Socker. Hur ofta äter du socker? Nu tänker jag på vitt raffinerat socker som strösocker eller sirap. Äta? Inte äta? Äta ibland?
Det här är ett känsligt ämne. Kanske lite extra för oss svenskar som ligger i toppen för världens godis-konsumtion. Tackar man nej till tårtan på ett kalas så är man ofta ”socialt-jobbig” och lite konstig. Det är nåt med socker och alkohol i vårt land som inte är helt ok att avstå från.
Personligen så tror jag inte på förbud. Min son på 5 år får lördagsgodis varje helg, tårta på kalas eller fika om vi är bortbjudna osv. Även om jag vet att rent socker inte har några plus (förutom om man räknar den goda smaken de få minuter det är i munnen) så tror jag att ett förbud gör mer skada än nytta. Men vi köper aldrig hem kakor eller godis i annat fall än till lördagsgodis eller om det är kalas på g. Jag äter också tårta på kalas ibland. Men då får det vara en riktigt god kladdkaka eller annat, nån torr gräddtårta kan kvitta :) Det får liksom vara värt det.
I det känner jag inte att det ligger någon fara. Är du en frisk och hälsosam person utan problem som sockerberoende eller diabetes typ 2 så, anser jag, att det inte är någon fara med lite socker ibland. Det får ditt blodsocker att åka berg-o-dal-bana och ditt insulin skjuter i höjden och du får i dig en rejäl dos tomma kalorier (dvs helt utan vitaminer, mineraler och näring). Men någon gång ibland så gör det varken till eller från (om man som sagt i övrigt är frisk och inte har problem med sockerberoende).
Men det är just det – I B L A N D. Det är där den stora faran ligger anser jag. Allt fler av oss äter mer och mer socker och allt oftare. Dessutom ofta helt ovetande om att vi får i oss socker. Det är ju inte bara godis, kakor, läsk och så vidare som innehåller socker. Tillsatt socker finns i princip överallt. Visste du t ex att i kycklingen i salladsbaren på ica osv innehåller socker? Tror du mig inte så kolla nästa gång. Står tydligt på den lilla skylten ovanför t ex kycklingfilén. Eller smörgåspålägget?
En del av oss klarar av det utan vare sig viktökning, ökat sockersug, diabetes osv. Men för allt fler av oss så går det rejält illa och andelen som äter sig sjuka pga socker, snabba kolhydrater osv, ökar hela tiden. Även att allt mer forskning visar på klara samband mellan socker och snabba kolhydrater och våra största hälsofaror som cancer och hjärt-kärl-sjukdomar.
Min tips är:
- Utgå från dig själv. Vad funkar för dig? Och var Ä R L I G mot dig själv och låt inte gotte-grisen i dig tala.
- Läs innehållsförteckningar och bli medveten om vad du stoppar i dig. (Se här nedanför för en lista av några av namnen för socker.)
- Slentrian -ät inte socker! De gånger du äter socker, se till att det verkligen är värt det.
Hur tänker du och hur förhåller du dig till socker?
Lämna gärna en kommentar och dela med dig till mig och de andra läsarna!
Om du tycker att ämnet är intressant och vill läsa mer så rekommenderar jag ett besök hos Ett sötare blod.
Olika namn för socker:
Fruktos, Fruktsocker (ren fruktos) (obs tänk på att frukt innehåller en hel del fibrer som bromsar fruktsockret), Socker (50 % fruktos), Sackaros, Sirap, Maltsirap, Lönnsirap, Glukos-fruktossirap och fruktos-glukossirap (ungefär samma sak som socker, fruktosandelen ligger vanligtvis kring 40-60 %), Invertsocker (socker löst i vätska), Invertsockersirap (socker löst i vätska), Stärkelsefruktossirap, Melass, Florsocker, Druvsocker, Glukos, Maltos, Glukossirap
3 Comments
Annikas bakskola del 2 – naturlig sötning med clean eating |
29 januari, 2016 at 10:02[…] om att många av oss är helt ovetande om hur mycket socker i egentligen får i oss under en vecka (läs gärna mitt inlägg om dolt socker) och för mycket socker är det ingen av oss som mår bra […]
Nisse Hult
29 januari, 2016 at 10:48Hej Annika
Kan du förklara varför så många är så fokuserade på mängd tillsatt socker i innehållsförteckningen på olika varor
(vilket givetvis är viktigt) med mängden kolhydrater blundar men lite för.
Så fort kolhydraterna når tarmen omvandlas de till socker som sedan går ut i blodet, höjer blodsockret och ökar produktionen av hormonet insulin dvs i princip samma sak.
Många ”dietister” är bla. insnöade i detta bommande av fakta
admin
29 januari, 2016 at 12:51Jag håller med dig att tillsatt socker får större fokus än kolhydrater. Socker vet vi alla är dåligt för oss och tom energi. Kolhydrater däremot är vi ju många som är oense om. Kolhydrater är sockerarter men jag personligen tycker att man är lite för onyanserad om man drar alla kolhydrater över en kam. Kolhydrater i gelehallon påverkar ditt blodsocker och insulin på ett helt annat sätt än t ex kolhydrater från sötpotatis eller nötter och grönsaker. När du äter kolhydrater som de senare så äter du dem tillsammans med fett och protein som bromsar insulinutsöndringen och den blir inte lika markant. Vi äter inte ett livsmedel eller ett näringsämne enskilt utan den kombinerade mixen är det som avgör blodsocker och hur stort insulinpåslag vi får. Jag utgår nu ifrån en frisk normalviktig person och om man lider av insulinresistans, diabetes typ 2 eller liknande så är läget ett annat.