3 In Grova kolhydrater - recept/ Mättande protein - recept

Tre-rätters till alla hjärtansdag

De senaste åren har vi haft som tradition till alla hjärtans dag, att vi lagar en god 3-rätters middag. Det blir som en present till hela familjen. Jag värdesätter den fina stunden med familjen oerhört mycket och det känns som ett fint sätt att visa kärlek och värme till varandra. Att anstränga sig lite extra för att få en fin stund med god mat. Så klart blir det en tre-rätters-middag även i år. I år tänkte jag även dela en meny här så att du också kan njuta av en god måltid med de du bryr dig om.

3-rätters-meny till alla hjärtans dag

Här nedanför hittar du recept till tre goda rätter som passar perfekt till morgondagens firande. Jag har valt ut råvaror och smaker som vi gillar i vår familj men jag ger även tips till respektive rätt om hur de kan göras mer ”barnvänliga” för extra kräsna matgäster :) Förrätten och huvudrätten är beräknad  till 4 portioner. Desserten blir 10 små godbitar.

Förrätt – avokadobåtar med räkor

Mina barn gillar både avokado och räkor men de är skeptiska mot röror. Därför valde jag att inte lägga crème fraiche i deras båtar utan la en klick vid sidan av som de sedan fick smaka av om de ville.

 • 2 avokado
 • citronjuice
 • 200 gr räkor med skal
 • 1,5 dl creme fraiche
 • 1 klyfta vitlök
 • salt och peppar
 • färsk dill

Dela avokadorna i två och ta ut kärnan. Pensla med citron for att förhindra att de mörknar. Skala räkorna. Dela hälften i mindre bitar. Blanda de hackade räkorna med crème fraiche, vitlök, salt och peppar. Fyll gropen i varje avokado med röran. Toppa med resten av räkorna och en liten dillkvist.

Huvudrätt – marinerade kycklingklubbor med ugnsrostade grönsaker och dragonsås

Mina barn gillar verkligen kycklingklubbor. Jag tror att det är för att de får äta dem med händerna. Jag sätter en bit folie runt benet för att det inte ska bli alldeles för kladdigt bara. Ugnsrostade grönsaker går också hem för det mesta men annars kan man ju bara köra vanlig klyftpotatis till dem. Mina barn åt inte såsen då de som sagt är skeptiska mot röror. Men de gillar gräddfil så de fick varsin klick av det istället. Mina barn äter när det är ren gräddfil eller crème fraîche men så fort jag blandat ner något i det, så blir de genast mer skeptiska.

Marinerade kycklingklubbor

 • ca 1 kg tinade kycklingklubbor
 • kryddor till marinad: ingefära, chili, vitlök (efter tycke och smak)
 • Olivolja (ca 0,5 som du häller över kycklingen)
 • Citron (1-2 msk pressad över kycklingen)
 • Salt och peppar
 • Ev lite glutenfri soja för färg

Jag använder en bunke med vaccum när jag marinerar. Det går mycket snabbare då att få till goda smaker. Men låt gärna kycklingen marinera upp till flera timmar i kylen i en påsen. Tillaga sedan i mitten av ugnen i 225 grader i ca 25-30 min eller tills genomstekta.

Ugnsrostade grönsaker

Välj de grönsaker du har hemma och/eller som du och din familj gillar. Jag använde:

 • Morötter
 • Palsternacka
 • Brysselkål
 • Sötpotatis
 • Rödlök

Ringa över lite olja och strö över salt och peppar. Det kan även vara gott med örtsalt eller örtkrydda på. Ugnsrosta i 20-30 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.

Kall dragonsås

 • 2 dl creme fraiche
 • 2 msk majonnäs
 • 1-2 msk finhackad gul lök
 • 0,5-1 msk vitvinsvinäger
 • ca 1 msk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad (smaka av så att det blir lagom för dig)
 • salt och vitpeppar

Hacka löken och blanda med vinäger och dragon. Låt ligga och dra i ca 5 minuter. Ha sedan i resten och blanda väl. Smaka av tills smakerna är lagom för dig. 

Dessert – Choklad och hallon-bakelser

Jag använde mörk choklad, 86 procent, för jag gillar riktigt mörk choklad. Det går hem hos mina barn och här är den snarare Henrik som är kinkig. Han är inget fan av mörk choklad. Därför gjorde jag faktiskt några med ljuschoklad utan socker. Jag använde denna ljusa choklad sötad med stevia (annonslänk). På bilden är bakelserna med mörk choklad som jag själv föredrar. Så klart kan du använda 70 %-ig choklad om du vill ha det mörkt men lite mildare.

Choklad och hallonbakelser, 10 st små

Chokladkakan:

 • 100 gr smör
 • 100 gr mörk choklad
 • 2 ägg
 • 1 nypa vaniljpulver
 • 0,5 dl sötning t ex björksocker (kan uteslutas)

Smält choklad och smör på låg värme i en kastrull. Rör runt och se till att det inte bränns. Vispa ägg med vanilj och ev sötning fluffigt. Ha i chokladsmeten försiktigt. Häll i en klädd form som är ca 20*30 cm. Smeten ska bli ett lager på ca 1-1,5 cm. Grädda i 200 grader i ca 10 min eller tills den satt sig. Kakan får inte vara för mjuk och kladdig för då kommer den inte att hålla ihop i snygga bitar.

Hallonfyllning:

 • 50 gr cream cheese typ Philadelphia
 • 1 dl färska hallon
 • 1 nypa vaniljpulver
 • ev sötning

Blanda och vispa fluffigt och krämigt. Gärna med elvisp.

När kakan helt har svalnat så skär den i bitar på ca 2-3 cm. Lägg en klick hallonfyllning på den under biten och ta en bit till och lägg försiktigt över. Toppa gärna med lite riven kokos och ett färskt hallon. Servera direkt.

Så där, det var min 3 meny till imorgon. Jag hoppas att recepten ger inspiration och jag tycker verkligen att du ska unna dig och din familj en extra god matstund tillsammans imorgon.

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Sara
  13 februari, 2017 at 17:27

  Låter jättegott! Hur gör du när både kyckling och rotfrukter ska vara i ugnen, kör du med varmluft?

  • Reply
   admin
   14 februari, 2017 at 22:38

   Ja precis, varmluft :)

  • Reply
   admin
   1 mars, 2017 at 14:19

   Precis :)

  Leave a Reply