0 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Börja lyssna inåt igen – Intuitive Eating

Många av oss har följt diet efter diet i åratals och är nu på en förvirrad plats där vi inte vet vem vi ska tro på eller hur vi ska göra för att må vårt bästa. Att leva hälsosamt har på många sätt blivit en ohälsosam stress och oro.

Jag var på den platsen för några år sedan och vet personligen att det inte är en trevlig plats att vara på. Genom att ändra fokus så lyckades jag ta mig därifrån och idag är mitt mål att hjälpa fler att göra samma resa.

Resan mot målet börjar när du våga lyssna inåt.

annika-malm-intuitive-eating

Lyssna inåt – så enkelt men så otroligt svårt

När vi föds så har vi en instinktiv koppling inåt. Den styr oss, våra behov och våra handlingar som små. Är vi hungriga så skriver vi. Är vi trötta sover vi. Behöver vi kissa, så kissar vi. Delar av det som från början är så enkelt blir med åren, så svårt.

Hunger och ätande är ett tydligt exempel på något insinktivt som med åren blir otroligt komplext. Anledningarna till att vi äter idag är långt fler än ren hunger.

Exempel på anledningar till att vi äter:

 • Tristess
 • Vana
 • Socialt
 • Glädje
 • Tröst
 • Sorg
 • Stress
 • Vara till lags

Finns många fler anlendningar och vi har alla vår egen unika lista med anledningar till att vi äter. Fundera gärna en stund kring vilka anledningar du använder dig av.

Morots & zucchinibiffar - glutenfria mjölkfria

Intuitive Eating – börja lyssna inåt

Jag skrev tidigare “resan mot målet börjar när du vågar lyssna inåt” och det är verkligen min starka övertygelse. Många av oss har dagliga kamper och lägger timmar, tid och pengar på att söka svaren och lösningarna med ljus och lykta. Vi testar lchf, viktväktarna, vi börjar rör på oss mer. Inget funkar. Därefter vänder vi blicken mot vegansk kost, kan det vara lösningen?

Känner du igen dig? Du är tyvärr inte ensam.

Jag har varit på den platsen. För några år sedan var det precis där jag var. Det tog sjukt mycket energi från mig. Sömnalösa timmar i sängen där tankarna malde “Vad för jag fel? Varför fungerar inget för mig? Är det hormonellt? Är det för att jag närmare mig 40?”

glutenfria_bönfrallor

Mitt möte med Intuitive Eating

Så för knappt två år sedan kom jag för första gången i kontakt med begreppet Intuitive Eating. Det är ett välbekant begrepp i USA men här Sverige har jag inte märkt av det så mycket. Ibland nämns Mindful Eating som påminner om IE ( = Intuitive Eating) men är inte helt detsamma. 

Jag har haft mycket svårt att ta till mig allt kring filosofin men samtidigt väckte det något inom mig som jag inte kunde släppa. Du vet den där känslan av att det här är något viktigt för mig. Att det var en nyckel i mitt liv. Något av betydelse.

Jag släppte det i perioder men återkom gång på gång till grundtankarna inom Intuitive Eating. Och att jag lyssnade till min magkänsla och inte släppte tanken, är jag mig själv otroligt tacksam för. Det har gjort så mycket för mig tagit mig (om än långsamt och ibland ett steg fram två steg bak) till en plats där jag känner att jag är sann mot mig själv, respekterar min kropp och fått tillbaka tilliten.

intuitive-eating

För att vara tydlig – inget i livet går på räls. Jag hamnar fortfarande då och då tillbaka i gamla, negativa mönster men jag har lärt mig strategier som fungerar för mig för att ta mig tillbaka på rätt spår. Mitt livsmotto – du har inte misslyckats förrän du ger upp.

Och vet du vad? Med det kom resultaten som jag så länge desperat sökt. Jag hade trott att mitt mål och det som skulle göra mig lyckligt var när siffran X stod på vågen. Det visade sig (kanske föga förvånande) inte alls vara fallet. När jag började känna mig stressfri kring mat, våga lyssna på kroppen – den känslan är oslagbar. Man har kontroll över sig själv liksom. Man är i synk med sin egen person. Huvud och kropp är kompisar.

Kost men också träning, blev glädje istället för något som skulle kontrolleras för resultat. Lite komiskt är även att när jag började släppa stressen och kontrollen, då började även vågen gå neråt.

Annika Malm

Mitt mål med min kostrådgivning – hjälpa dig att börja lyssna inåt

Tidigare i vår så lanserade jag mina helt nya kostplaner som jag är otroligt stolt över. Det har tagit mig många många timmars jobb att få dem färdiga. Du hittar dem här i min webbshop.

Jag har valt att först lansera kostplanerna med fokus på hälsosam viktminskning. Det är för att jag får flest intresseanmälningar kring. Kostplanerna kommer även komma anpassade för andra målsättningar och ambitioner.

Mina kostplaner skiljer sig dock från traditionella kostplaner. För mig är det otroligt viktigt att det inte ska bli ännu en diet i raden utan ska bli något som förändrar ditt förhållande till mat. Ett verktyg som hjälper dig att hitta tillbaka till den där kopplingen inåt.

kostplan-annika-malm

Därför är en grundläggande del i kostplanerna, arbete med att hitta denna inre koppling. Det gör vi genom att arbeta med :

 • Matdagbok
 • Träna oss på lyssna till kroppens signaler
 • Skilja på hunger och sug
 • Bli medveten om anledningar till att vi stoppar saker i munnen

Om du är nyfiken på kostplanerna så kan du läsa mer i min webbutik. Där kan du även beställa och direkt få tillgång till kostplanen genom direkt nedladdning. Om du undrar över något, ställ gärna en kommentar eller skicka ett mail till kostradgivning@annikamalm.se.

signatur annika malm clean eating

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply