Så här på sommaren så tycker jag att det är riktigt gott med olika kalla såser som tillbehör till maten. Ofta blir det en mix av crème fraîche och majonäs med någon form av smaksättning. Gott, enkelt och snabbt! Just nu försöker jag under vardagarna att hålla nere på mejeriprodukterna (inga förbud med hålla nere) och då blir basen för de kalla såserna och rörorna majonäs. Idag tipsar jag om hur du enkelt gör din egen majonäs samt 3 sätt att smaksätta den för lite variation.
Är köpt majonäs ok?
Jag köper ibland färdig majonäs och ibland gör jag egen. Jag trivs bäst med att göra min egen men stressar inte upp mig över att använda köpt. Nackdelarna med köpt majonäs är att jag inte vet vilken kvalitet äggen håller, de innehåller tillsatt socker och de är vanligtvis gjorda på rapsolja. När jag gör egen så vet jag att äggen är av bra kvalitet, jag har inte i socker men det där med oljan gör mig kluven.
Vad är problemet med rapsolja? Den stora fördelen med rapsolja är att den är neutral i smak. Nackdelen är att rapsen ofta är GMO (genmodifierad) och att rapsolja är hög i omega-6. Vi behöver omega-6 men det är viktigt att hålla balans mellan omega-3 och omega-6. Idag har de flesta av oss en rejält rubbas balans mellan dessa fettsyrorna. Vi får i oss massor av omega-6 från många olika produkter men mindre av omega-3. Därför säger många att man bör undvika rapsolja.
När jag köper så brukar det bli Hellmann’s för jag har en känsla av att den är bland de bättre sett till innehåll. Har du tipsa andra sorter som är bra så lämna gärna en kommentar.
Hur gör jag min majonäs?
Många rekommenderar olivolja istället för rapsolja då olivolja är ett bättre val. Jag har testat många olika former av olivoljor men tycker att smaken tar över. Det finns en mild olivolja som många använder men jag tycker att även den ger för mycket smak. Därför använder jag rapsolja när jag gör egen. Inte helt optimalt kanske men ett val jag gjort. Jag tycker helt enkelt att majonäsen blir mer eller mindre oätlig när den görs på olivolja. Om du gör på olivolja och har hittat en som inte tar över i smak, lämna gärna en kommentar och tipsa mig!
Receptet som jag använder har jag inspirerats av från härliga Åse. Lika enkelt som gott!
Majonäs
Viktigt att alla råvarorna har samma temperatur. Rumstemperatur eller kalla spelar ingen roll enligt min erfarenhet. Men samma temperatur är viktigt.
- 1 helt ägg
- 1 tsk dijonsenap
- 1 krm salt
- 1 nypa vitpeppar
- 1 msk citronjuice
- 2 dl olja
Lägg alla ingredienser i en hög och smal bunke. Använd en stavmixer som du ställer ner på botten i bunken. Kör igång mixern och kör i några sekunder. Sedan börjar du vicka fram och tillbaka med mixern tills alla olja har blandat sig. That´s it! Håller utan problem i en vecka i kylen.
Denna majonäs var sen min bas när jag gjorde mina tre smaksatta varianter.
Örtmajonäs
En klassisk smaksättning som funkar till det mesta. Jag använde mig av örter från mina lilla kryddträdgård men funkar så klart med frysta också. Riktigt god till fisk!
- 1 dl majonäs
- 0,5 dl hackade örter (jag brukar ha lika delar persilja, dill och gräslök)
- 1 tsk citronjuice
- 0,5-1 pressad vitlöksklyfta.
Blanda allt men glöm inte att smaka av. Jag brukar snåla lite med smaksättningen i början och ha i mer allt eftersom jag smakar av. Lätt att till exempel citronen tar över annars.
Het majonäs
Denna majonäs är riktigt god till grillat! Min favorit är ihop med grillad kyckling. Den är också riktigt god till skaldjur. Glöm inte att smaka av under tiden du gör så att du får den hetta som passar dig.
- 1 dl majonäs
- 1 tsk citronjuice
- 0,5 pressad vitlöksklyfta
- 1 krm cayenne-peppar
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- salt vitpeppar
Blanda allt och smaka av.
Riviera-majonäs
Denna majonäs är blandad med en kryddmix från Spicemaster som heter Riviera. Riviera är en kryddmix med smak av tomat, paprika, basilika och vitlök. Jag tycker att denna majonäsen är god till bland annat kyckling.
- 1 dl majonäs
- 0,5-1 msk riviera kryddmix
- vitpeppar
- salt
Blanda och smaka av så att du får en smak som du gillar.
