5 In Personligt

Vikten av rörelse

Som ni vet så är jag ett stort fan av Jonas Colting (trialet, debattör, provokatör osv). Har tar ofta upp i sina blogginlägg, krönikor och poddar att han anses som extrem och att det är ohälsosamt att träna så mycket som han gör. Visst, han tränar mycket (!) men jag håller med Jonas till 100 % att det är ett minst (om inte större) problem med allt stillasittande i dagens samhälle.

Ofta får vi höra och läsa om hur inaktiviteten bland oss människor ökar och farorna som det för med sig i form av sjukdomar och försämrad/förkortad livskvalitet. Många av oss har stillasittande jobb och alltför många kvällar hamnar i soffan framför tv’n på kvällen för vi känner oss trötta, sega och vill vila oss och ta det lugnt.

Men även om det är både skönt och mysigt att krypa upp där i soffan så känner jag att det är viktigt att vi tänker till. Vad är det vi vilar oss från egentligen? Vi vilar ju mer eller mindre hela dagarna genom att sitta still. Jag känner att vi får inte glömma bort att våra kroppar är gjorda för att röra på sig. Alla känner vi nog igen känslan av att komma in i värmen efter en skön kvällspromenad. Och visst stämmer det att man aldrig ångrar en promenad, ett löppass, gympan osv.

I mitt jobb som lärare så står och går jag mer eller mindre hela dagarna. Man har tur om man som lärare får sitta 20 min och äta lunch. Det senaste året har jag dessutom varit mammaledig och det vet alla ni som har små barn, att med små barn hemma så är de där stunderna då man kan sitta ner och dricka en kaffe till exempel, lätt räknade ;)

Nu i höst är jag ju då tjänstledig som ni vet och ska plugga ett år på universitet här i Göteborg. Dagarna fylls av plugg, föreläsningar osv. Det ihop med att jag försöker dra igång mitt företag kring min blogg/varumärke innebär en hel del sittandes framför datorn eller hängandes över någon bok. Jag har haft sjukt mycket att göra och kom på mig själv med att prioritera bort träningen för att hinna med allt som jag hade att göra. Det gick 2-3 veckor då jag mer eller mindre inte tränade nåt. Jag kände mig trött, hängig och stel och jag insåg att min kropp saknade att röra på sig.

Så jag bestämde mig helt enkelt för att träningen fick inte rubbas på. Om jag ska orka med detta så måste min kropp få det den behöver. Mina pass i gymmet eller på spinning-cykeln är mina ventiler. Visst kan det vara segt ibland att ta sig dit men känslan efteråt är obetalbar. Kroppen full av lyckohormoner i form av endorfinpåslag och huvudet rensat på alla tankar som gått runt.

Jag brukar säga att all träning är bättre än ingen, och jag tror verkligen att det är så. Vi har alla våra ”måsten” i form av jobb, barn osv men alla kan vi hitta tid någonstans.  Det behöver inte ens handla om rörelse i form av att ta sig till gymmet. Försök hitta stunderna under dagen.

 • Ta hissen istället för trapporna.
 • Gå en liten extrasväng till bilen efter att du lämnat barnen på förskolan.
 • Gå till kollegan som sitter i andra änden av byggnaden istället för att maila eller ringa.
 • Hoppa av bussen en hållplats tidigare.
 • Boka in en kvällspromenad med en vän istället för att umgås över en fika.

Sträva efter att hitta dina tillfällen och kom ihåg att all träning är bättre än ingen. Jämför dig inte med andra och strunta i andras träningsskryt på facebook, instagram och så vidare. Om du så ”bara” hinner ut och gå 20 minuter så är det långt bättre än inga minuter alls. Ta hand om dig och låt din kropp få göra det den är designad för. Det är du värd!

Här hittar du fler läsvärda tankar på ämnet: Clara, Maria, Annika, Camilla, Ida, Malin, Charlotte och Helena.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Maria
  10 oktober, 2015 at 17:00

  När jag jobbade heltid (mammaledig) ville jag också gärna vila mig i form på kvällen i soffan för jag kände mig trött. Men nu med två små barn så aktiverar jag mig hellre när jag är trött, tar en promenad eller yoga om jag inte sovit så bra. Det får jag mer energi av än att ligga på soffan.. Tack för länkning!

 • Reply
  Clara Edvinsson
  10 oktober, 2015 at 23:07

  Alltså jag gillar Colting på något sätt också, även att jag kanske inte alltid håller med honom så får han en att ändra sin uppfattning om saker. Senast idag lyssnade jag på ett poddavsnitt och jag blev helt såld!

  Man ångrar aldrig ett träningspass efteråt, vad härligt det är men dock hade jag önskat att det var lite lättare att ta sig ut vissa gånger. Hur svårt kan det vara liksom?

  • Reply
   admin
   12 oktober, 2015 at 12:34

   Precis! Sen så har han ju tagit rollen som provokatör och jag tror att han ibland drar saker ett steg längre än annars bara för att skapa provocera.

 • Reply
  Vi är gjorda för vardagsmotion - FIT by Emma Hå
  11 oktober, 2015 at 14:51

  […] kommer från början. De traditionella jobben är faktiskt fysiskt jobbiga. Både Clara och Cleaneating-Annika är lärare och är i liknande situationer. De vet med säkerhet vad det innebär att vara trötta […]

 • Reply
  Vad är hälsa? | Clean Eating by Annika
  15 oktober, 2015 at 14:12

  […] veckan så skrev jag ett inlägg om hur viktigt det är för mig att röra på mig och hålla igång kroppen genom träning. Det var […]

 • Leave a Reply