1 In Crossfit & träning/ Personligt

Nötfria rawfoodbollar – det perfekta fredagsmyset

God morgon!

Då var det fredag igen och vad sägs om ett snabbt, enkelt, gott och nyttigt tips på fredagsmys? Mina barn älskar de här små godingarna och jag känner mig nöjd med ett fredagsmys som är gott men inte bara består av tomma kalorier. För de här rawfood bollarna baserade på dadlar innehåller ju massa nyttigheter också. Dadlar innehåller mängder av kalium som är bra för nervsystemet och dadlarna hjälper även magen att fungera som den ska. Det bästa med just mitt recept på rawfood bollar är att det är helt nötfritt. Det finns mängder av recept där ute på nätet men mer eller mindre alla innehåller nötmjöl och det kan ju ställa till det om man är allergisk osv.

nötfria rawfood-bollar

rawfoodbollar med dadlar

Dadlarna är den enda källan till sötning i bollarna. Perfekt med 100 % naturlig sötning men man ska komma ihåg att det ju också betyder att de är små energibomber de här små rackarna och innehåller en hel del kalorier. Så om du viktminskar t ex så kan det vara bra att tänka på att inte överäta i tron om att de är nyttiga och fritt fram att mumsa på.

Nötfria rawfood-bollar, 15 st

 • 130 gr urkärnade dadlar
 • 2 msk solrosfrö
 • 2 msk kokosolja eller smör
 • 1-2 msk kakao
 • 1-2 msk kallt kaffe (eller vatten)
 • 1 dl kokosflingor
 • kokos till rullning

Är dadlarna ganska torra så kan det underlätta att lägga dem i blöt i nån timme först. Lägg sedan de urkärnade dadlarna i en mixer tillsammans med solrosfrö, kokosolja, kakao och mixa till en slät smet. Ha sedan i lite kaffe lite i taget och mixa tills smeten är lite kladdigare (ganska lös men inte rinnig). Stäng av mixern och ha i kokosen och blanda med en sked. Om smeten är för lös att rulla så ha i lite mer kokos, om det är för torr så ha i lite mer vätska.

Forma små bollar med händerna och rulla i kokos. Denna del brukar Nils vilja göra själv så han får slicka av sina fingrar efteråt ;)

Näringsvärde per boll: 64 kcal, 0,7 gr P, 3,7 gr F, 6,2 gr K

Ett tips är att experimentera med lika olika smaksättningar utöver kakaon i grundreceptet. Lite apelsinskal och pressad apelsin i är supergott! Ta då apelsin istället för kaffe. Lite lakritspulver i är nästan för gott, i alla fall för en lakritsälskare som mig ;) brukar du smaksätta med nåt speciellt som du gillar? Lämna gärna en kommentar och berätta!

dadelbollar med apelsin

I eftermiddag är det dags för mig att skriva min tenta som jag har pluggat som en tok inför. Jag hoppas verkligen att jag ska klara den men oavsett hur det går så ska det bli riktigt skönt med en plugg-fri-helg som jag har lovat min familj. De har haft en alldeles för frånvarande/upptagen mamma den senaste tiden så denna helg blir det fullt fokus på man och barn. Bland annat är en tur till badhuset inplanerad. Vad har ni inplanerat i helgen?

Min fredag inleddes i gymmet och jag tänkte att det blev en perfekt uppladdning inför tentan. Ben och rumpa fick sig en omgång och passet avslutades med 15 min på min nya älskling i gymmet – trappmaskinen. Alltså den är helt fantastisk!

trappmaskin

Trappmaskin

Varje gång så tänker jag i början ”det här är ju inte så jobbigt” för det går inte så fort även om man ställer in ganska högt tempo men efter 5 minuter så är man verkligen plaskblöt och svetten rinner. Så skönt! Det plus känslan i rumpan när man tar dubbelsteg har gjort att jag helt enkelt har blivit förälskar i denna ”lilla” maskin. De senaste veckorna har alla mina gym-pass avslutats med 15 min svettigt klättrande. Bjuder på en svettig halv-kass gym-selfie bara för att det är fredag ;)

160219svettigAnnika

Sen så var det hem för att käka frukost med barnen som hade lite sovmorgon idag. Snart dags för oss att promenera upp till förskolan och sen dags för mig att åka in till stan för tentan. Wish med luck!

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Tillsammans med Emil drar vi till Astrid Lindgrens värld |
  10 juni, 2016 at 07:00

  […] och rolig som möjligt för oss allihop så har jag laddat upp med lite godsaker i form av dadelbollar och små russinpaket men också lite underhållning och lekar i form av sagor och […]

 • Leave a Reply