Vitt vetemjöl finns inte längre i mitt skafferi. Vetemjöl är extremt näringsfattigt och visste du att inte ens skadedjur kan överleva på enbart vetemjöl? Det vete som mals till mjöl idag är förädlat och modifierat till att växa så snabbt som möjligt och ge största möjliga skörd. Det gör så klart att näringen får stå tillbaka.
Idag finns det mängder av bra och näringsrika alternativ som din mage kommer att tacka dig för. Jag tänkte berätta lite mer om mina personliga favoriter.
1. Mandelmjöl
Passar bra till tårtor och olika mjuka kakor. Gör kakorna riktigt saftiga. Du kan också blanda ner någon matsked mandelmjöl i din smoothie för att göra den lite matigare. Mjölken har lågt gi (sänker blodsockret långsamt och successivt) och innehåller nyttiga fetter tillsammans med bra protein och relativt lite kolhydrater.
Eftersom mandelmjöl inte innehåller gluten så binder det inte ihop kakor och andra bakverk lika bra som vanligt mjöl gör. Nötmjöl kan även på grund av bristen på gluten inte jäsa. Mandelmjöl suger också åt sig mer vätska en det vanliga mjölet. Man kan behöva blanda ut med andra mjölsorter om man ska göra till exempel bröd. Gör man bakelser eller tårta räcker det dock ofta att bara använda bara mandelmjöl.
Näringsvärde per 100 gram: 52,1 g fett, 8,5 g kolhydrater, 24,4 g protein, 0,05 g salt, 8,4 g fiber, 610 kcal.
2. Kokosmjöl
Kokosmjöl är ett fiberrikt mjöl, även det med lågt gi, och passar bra till pannkakor, smoothies eller som fiberberikade i bröd och kakor.
Kokosmjöl innehåller få kolhydrater och mycket bra fetter och suger åt sig mycket mer vätska än vanligt mjöl. Därför passar det bra till fastare degar. Kokosmjöl gör sig ofta bäst om det blandas med en annan mjölsort, till exempel mandelmjöl. Annars riskerar man att få väldigt torra bakverk.
Näringsvärde per 100 gram: 12 g fett, 15 g kolhydrater, 16,2 g protein, 0,15 g salt, 42,5 g fiber, 42,5 g fiber, 330 kcal.
3. Havremjöl
Havremjöl påminner om vetemjöl i textur men är mer smakrikt. Havre har många positiva effekter på hälsan, bland annat så är det naturligt kolesterolsänkande.
Havremjöl är ett bra basmjöl och passar bra till både bakning och diverse matlagning. Det går att använda enbart havremjöl, men blanda gärna ut med rismjöl eller bovetemjöl för bästa resultat. Enbart havremjöl har inte lika bra bakegenskaper och kan ha en allt för framträdande smak.
Det går att köpa färdigt men jag brukar bara köra havregryn med en mixerstav till mjöl.
Näringsvärde per 100 gram: 8 g fett, 58 g kolhydrater, 10 g fiber, 12 g protein, 0,03 g salt, 2,2 mg zink (22 procent av RDI), 2 mg järn (14 procent av RDI), 2,5 g betaglukaner, 380 kcal.
4.
4 Comments
Donna
17 juni, 2015 at 06:02This is a memo to the website creator. I discovered your page via Google but it was hard to find as you were not on the first page of search results. I know you could have more visitors to your website. I have found a company which offers to dramatically improve your rankings and traffic to your site: http://garye.co/8k I managed to get close to 1000 visitors/day using their service, you can also get a lot more targeted visitors from Google than you have now. Their services brought significantly more traffic to my site. I hope this helps!
Varför undvika gluten? | Hälsa och välmående genom individanpassad lågkolhydratskost
21 augusti, 2015 at 12:47[…] glutenfritt alternativ. Baka ditt eget bröd och fika med mandelmjöl, kokosmjöl med mera. Här är en länk till ett äldre blogginlägg med en sammanställning över naturligt glutenfria […]
Weronica
12 oktober, 2015 at 16:12Det står ett nr. 4 längst ner men inget efter det. Ska det vara något 4:e alternativ?
admin
13 oktober, 2015 at 15:12Oj, va konstigt. Tror det var 10 från början. Vet inte vad som har hänt. Tack för påpekandet! Ska fixa vid tillfälle :)