Har du någon gång läst vad köpe-glass egentligen innehåller? Gör det nästa gång du är och handlar. Skrämmande läsning om du frågar mig. Så klart finns det bättre och sämre alternativ men överlag så innehåller glasspaketen en hel del som i alla fall inte jag vill få i mig eller mina barn.

Här har du ett exempel och en förteckning över innehållet i ett paket GB big pack:

SKUMMJÖLK, glukos-fruktossirap, vatten, socker, kokosolja, glukossirap, dextros, vasslepulver (MJÖLK), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), arom.

Det som all god mejeribaserad glass bör vara baserad på, nämligen grädde, är för dyrt så istället använder man skummjölk. För att det ska smaka sött och gott så öser man ner 3 (4 om man räknar vassle och mjölksocker till sockertyperna) typer av socker. Grädde är inte bara en smakbärare utan skapar även den krämiga konsistensen. Det går inte med mjölk så för att få sörjan att hålla ihop så har man i massa stabiliseringsmedel.

Sugen på glass? Inte den sorten i alla fall!

Tur då att det är så enkelt att slänga ihop egen glass. Vi har en glassmaskin här hemma som brukar gå varm om somrarna med gräddglass gjord på riktig grädde och vaniljstång och ev sötad med frukt, björksocker eller annat.

När jag och barnen är sugna på lite fruktigare glass så brukar jag bara mixa ihop de frukter som finns hemma och det blir gott varje gång. När man använder frukt så behövs ingen extra sötning tycker jag. Fruktsockret sötar tillräckligt och låter den goda smaken från frukten träda fram.

Djungelglass, 4 st

Ta fram frukten och låt den gärna bli lite halvtinad så är det enklare att mixa slätt. Blanda allt i en hög bunke och mixa slätt med stavmixer, eller kör i en mixerskål. Fördela i 4 st glassformar och låt frysa till i frysen i ett par timmar innan servering.

clean eating, glass, paleo

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *