matsmart

Det pratas mycket om matsvinn kopplat till ett hållbart sätt att leva. Och det finns siffror som visar på att vi slänger så mycket som 1,5 miljoner ton fullt ätbar mat varje år. Heeelt galet!

Läs gärna mitt tidigare inlägg 7 tips för att minska ditt matsvinn.

10 ekologiska fynd hos Matsmart just nu

Matsmart gör ett bra jobb till att minska matsvinnet och fyller en viktig roll. Deras utbud varierar mer eller mindre från dag till dag beroende på parti de får in.

Det jag personligen gillar lite extra med MatSmart de är att de alltid har ett brett utbud av ekologiskt och glutenfritt. Och just idag tänkte jag tipsa om 10 ekologiska fynd som finns hos MatSmart just nu.

 • Hampafrö – hampafrö är ett vegetabilisk källa till protein och hälsosamt fett. Kan strösslas över yoghurt, panera fisk med, istället för havre i chokladbollar och over-night-oats. Spana gärna in mitt recept over-night-hemp.
over night oats utan havre hampa lchf paleo
 • Gojibär – ett rött bär som verkligen förgyller frukostskålen eller funkar gott som snacks. Otroligt rik på näring.
 • Bovetekakor – smidigt att ha hemma för snabbt mellanmål eller efter träningen.
 • Ekologiskt örtte – perfekt att dricka i soffan på kvällen.
 • Pumpafrö – alltid bra att ha hemma till fröknäcke eller som panering till torsken. Hacka bara grovt, doppa fisken i ägg, vänd i fröna och stek. Såå gott!
 • Glutenfritt knäcke från Friends’ of Adam – mycket glutenfritt knäcke som finns att köpa innehåller vetestärkelse och är hårt processade. Knäcket från Friends’ of Adam är annorlunda och bakat utan vetestärkelse och med mer näringsrika glutenfria mjölsorter.
 • Flera olika ekologiska kryddor – gurkmeja, kanel, ingefära med mera.
 • Mullbär – precis som goji ett gott och näringsrikt bär.
  Grönt kaffe – ett kaffe som inte rostats så hårt och därmed har kvar mer näring och inte bildat lika mycket AGE/ALE som vid hård rostning. Kanske hörde du Mia och Lina från Food Pharmacy prata om det i sin podd?
 • Chiafrö – min favorit. Mitt måste att ha hemma. Det tillsammans med ägg, kokosmjölk och zucchini. Källa till bra fiber och vegetabiliskt omega-3. Älskar mina chiapuddingar. Läs gärna mitt inlägg om hur du lyckas med en riktigt krämig pudding. Även perfekt till att göra så kallat chia-ägg. Vegetabiliskt alternativ till ägg i brödbakning.
chiaägg

Hoppas du gillade mina tips och tipsa gärna mig om du besöker MatSmart och hittar något annat bra som de har inne just nu.

annika malm