Jag älskar verkligen de små chia-fröna och tycker att en chia-pudding är en underbar start på dagen. De kallas för superfrön och listan med deras fördelar kan göras lång.
- Rika på omega-3 (motverkar bl a pms och depression samt hämmar inflammationer)
- Fulla av protein (21 % protein och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna)
- Förser kroppen med viktiga mineraler (bl a magnesium, zink och kalium)
- Rika på fiber
- Fyller ut magsäcken och ger lång mättnad
- Ger dig ökad uthållighet
- Antioxidanter i massor
- De fyller på kroppens järndepåer
Det är alltså inte svårt att hitta anledningar till att äta dessa små frö.
(bild lånad från realfoodstore)
Du kan använda fröna till att göra gröt, smoothies eller pudding. Det är bara att googla så hittar du massvis av olika recept. Min egna favorit är puddingen. Jag gör så att jag blandar 3-4 msk frö med 1,5 dl mjölk av valfri sort och någon smaksättning. Sedan får glaset/skålen stå i kylen över natten och goa till sig. På morgonen är puddingen klar. OBS – blanda runt efter 10 min och gärna fler gånger så att det blandas ordentligt och inte blir klumpigt.
(bild lånad från ica.se)
Men utan smaksättning smakar det helt ärligt inte så mycket. Några goda smaksättningar är: vaniljpulver, kakao (kräver lite sötning), olika bär, kanel, kardemumma och varför inte testa lite pepparkakskrydda för att öka på julstämningen? ;)
6 Comments
Chia-pudding |
22 april, 2015 at 12:46[…] Jag vill bara tipsa om en god och mättande frukost som också innehåller en hel del protein – chiapudding. De små chia-fröna är riktiga dunderfrön och du lan läsa ett tidigare inlägg om dem här. […]
Dagens tips – chiaknäcke | Clean Eating By Annika
3 augusti, 2015 at 20:58[…] Rika på bland annat den viktiga fettsyran omega 3 och en bra vegetabilisk källa till protein. Här kan du läsa ett tidigare inlägg som jag skrivit om just chia och alla dess […]
Chia-sylt | Clean Eating by Annika
17 september, 2015 at 14:48[…] Vill du läsa lite mer om superfröt chia så kan du kolla in det här inläggetp. […]
Grundrecept chiapudding | Clean Eating by Annika
14 oktober, 2015 at 16:00[…] Här hittar du ett längre inlägg där jag berättar mer om alla nyttigheter i de små fröna. […]
Chiasylt – grundrecept | Clean Eating by Annika
15 oktober, 2015 at 15:31[…] Chiafrön är inte bara små hälsobomber utan de är också utmärkta att använda när man vill att något ska bindas ihop eller tjockna. Som i sylt till exempel. […]
Chiapudding – en krämig liten goding |
20 januari, 2016 at 09:49[…] De här så fröna är ju dessutom ruggigt nyttiga och vill du läsa mer om just allt hälsosamt i chiafrö så har jag skrivit om det här. […]