2 In Sötsaker - recept

Kladdiga snickersrutor – nyttigt fredagsfika

Dags för fredag igen! Kul men seriöst vart tar tiden vägen? Någon mer än jag som känner att det går alldeles för fort? Men som sagt, fredag och dagen till ära så tänkte jag dela ett recept på en lite nyttigare fika. Egentligen är det ett recept på snickersrutor som blev helt misslyckat och inte alls som jag hade tänkt, men eftersom de ändå blev så goda så tycker jag att de är värda att delas i alla fall :) Jag testar många recept och testar egna idéer som jag har. En del blir bra direkt, men långt ifrån allt. Det här receptet blev inte som jag hade tänkt mig sett till konsistens och utseende men ändå galet goda. Så ett recept som behöver finjustera men som så länge ändå är gott att mumsa på i alla fall  :) 

Vad var det som gick tokigt?

Rutorna blev mycket kladdigare och mjukare än vad jag hade tänk. Jag hade tänkt mig rutor liknande mitt andra recept på jordnötsrutor (länk). Du får vara beredd på att äta de här mumsbitarna med sked och det funkar så klart, men det var inte planen :) men de som blev bjudna på de här snickersrutorna gillade dem i alla fall och jag har till och med blivit ombedd att ta med ett gäng till nästa kalas. Så med det goda betyget tänkte jag att receptet ändå är värt att dela. 

Detta är inget lågkolhydratrecept och är faktiskt ganska högt i kolhydrater och naturliga sockerarter. Så om du äter lchf så hoppa detta recept och hellre testa mina bountybollar  eller mitt nötiga chokladbräck till exempel. Men det är ett recept som är fritt från gluten och sötat med naturliga oprocessade råvaror (dadlar). Det slår alltså traditionellt fika med mjöl och glukossirap med hästlängder vad kommer till näring och nyttigheter samtidigt som det ger den goda smaken. Personligen älskar jag kombon sött och salt som i de här rutorna.

Nyttigare snickersrutor

Använd jordnötssmör utan tillsatt socker. Om dina dadlar är ganska torra så låt dem gärna ligga i blöt någon timme eller två.

Botten:

 • 1,5 dl blandade nötter
 • 8 färska dadlar
 • 3 msk jordnötssmör (utan tillsatt socker)
 • 1 msk kokosolja
 • 1 näve salta jordnötter

Kolakräm:

 • 8 färska dadlar
 • 1 tsk vaniljextrakt

Topping:

 • 100 gram choklad
 • En klick kokosolja

Börja med att göra botten.  Kärna ur dadlarna och kör i matberedare tillsammans med nötter,  jordnötssmör. och kokosolja. Klä en brödform med plastfolie eller bakplåtspapper och tryck i degen och jordnötterna i botten. Ställ kallt under tiden som du gör kolakrämen.

För att göra kolakrämen – kärna ur dadlar och kör i en mixer tillsammans med vanilj. Kör tills slätt. Är dadlarna för torra kan du behöva ha i lite lite vatten.

Ta ut botten och bred sedan kolakrämen över. In i kylen igen.

Smält chokladen tillsammans med kokosoljan. Kokosoljan gör att chokladen blir lite mjukare att skära i sen. Jag värmer i micro på svag effekt men vattenbad på spisen funkar så klart också. Bred sedan ut över botten med kolafyllning. In i kylen igen tills chokladen har stelnat. Skär sedan i lagom stora bitar.

Testa gärna receptet och bjud någon du bryr dig om på en lite nyttigare fika men var beredd på att använda sked :) Fler goda och nyttiga recept som passar för en fredagsfika hittar du här (länk) och här (länk). Klicka gärna på ”alla recept” på menyn högre upp på sidan så kommer du till ett arkiv där du för en överblick över mina recept.

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Malin Kristiansson
  8 oktober, 2017 at 08:31

  Jag och min familj testade detta i fredags. Det var bland det godaste vi ätit tom min man som är väldigt anti allt ”nyttigt” blev imponerad. Det var sån höjdare att vi gjorde en till sats igår. Det blir absolut fler gånger ❤❤❤

  • Reply
   admin
   16 oktober, 2017 at 10:00

   Vad kul! Glad jag blir! Alltid lika kul att visa att nyttigt är gott :)

  Leave a Reply