3 In Sås & dressing

Gör din egen ajvar utan socker – paleo, lchf, whole30

Ajvar är en av mina favoriter bland snabba enkla val bland mjölkfria såser. Så gott med ajvar och funkar till det mesta. Det finns bättre och sämre burkar att köpa med färdig ajvar. I de sämre fallen så innehåller de socker medans de i de bättre fallen är utan socker men då ofta gjorda på en lite sämre (och billigare) olja som solrosolja.

Tur då att det är så enkelt att göra sin egen ajvar, eller hur?

Socker i mat – vad är grejen?

Alltså, vad är grejen med det här med socker i mat? Har aldrig fattat det. Visst det kanske balanserar smaker till viss del. Men behöver verkligen vi äta mer socker än vad vi gör?

Personligen känner jag att vi äter alldeles för mycket socker som det är och behöver inte ha ännu mer socker i maten vi äter. Vad tycker du?

Jag och min Whole30

Jag ska berätta mer om Whole30, jag lovar. Har inte hunnit än bara. Har pratat lite om det på instagram och facebook men inte här på bloggen.

Men kort sagt så är Whole30 en 30 dagar lång eliminersdiet där man under 30 dagar äter strikt paleo och tar bort gluten, mjölk, socker, baljväxter, soja och tillsatser. Tanken är sedan att man efter 30 dagar ska återintroducera den typen av mat för att få en tydlig bild och insikt i vad din kropp reagerar på.

Jag är så sjukt trött på min mage som strular, är öm och svullen och även om jag har mina misstankar om vad som är problemet så vill jag veta svart på vitt. Därför har jag valt att köra en Whole30. Jag är just nu på dag 7 och mår så jäkla bra!

Ajvar relish utan socker – paleo, lchf, whole30

Det är som sagt enkelt att göra sin egen ajvar. Det enda du behöver är att tänka på att köpa hem ett gäng med paprikor och lite annat samt att avsätta lite tid. Detta är mitt favoritrecept och är skapat av min matkreatörs-kollega Anne Aobadia.

Se till att välja ekologisk paprika då paprika är en grönsaker som besprutas hårt.

Du behöver:

 • 1 aubergine
 • 2 röda paprikor
 • 2 röda chilipeppar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1/2 dl vinäger
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm peppar
 • 1 tsk paprikapulver
 • 3 msk olivolja

Gör så här:

 1. Dela auberginen på längden och kärna ut paprikorna. Lägg sedan grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 225 grader tills paprikaskinnet blivit bränt och lite svart här och där.
 2. Ta sedan bort skinnet från paprikan och gröp ur innehållet i auberginen. Hacka allt i bitar.
 3. Hacka chili och vitlök fint. Fräs i en panna med lite olja på medelvärme.
 4. Rör ner aubergine och paprika och fräs allt tillsammans i 4-5 minuter.
 5. Mixa sedan alla grönsaker med en mixerstav eller i en blender tillsammans med vinäger.
 6. Smaka av, krydda och tillsätt resten av oljan.
ajvar relish utan socker
annika malm

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Maria Sjöstedt
  31 mars, 2019 at 19:10

  Hur lång hållbarhet blir det på den? Eller kan man frysa in den?

  • Reply
   admin
   3 april, 2019 at 13:38

   Hej och tack för din kommentar. Jag har aldrig testat att frysa in faktiskt men tänker att det borde gå. Jag skulle tro att den håller hyffsat länge i kylen. Jag har haft upp till 2 veckor men sedan är burken slut ;)

 • Reply
  CAROLINA MARIT LARSSON
  7 september, 2020 at 07:22

  Ska definitivt testas. Japp jag vet vad whole 30 är. Kör just nu kostplan efter Ulrika Davidsson och mår så bra i magen.

 • Leave a Reply