0 In Personligt

Provsmakning av Add Ice Cream

Sent i våras var jag och träffade Adeline och Susanna, tjejerna som bakom glassen Add Ice Cream. Det var riktigt kul och jag blev grymt imponerad av Adelines (som startade alltihop) driv och engagemang. Syftet med vår träff var att diskutera ev samarbete mellan dem och mig. Sedan dess har veckorna gått i en rasande fart men igår var det äntligen dags att få testa på Add Ice Cream.

Jag har fått glassen av Add Ice Cream. De bad mig att testa och dela med mig till er av mina tankar. Tankar och åsikter är 100 % mina egna. I samarbeten är jag alltid tydlig med att jag aldrig skriver något som jag inte kan stå bakom.

provsmakning add ice cream

Vad är Add Ice Cream?

Det var Adeline som drog igång allt med Add Ice Cream. Hon ville ta fram en glass som var ett bättre alternativ än många andra som finns på marknaden idag. Hon ville visa att god glass inte måste vara ohälsosam. Det är ju något som jag personligen känner starkt för – att visa att nyttigt mat är gott! Man behöver inte kompromissa på njutning för att få till näringen. 

Add Ice Cream är en glass utan massa tillsatser och utan raffinerat socker. Den innehåller en hög andel protein vilket lyfts fram i marknadsföring.

 

our_ice_cream

Var innehåller Add Ice Cream?

Add Ice Cream finns i dagsläget i fyra olika smaker:

 • Vanilla
 • Chocolate Chunk
 • Apple/Cinnamon
 • Cookie Dough

Jag blev riktigt positivt överraskad när jag läste innehållsförteckningen. Ni som varit på min föreläsning kring Clean Eating vet att jag tar upp just glass som ett skräckexempel sett till innehåll. Glass som man köper innehåller ofta en lång lista av olika tillsatser som stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel och smakförstärkare. Add Ice Cream däremot har en ganska kort innehållsförteckning. Som ni vet – ju kortare innehållsförteckning, ju mindre strunt. 

Innehållsförteckning smak Apple/Cinnamon:

Helmjölk, vassleprotein (från mjölk), sötningsmedel (björksocker/xylitol, steviolglykosider), koncentrerad äppeljuice, torkade äpplen, kanel, fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl

Björksocker utvinns ur våra björkar. Det är en sötning som inte påverkar blodsockret nämnvärt. Stevioglykosider är stevia-plantan som förädlats för att bli en produkt som går att använda i köket. Detta är en ganska ny produkt på marknaden och inte så mycket forskning har hunnit göras. Enligt det vi vet idag så tycks steviaglykosider vara ett säkert sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Personligen använder jag både björksocker och steviaglykosider när jag bakar då jag anser att vitt socker är värre för oss och att jag inte vill ha blodsockerpåverkan. Men jag överdriver inte utan väljer mina tillfällen med omsorg.

Fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl är stabiliseringsmedel. I glass som man köper så byts ofta en del av grädden (ibland mer ibland mindre) ut mot mjölk. Min gissning är att det är för att hålla kostnaderna nere. Jag har förståelse för det men önskar att det såg annorlunda ut. När man drar ner på grädden så behövs stabiliseringsmedel för att skapa glasskonsistensen. Den får man inte av mjölk som är magrare. Både fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl är godkända av Livsmedelsverket att använda i livsmedel. 

I Add Ice Cream har man bytt ut grädde mot mjölk för att hålla nere kaloriinnehållet. 

add ice cream apple

Näringsvärde smak Apple/Cinnamon:

Näringsvärden per 100g
Energi: 141 kcal
Fett: 3g
Kolhydrater: 18g
Nettokolhydrater: 9g*
Protein: 13g

Add Ice Cream innehåller relativt lite kalorier jämfört med andra glassorter. Glassen innehåller även relativt lite kolhydrater men ändå lite för mycket kolhydrater för min del. Högt proteininnehåll som kommer av glassen innehåller vassleprotein.

Läs mer:

>> Tankar om sötning

glassprovning

Barnens omdöme

Som sagt så innehåller glassen lite för mycket kolhydrater för min del. Därför blev det barnen som fick bli provsmakare här hemma. Jag smakade lite på glassen också så klart för att kunna säga nåt själv också. Nils favorit blev Apple/Cinnamon. Det var även min favorit faktiskt. Gillar också att den är smaksatt med med riktigt äpple och kanel. Inga kemiska smakämnen. Ebbas favorit blev choklad. De gav glassen tumme upp och tyckte vi skulle köpa hem den fler gånger. 

favoriter

barnenglass

Plus och minus

Som med allt så är inte allt svart eller vitt. Det finns både för- och nackdelar med allt. Jag är överlag imponerad av glassen och tycker att den utgör ett bra alternativ i glassdisken. Den är ett bättre alternativ än traditionell glass utan att försaka njutningen som glass ger. Men här sammanfattar jag mina tankar i en plus och minus-lista.

PLUS

 • Högt proteininnehåll som är bra om man tränar mycket och som ger mättnad
 • Relativt lite kolhydrater
 • Inget raffinerat socker
 • Inga artificiella smakämnen
 • Låg i kalorier som gör att man kan äta mer

MINUS

 • Mjölkbaserad – jag hade hellre sett mer grädde och mindre stabiliseringsmedel
 • Låg i kalorier pga mjölk och inte grädde – mer grädde hade högst troligen gjort att man kände sig nöjd av en mindre portion och inte sug efter samma volym. 
 • Stabliliseringsmedel

Som du ser, fler plus än minus. Och varför har jag med lite kalorier både på plus och minus? Jo det kan ju ses  som en fördel men även som en nackdel menar jag. Kalorier är avgörande för viktbalans men det är inte fullt så enkelt som att alla kalorier är samma. Fett är den form av kalorier som mättar absolut mest. Mjölk innehåller mindre fett än grädde. Det ger färre kalorier men även sämre mättning. Det är alltså inte alls otroligt att du äter mer av den magrare varianten innan du känner dig nöjd. Och på samma sätt mindre volym av den fetare. I slutändan är det inte ovanligt att man äter färre kalorier när man väljer fetare alternativ helt enkelt för att man blir nöjd av en mindre volym. Hade man även haft mer grädde så hade inte stabiliseringsmedel behövts på samma sätt.

Men sammanfattningsvis tycker jag att Add Ice Cream är en bra produkt. God smak och en bra innehållsförteckning för löpe-glass. Om du vill köpa glass men god smak och bra innehåll så kan jag rekommendera den framför andra alternativ.

 

Har du testat Add Ice Cream? Vad tyckte du? 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply