Pesto kan användas till så mycket. Det är en superkombo ihop med laxen så väl som gott med kyckling. Passar till det mesta skulle jag säga. Bara din fantasi som sätter gränserna. Häromdagen delade jag ju med mig av ett recept på en wrap med kyckling där jag använde en ”köpe-pesto”, du kan se det här. Det fick mig sugen på att testa att göra en egen pesto. 

Sagt och gjort, i affären köptes färsk basilika, pinjenötter och parmesan och hemma plockade mixern fram. Insåg ganska snabbt att en mortel hade varit bättre men tyvärr finns ingen i min ägo så mixern fick duga. Gott blev det i alla fall ;)

IMG_1744[1]

Klassisk basilika-pesto, ca 4 portioner

  • 2 krukor färsk basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • ca 40 gr finriven parmesan
  • salt och peppar

Skala vitlöken och mixa tills finhackat. Plocka av basilikabladen från plantan och mixa ihop med vitlöken. Sedan i med pinjenötterna och mixa igen. Jag gillar att ha kvar lite grövre bitar av pinjenötterna men det är en smaksak. Tillsätt oljan sedan lite i taget och blanda så att det går ihop. Sedan blandar du ner osten. Ha ev i lite mer olja om du vill ha den lite rinnigare.