2 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Att bli ifrågasatt och vara stark nog att tacka nej

En stor utmaning när man tar beslutet att satsa på sin hälsa och göra hälsosamma kostval är att stå på sig och vara stark nog att stå emot andras ifrågasättande och trugande. Detta gäller mer eller mindre alla förändring i livet som vi väljer att göra med det blir så tydligt när det kommer till kost och hälsa för vi har alla så många tankar och åsikter om detta. När man lägger om sin kost så kommer man att bli ifrågasatt. Så är det bra. Ibland blir det av nära och kära, ibland av kollegor eller bekanta.

Det är ditt val och ditt mål.

Där och då i stunden så kan det upplevas jobbigt och visst är det jobbigt att bli ifrågasatt. Men det är en del av processen och det är inte enbart negativt utan det är även positivt då det stärker sig i det val du beslut som du tagit och som är bra för dig. För varje gång som du tackar nej till det som inte ingår i din plan och som inte gör dig gott enligt dina mål, så blir det enklare och för varje gång du lyckas så blir du stärkt. 

Ifrågasättandet handlar inte om dig. Visste du det? Jo när du blir ifrågasatt så handlar det inte om dig, det handlar om den som ställer alla kritiska frågor. Hur då kanske du tänker nu – låt mig förklara.

Varför ifrågasättandet aldrig handlar om dig

Vi människor är väldigt bra på att sortera och etikettera saker runt omkring oss. Det handlar om stora så väl som små saker. Vi vill kunna placera en person i ett visst fack till exempel för att skapa ordning och reda. Det ger oss trygghet. Detta sorterande gör att vi alla har förväntningar på hur människorna runt omkring oss ska vara. Vi har en bild av hur de ska uppföra sig eller hur de ska leva sina liv för att följa den bild som vi har av dem. Detta ger oss trygghet. 

Men vad händer då när en person inte handlar enligt planen utan för nåt helt annat? Nåt som inte alls ingår i den bild som man har av den personen. Det skapar en otrygghet och vi vet inte längre vad vi kan förvänta oss av personen. Det gör oss oroliga och otrygga, ibland medveten men kanske främst omedvetet. 

Varför tar dom ut sin osäkerhet på mig?

När den här otryggheten uppstår så börjar vi ifrågasätta. Även om man älskar den andra personen av hela sitt hjärta och egentligen vill den gott så gör man ofta allt i sin makt, återigen ofta omedvetet, för att personen ska börja bete sig som din bild igen. För att få personen att gå tillbaka till gamla vanor så börjar vi ifrågasätta.

Det handlar också om att när en person i ens omgivning gör en förändring så får det oss att fundera över vår egen situation och de val som vi gör.  Det kan vara riktigt jobbigt. Kanske vet man innerst inne att man inte borde ta den där bullen till fikat och när den andre personen då väljer bort bullen så ställs allt på sin spets. Då blir ens egna val att äta bullen extra tydligt och jobbigt när man egentligen vet att man inte borde/vill äta den där bullen. Det är nästan hotfullt att se någon annan ta tag i sitt liv när man innerst inne vet att man själv borde.

Egentligen handlar det alltså om avundsjuka. Men istället för att säga och erkänna att man är avundsjuk så klankar man ner. Man kommer med kommentarer och ifrågasättande med förhoppningen (oftast omedvetet) att den andra personen inte ska lyckas och ge sig och äta den där bullen eller vad det nu är. På så sätt får man själv en ursäkt till varför förändringen inte är så viktig trots allt och man kan äta den där bullen trots allt.

Har du fått höra det här någon gång?

Om jag hade fätt en peng för varje gång jag fått någon av följande kommentarer! Känner du igen någon du också?

 • Du är ute på lunch med arbetskompisarna och ber om att få mer sallad istället för pommes och får höra Men lite pommes har väl ingen dött av. Det kan väl inte vara så farligt.
 • Du är ute och äter med väninnorna och när maten är avklarad och dessertmenyn kommer fram. Du väljer en slät kopp kaffe och får höra Va tråkig du är. Ska du inte ha nåt gott? Då känns det ju inte kul för mig heller att äta.
 • Du är på kalas och det är dags för tårta men väljer att avstå och får höra Unnar du dig aldrig nåt? En liten bit kan du väl ta? Du som tränar så, det är du väl ändå värd?

Känner du igen dig? Bra! Då har du också fått ta del av den där positiva och stärkande förändringsprocessen som jag skrev om tidigare. För varje gång du står på dig och står emot de här ifrågasättandet så blir du starkare och säkrare på att du har fattat rätt beslut. Det är ditt beslut och dina mål. Du är värd att må så bra du bara kan. Glöm aldrig det! Du ska inte äta saker du inte vill bara för att göra andra nöjda eller undvika dålig stämning. Det är ditt val och ingen annan än du bestämmer hur du ska leva ditt liv.

Med detta menar jag absolut inte att du aldrig får eller ska äta tårta eller vad det nu är. Det jag menar är att du aldrig ska äta nåt som du själv inte vill äta. Du ska inte äta för att någon annan vill det. Ditt liv. Din hälsa. Du är värd det bästa!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Nisse Hult
  27 maj, 2016 at 09:21

  Hej Annika
  Apropå att bli ifrågasatt
  Efter ett av mina träningspass inför Vättern så fick jag nyss frågan hur i tusan man kan köpa en cykel
  för plus 100 papp och om det är värt de på nått sätt etc.
  Svarade rappt att jag känner många som gärna vill byta till sig min fysik & må bra känsla och många som lätt
  skulle betala mångdubbelt för att vara/bli frisk från diverse åkommor
  Slutsnackat sen ja
  :)

  • Reply
   admin
   27 maj, 2016 at 12:29

   Bra svar! Att de dessutom lägger ut stora summor på läsk, chips, öl och annat varje vecka, reflekterar de säker inte ens över :)

  Leave a Reply