Så här på sommaren så tycker jag att det är riktigt gott med olika kalla såser som tillbehör till maten. Ofta blir det en mix av crème fraîche och majonäs med någon form av smaksättning. Gott, enkelt och snabbt! Just nu försöker jag under vardagarna att hålla nere på mejeriprodukterna (inga förbud med hålla nere) och då blir basen för de kalla såserna och rörorna majonäs. Idag tipsar jag om hur du enkelt gör din egen majonäs samt 3 sätt att smaksätta den för lite variation.

3 x majo

Är köpt majonäs ok?

Jag köper ibland färdig majonäs och ibland gör jag egen. Jag trivs bäst med att göra min egen men stressar inte upp mig över att använda köpt. Nackdelarna med köpt majonäs är att jag inte vet vilken kvalitet äggen håller, de innehåller tillsatt socker och de är vanligtvis gjorda på rapsolja. När jag gör egen så vet jag att äggen är av bra kvalitet, jag har inte i socker men det där med oljan gör mig kluven. 

Vad är problemet med rapsolja? Den stora fördelen med rapsolja är att den är neutral i smak. Nackdelen är att rapsen ofta är GMO (genmodifierad) och att rapsolja är hög i omega-6. Vi behöver omega-6 men det är viktigt att hålla balans mellan omega-3 och omega-6. Idag har de flesta av oss en rejält rubbas balans mellan dessa fettsyrorna. Vi får i oss massor av omega-6 från många olika produkter men mindre av omega-3. Därför säger många att man bör undvika rapsolja.

När jag köper så brukar det bli Hellmann’s för jag har en känsla av att den är bland de bättre sett till innehåll. Har du tipsa andra sorter som är bra så lämna gärna en kommentar.

äggikorg

Hur gör jag min majonäs?

Många rekommenderar olivolja istället för rapsolja då olivolja är ett bättre val. Jag har testat många olika former av olivoljor men tycker att smaken tar över. Det finns en mild olivolja som många använder men jag tycker att även den ger för mycket smak. Därför använder jag rapsolja när jag gör egen. Inte helt optimalt kanske men ett val jag gjort. Jag tycker helt enkelt att majonäsen blir mer eller mindre oätlig när den görs på olivolja. Om du gör på olivolja och har hittat en som inte tar över i smak, lämna gärna en kommentar och tipsa mig!

Receptet som jag använder har jag inspirerats av från härliga Åse. Lika enkelt som gott!

Majonäs

Viktigt att alla råvarorna har samma temperatur. Rumstemperatur eller kalla spelar ingen roll enligt min erfarenhet. Men samma temperatur är viktigt.

 • 1 helt ägg
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 krm salt
 • 1 nypa vitpeppar
 • 1 msk citronjuice
 • 2 dl olja

Lägg alla ingredienser i en hög och smal bunke. Använd en stavmixer som du ställer ner på botten i bunken. Kör igång mixern och kör i några sekunder. Sedan börjar du vicka fram och tillbaka med mixern tills alla olja har blandat sig. That´s it! Håller utan problem i en vecka i kylen.

Denna majonäs var sen min bas när jag gjorde mina tre smaksatta varianter. 

Örtmajonäs

En klassisk smaksättning som funkar till det mesta. Jag använde mig av örter från mina lilla kryddträdgård men funkar så klart med frysta också. Riktigt god till fisk!

 • 1 dl majonäs
 • 0,5 dl hackade örter (jag brukar ha lika delar persilja, dill och gräslök)
 • 1 tsk citronjuice
 • 0,5-1 pressad vitlöksklyfta. 

Blanda allt men glöm inte att smaka av. Jag brukar snåla lite med smaksättningen i början och ha i mer allt eftersom jag smakar av. Lätt att till exempel citronen tar över annars.

örtmajonäs

Het majonäs

Denna majonäs är riktigt god till grillat! Min favorit är ihop med grillad kyckling. Den är också riktigt god till skaldjur. Glöm inte att smaka av under tiden du gör så att du får den hetta som passar dig.

 • 1 dl majonäs
 • 1 tsk citronjuice
 • 0,5 pressad vitlöksklyfta
 • 1 krm cayenne-peppar
 • 0,5-1 tsk sambal oelek
 • salt vitpeppar

Blanda allt och smaka av.

hetmajonäs

Riviera-majonäs

Denna majonäs är blandad med en kryddmix från Spicemaster som heter Riviera. Riviera är en kryddmix med smak av tomat, paprika, basilika och vitlök. Jag tycker att denna majonäsen är god till bland annat kyckling.

 • 1 dl majonäs
 • 0,5-1 msk riviera kryddmix
 • vitpeppar
 • salt

Blanda och smaka av så att du får en smak som du gillar.

Läs mer:

>> Våga experimentera med kryddning

 

riviera majonäs

riviera

Jag hoppas du testar någon av mina smaksatta majonnäser och att du gillar dem lika mycket som jag. Om du har förslag på andra goda smaksättningar så får du gärna dela med dig i kommentarerna nedanför. Om du gillar inlägget så dela gärna vidare på till exempel Facebook.