2 In Guider/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Björksocker (xylitol) – baka sött utan socker

banner annonslänk bodystore

Björksocker är en av de sockerersättare, eller sötningsmedel, som jag brukar rekommendera. Jag använder själv björksocker i allt från muffins till varm choklad. Björksocker har ett naturligt ursprung och finns naturligt i växter. Det som jag gillar med just björksocker, eller xylitol som det också kallas, är att det har ett lågt GI och mycket låg påverkan på blodsockret.

Detta inlägg är i samarbete med Bodystore och de har flera bra fabrikat av björksocker bland sitt utbud. Knappen här nedanför tar dig direkt till sidan där du själv kan läsa mer.

SPANA IN BJÖRKSOCKRET HOS BODYSTORE >>>

xylitol björksocker sötningsmedel blodsocker

Björksocker (xylitol) – baka sött utan socker

Ja som sagt, det jag gillar så mycket med björksocker är att det har lågt GI och påverkar inte blodsockret särskilt mycket. Det alltså perfekt för alla oss som vill hålla vårt blodsocker hyfsat stabilt under dagen.

Björksocker har nästan hälften så många kalorier som som vanligt vitt socker och  75 % färre kolhydrater. Det tas upp långsamt av kroppen vilket gör att kroppen inte behöver producera så mycket insulin och skicka ut i kroppen.

Vad är björksocker?

Björksocker, eller xylitol, är en sockeralkohol som finns naturligt i fibrer hos många frukter och grönsaker och påminner om “vanligt” socker både till smak och textur. Det har ingen underlig eftersmak som många andra sockererättare har. Xylitol utvinns från bland annat björk och majs.

Hur påverkar björksocker kroppen?

Björksocker har ett lågt GI (värde 7) och påverkar inte blodsockret alls som “vanligt” socker. Det passar därför även bra för dig som åter lchf eller lågkolhyratskost. Björksocker innehåller 40 % färre kalorier och 75 % färre kolhydrater än vitt socker. Det bryts ner och tas upp mycket långsamt av kroppen och därför utsöndras mycket lite insulin.

Om du får i dig lite för stora mängder björksocker så kan din mage reagera. Du kan bli uppblåst och gasig och även få problem med diarrer. Det är en biverkning av sockeralkoholer. De kan inte brytas ner av tarmen och kan därför ställa till med lite magproblem. Om och hur du reagerar beror dels på din mage och dels på hur mycket och hur ofta du får i dig björksocker.

xylitol björksocker sötningsmedel blodsocker

Hur kan du använda björksocker?

Till utseendet, så ser xylitol ut som vanligt vitt strö socker. Det kan lätt upplevas sötare än socker, och för mycket av det kan ha en del mindre trevliga konsekvenser (läs mer längre ner), så därför tycker jag att man med fördel kan ta lite mindre. Om det står 1 dl socker i ett recept så brukar jag ta 0,5-0,75 dl xylitol.

Det kan lätt få en lite knastrig känsla om det du bakar inte ska gräddas i ugnen. Då brukar jag späda ut och lösa upp det i lite vatten först. Då slipper du knastret.

Annat att tänka på kring björksocker

Du kanske har hört namnet xylitol i samband med tandhälsa? Och visst stämmer det att björksocker eller xylitol, skyddar mot plack. Björksocker är bakteriedödande och just därför använda ofta björksocker i munskölj, halstabletter och liknande.

Om du är hundägare så var noga med att din hund inte får i sig sötningen. Deras kroppar kan nämligen inte bryta ner det och det är därför skadligt för dem.

Några goda bakverk med björksocker

Avslutningsvis tänkte jag dela några recepttips på bakverk där just björksocker passar bra att använda.

sockerfri lemon curd

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Rose-Marie
    14 februari, 2019 at 09:19

    Precis det här som jag letat efter. Om det går att baka på björksocker. Diabetessköterska rekommenderar björksocker istället för andra sötningsmedel men nu ska jag även prova att baka med det. Tack för tipset att lösa upp det i vatten först.

    • Reply
      admin
      20 februari, 2019 at 13:20

      Hej och tack för din kommentar!

      Har du hunnit att testa än? Vad tyckte du? :)

    Leave a Reply