0 In Personligt

God mat som gör dig gott

När jag var barn hade jag riktigt svårt för frukost och hade svårt att få ner något i magen innan skolan. Vad jag minns så berodde det inte på oaptit utan mer att min mage reagerade mer på mat då än senare på dagen och det gjorde så klart att jag ogärna ville äta. Jag hade problem med rejäla magkramper (ofta svårt att stå upprätt och kunde bara sitta eller ligga) och uppblåsthet.

Jag har aldrig fått någon diagnos för mina magproblem och varje gång jag sökt läkare så har de bara sagt till mig att stressa mindre och gett mig medicin som varit mot stressmage eller muskelavslappande för kramperna i mina tarmar. Visst var jag stressad, det nekar jag inte till. Duktig flicka som man var, gick till skolan i ur och skur och mvg i alla ämnen utan gympa och nåt mer. Panik om jag ”bara” fick vg på ett problem. Sjuk stress och krav på mig själv. Men så här i efterhand så vet jag ju att mina magproblem inte hänge på stress enbart, utan främst min kost.

Jag förstår inte hur de läkare jag träffade inte reflekterade över min kost. Rejält överviktig som jag var så var det ju ingen tvekan om att min kost inte var den bästa menar jag.

Jag minns en tid, skulle tro att jag var ca 8-9 år, så jag enbart åt jordnötssmör på hönökaka till frukost i typ ett år. Jag kommer även ihåg att Coco pops (choklad-flingor) men mjölk var en favorit. Bra frukost? Knappast…

Jag minns att min mamma beklagade sig över min frukost men kände sig osäker på vad som var bäst – ingen frukost eller kass frukost? Hon gjorde sitt bästa med omtanke om mig men jag önskar att vi fått veta mer om bra kost. Kost baserad på protein och hälsosamma fetter och få väl utvalda långsamma kolhydrater. Men det informationen kan man ju ens knappt få från vården idag så att det skulle ha hänt för 20 år sen, är väl orimligt.

Jag är bara tacksam att mina problem idag är helt borta! Jag har hittat en kost som passar mig och min mage är platt, lugn och glad. Att leva ett liv med magproblem önskar jag ingen och jag hoppas verkligen att vården kommer att bli mer öppen för ny forskning och rön.

Den här lördagen kickar jag igång med ostbröd/ostplätt med smör och skinka, kokt ägg med majo och skinkrulle med ost. Jag njuter av den goda maten, min mage tackar mig och jag vet att jag håller mig mätt i minst 4-5 timmar framåt. Bra mat som gör gott helt enkelt!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply