Det är självklart att en person som har ändrat sin livsstil till lchf och nu känner att hen fått livet tillbaka,  kommer att lyfta lchf till skyarna. På samma sätt som en person som varit övervikt men gått ner i vikt genom att “äta allt men inte alltid” kan mena att allt handlar om kalorier istället för kolhydrater och insulin. Båda har rätt samtidigt som båda har fel.

HITTA SKOGEN

Båda personerna har ju rätt i den meningen att de utgår från vad som är rätt för just dem. Problemet blir när hälsa eller kost beskrivs i termer som det bästa och mest rätta för alla. När helheten glöms bort. Vi ser liksom inte skogen för alla träd. Förstår du hur jag tänker? Jag var där. På en plats där jag bara såg träd och helt missade skogen samtidigt som jag gick vilse. Du kan läsa mer om det via länken här nedanför.

LÄS MER: Varför jag har slutat med alla dieter

Jag vet att detta stressar oerhört många. Kanske extra så oss perfektionister som vill göra allt i livet på bästa sätt. Äta så bra som möjligt. Träna på bästa sätt. Ja, helt enkelt göra allt perfekt. Och det är lätt att hamna på en plats där man lyssnar till alla andra och försöker göra “det bästa” för att mitt i alltihop tappa bort och glömma lyssna till sig själv. Det är även lätt hänt att vi fastnar i informationssökandet istället för att agera och få saker utförda.

DAGS FÖR NYANSERING

Just därför kommer jag att lägga extra energi på att nyansera det här med mat och hälsa. Jag vill göra skogen mer tydlig och inte bli ännu ett träd i mängden som döljer din sikt.

Jag hoppas att du kommer att fortsätta gilla det jag delar framöver. Själv vet jag att det kommer att bli rikigt bra och jag ser fram emot att skapa allt det där som jag själv har saknat under de senaste åren. Jag vill visa hur enkelt det här med hälsa i grunden är. Hälsa ska vara kul och enkelt och inte något som skapar stress och oro.

clean eating by annika

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Paula
  9 januari, 2018 at 10:47

  Hej Annika ! Det är bra att du tar fram detta ämne, att när man får så mycket information överallt , så blir allt svårare och även konstigare, än det behöver vara. Inget är bara svart eller vitt ! Jag måste säga , att jag själv har varit vilse bland alla träd och inte sett skogen. Så många olika sätt att äta och vissa tycker si och så, att inte konstigt att man kanske struntar om allt och orkar inte mer höra om att leva hälsosamt, när bara ordet menar att du måste laga och äta med konstens alla regler, och vissa har verkligen regler. Sunt förnuft är bäst, att använda med allt, och lämna bort såna sätt som inte passar i sitt eget liv. Tack ,att du skriver om detta ämne, för det behöver vi alla som har gått vilse i hälsoskogen. God fortsättning till dig och familjen <3 Kramisar/Paula

  • Reply
   admin
   9 januari, 2018 at 22:11

   Tack Paula! Jag gick också vilse i all den där röran och jag vet att vi är många som känner oss just vilse. Därför jag känner att detta är så viktigt att lyfta fram. Tusen tack för din fina kommentar!

 • Reply
  Marisa
  9 januari, 2018 at 14:15

  Mycket klok reflektion av dagens situaion!
  Vi får information från överallt, blandar ihop och tar in Vi (jag) vet till slut inte längre vad som går att äta och vad man ska låta bli med tanke på hälsa, djurhållning, miljöpåverkan och alla olika påstående vad som händer i kroppen med tanke på PH värde, matsmältning, diabetes, tarmen
  viktuppgång och ohälsa
  Exempel:
  Avocado ALLDRIG ihop med annat (är en frukt)
  Frukt LÅT BLI hellst (Socker)
  Grönsaker (Alla men BARA OVANJORD)
  Bönor (DÅLIG för svårsmält men bra för tarmen)
  Kött DÅLIG om inte….( Gräsbetande) VEM FÅR???
  Kyckling (Massproducerad) ät inte
  Fisk FULL AV ANTIBIOTIKA (ät bara vissa)
  Kolhydrater (Låt bli ALLA)
  Fetter (Bara vissa)
  Kaffe (???? Just nu BRA?!)
  Nötter (BARA vissa och BARA LIIITE)
  Socker NEJ NEJ NEJ!!!
  Vad är kvar?

  Ät bara vissa TIDER!
  Ät ALDRIG KOLHYDRATER ihop med PROTEINER!
  Ät inte Efter ETT VISST KLOCKSLAG!!!
  Ät inte UTE (Transfetter!!!)
  Ät inte FÄRDIGPRODUKTET/HALVFABRIKAT
  Inte något med lång INNEHÅLLSFÖRTECKNING
  Inte inte konstgjord SOCKERERSÄTTNING

  Drick liiite VIN varje dag
  Dick INGEN ALKOHOL ALLS
  Drick MYCKET VATTEN (drick inte så mycket)

  Skulle kunna hålla på hur länge som hellst
  Men, du säger att det är enkelt!
  Så spännnande!
  Se med spänning framemot dina tipps!

  Kraaam
  Marisa

  • Reply
   admin
   9 januari, 2018 at 22:14

   Visst blir man trött! Orkar inte med mer sånt. Vad finns kvar att äta liksom? Hur ska man kunna hålla igång ett socialt liv? Nej, jag tycker vi lugnar oss lite och rullar tillbaka bandet till innan hälsa blev så jäkla komplicerat :)

 • Reply
  Slow Living by Annika
  18 januari, 2018 at 06:46

  Åh så bra att du tar upp detta viktiga!
  Jag kan bli tokig när människor omkring mig pratar bara om en sak, bara träna, bara äta frukt, bara detoxa….suck. detta gör mer skada för kroppen är något annat.
  Själv försöker jag lyfta fram de bitar som hjälper mig mot bättre hälsa….sakta men säkert mår jag allt bättre och detta vill jag tacka inspiratörer som du själv.

  • Reply
   admin
   22 januari, 2018 at 16:07

   Tack för din kommentar <3 så viktigt med balans!

  Leave a Reply