Läs mer:
>> Våga experimentera med kryddning
Jag hoppas du testar någon av mina smaksatta majonnäser och att du gillar dem lika mycket som jag. Om du har förslag på andra goda smaksättningar så får du gärna dela med dig i kommentarerna nedanför. Om du gillar inlägget så dela gärna vidare på till exempel Facebook.
18 Comments
Petra Lundqvist
21 juli, 2016 at 08:21Hej
Tack för bra tips att blanda i majonäsen. Vad konstigt, jag har alltid bara hört att det är olivoljan vi ska dra ner av då den innehåller för mycket omega 6 inte rapsoljan. Jag använder bara olivolja över salladen samt hälften hälften när jag gör marinader.
Petra
admin
21 juli, 2016 at 08:51Jag var nog otydlig i inlägget. Olivolja innehåller också omega 6, som rapsolja. Men rapsen är vanligen av genmodifierad sort och därför inte bra. Men är man medveten och inte överdriver så får det vara ok. Man kan inte göra allt ok. Hälsa ska inte orsaka mer stress och oro.
Petra
21 juli, 2016 at 08:46Testa att ta 1/2 rapsolja och 1/2 olivolja. Blanda ner rapsoljan först och sedan olivoljan. Tar man oljorna i den ordningen, raps först och sedan olivolja, så neutraliserar rapsoljan olivoljans smak. Välj gärna en mild olivolja. Idén lär komma från Jamie Oliver och jag har för mig att jag hittat tipset på Kostdoktorns forum.
admin
21 juli, 2016 at 08:53Åh!! Tack! Grymt tips :) ska verkligen testa ??
Malin
21 juli, 2016 at 08:58Gör alltid egen majonnäs och blandar neutral kokosolja, Mct-olja och mild olivolja. Oftast 1,5 dl kokosolja plus 0,5 dl vardera av Mct och olivolja. Passar perfekt till kall mat – ska man ha majon till varm mat kan kokosolja ”smälta” ut lite. Gillar man inte det är det bara att ändra proportionerna. Köper ibland majo till båtsemester etc – kolla in Rydbergs. Svensktillverkad med svenska ägg och tillsatsfri ( innehåller dock socker men bra som nödlösning om majobrist uppstår!).
admin
21 juli, 2016 at 21:32Tack för tipsen!
Ann-Britt
21 juli, 2016 at 09:12Hej!
Tack för tips om smaksättning!
PS Det stavas majonnäs. DS
Britt
21 juli, 2016 at 12:42Jag har gjort egen majonnäs precis som du beskriver med stavmixer i flera år och den har blivit perfekt. Men nu går det plötsligt inte den tjocknar inte som den ska utan blir tunn och rinnig. Jag begriper i centimeter g!
admin
21 juli, 2016 at 21:28Skumt…
Erika
21 juli, 2016 at 16:06Angående köpt majo: vi brukar köpa Änglamarks (Coop). Kortast och renast ingredienslista jag hittat hittills, och eko. Finns på tub så inte så drygt men smidigt att ta med sig.
admin
21 juli, 2016 at 21:28Tack för tipset! Ska spana efter den :)
Signe
21 juli, 2016 at 17:11Jag gör efter samma recept och använder ekologisk svensk rapsolja – den hoppas jag inte är GMO. Gillar din blogg och hämtar inspiration ofta!
admin
21 juli, 2016 at 21:27Tack, vad glad jag blir!
maria
17 augusti, 2016 at 15:02Rapsolja är den olja som ändå innehåller mest omega 3 av oljorna förutom linfröolja, väl? . om den är ekologisk så ska den inte få vara GMO eller?
http://www.omega-3.se/livsmedel.html
http://www.krav.se/ekologiskt-utan-genmodifierade-organismer-gmo
admin
19 augusti, 2016 at 08:13All raps är tyvärr gmo. Följdfrågan är huruvida gmo är farligt/ohälsosamt eller ej. Bedömningsfråga är jag rädd. Jag använder själv rapsolja men väljer i första hand kokosolja eller olivolja då det går. Men är jag ute efter en smakneutral olja så blir det raps och då ekologisk.
LCHF - carinaliljedahl | Pearltrees
2 januari, 2017 at 20:53[…] Piggapeggy – lchf – Mustig fläskköttgryta. LCHF Frukostmuffins. LCHF-recept: Skinka och purjolöksmuffins. LCHF-recept: Vitkålsgratäng. Untitled. […]
Gunilla Haglöf
10 juli, 2018 at 16:38Jag tar Zetas extra mild olivolja. Det blir jättebra tycker jag. En liten svag smak av oljan, men helt ok tycker jag. Men ska testa att återintroducera rapsolja senare. Går det bra, kommer jag säkert använda den istället,
admin
12 juli, 2018 at 06:57Det är den jag brukar använda också. Ger ingen oliv-smak och funkar fint.