Idag tänkte jag dela med mig av ett jättegott recept på fudge med smak av kokos och choklad. Jag blev lite förvånad själv när det blev så lyckat som det blev. Jag var rädd att smeten inte skulle stelna. Men det visade sig bli en jättegod fudge! Receptet kommer garanterat att användas flera gånger framöver som utgångspunkt för nya smaksättningar.

Vilken form av sötning du ska använda beror lite på vem du är. Jag har skrivit ett inlägg om sötning här som är intressant att läsa. Du hittar det här. Har du inte problem med sötsug, överätande och vikten så funkar kokossocker bra. Björksocker påverkar blodsockret lite mindre men om du har problem med sötsug så rekommenderar jag sukrin gold som inte påverkar blodsockret på samma sätt. Självklart kan du helt hoppa över sötningen också om du vill.

chokladfudge-med-kokos-3

Chokladfudge med kokos – ca 12 bitar

  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 40 gr sötning
  • 15 gr smör eller kokosolja
  • 30 gr mörk choklad (minst 70 %)
  • 40 gr kokosolja/fett
  • Kokos flingor att strö över

Häll kokosmjölk i en kastrull och ha i sötning och smör. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt småputtra i ca 10-15 min. Rör då och då under tiden för att se till att det inte bränner i botten. Viktigt att ha på värmen tills smeten tjocknat ganska så rejält för annars kommer det inte att stelna.

Dra av från värme. Bryt ner chokladen tillsammans med kokosoljan. Rör med en slev tills allt är smält och blandat. Klä en form med bakplåtspapper (ca 15*15 cm). Häll sedan ner ner chokladsmeten. Låt stå i 5 min så att ytan stelnar lite. Strö över kokos. Ställ sedan i kylen och låt svalna helt innan servering. Förvara i kylen.

chokladfudge-med-kokos-1

chokladfudge-med-kokos-5

 

 

Andra goda recept till julbaket på CEA:

Knäck

Ischoklad

Mjuk saffranskaka

Mjuk pepparkaka

Glögg

Pepparkaks-mugcake

Pepparkaksbollar