0 In Mättande protein - recept

ENKEL KYCKLING MED PAPRIKA, OREGANO & CITRON

Hej på er!

Kyckling är ofta min räddare i nöden. Min go-to proteinkälla när det kommer till lunch och middag. Enkelt att laga, kan varieras på så många sätt och funkar liksom alltid. Borde göra ett samligsinlägg där jag delar mina basic-tips kring att tillaga kyckling. Hade det varit användbart? Som olika smaksättningar, enkla rätter, bra kombos och så vidare. Vad tror du? Hade det varit något?

Lämna gärna en kommentar till inlägget så att jag vet i så fall. Tack på förhand!

ENKEL KYCKLING MED PAPRIKA, OREGANO & CITRON

Jag lagar sällan mat till lunch (även om jag de mesta dagar arbetar hemifrån och skulle kunna) och äter mer eller mindre alltid lunchlådor och värmer på rester. Men jag fixar inte riktigt att göra matlådor på söndag att ha inför hela veckan. Vad jag är sugen på varierar under veckan och jag vill kunna slänga ihop något snabbt som jag är sugen på just den dagen.

Min lösning är att alltid ha någon form av proteinkälla klar, ofta kyckling. Till det så tar jag de grönsaker jag är sugen på och lägger till någon bra fettkälla som oliver, olja, nötter, avokado eller liknande. Ibland tillagar jag även något mer kolhydratsrikt till som sötpotatis, men 9 dagar av 10 så är det protein och fett i kombo med grönsaker som ligger på min lunchtallrik.

kyckling med paprika, oregano, citron

Kyckling med paprika, oregano & citron

Kyckling med paprika, oregano & citron – Foto Annika Malm

Dagens recept är ett typiskt “kyckling-inför-veckan”-recept. Ta fram kyckling ut frysen och låt tina, krydda och smaksätt sedan med vad som finns hemma och känna gott.

Detta behöver du för denna veckas kyckling (ca 4-5 portioner):

 • ca 600 gr kyckling (välj alltid svensk och slipp antibiotika)
 • 2 msk olja (jag använde smält (avsvalnad) kokosolja)
 • 2 msk paprikapulver
 • 1 msk orgegano
 • 1-2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 citron (eko)
 • örtsalt
 • peppar

GÖR SÅ HÄR:

 • Blanda olja med kryddor och pressad vitlök i en bunke.
 • Ha i kycklingen och blanda runt så att kycklingen blir täckt.
 • Pressa i en halv citron.
 • Om du har tid, låt gärna kycklingen marineras i kryddblandningen en stund.
 • Lägg kycklingen på en plåt.
 • Skär skivor av citron och lägg på kycklingen.
 • Stek i ugn på ca 200-225 grader tills innertempen är 72-74 grader.

LÄS MER: Se upp för tillsatser i kryddor

kryddor utan tillsatser

Kryddor – Foto Annika Malm

FÖRSLAG PÅ GOTT TILL

Igår fräste jag upp lite brysselkål, rödlök och champinjoner (slänge även i lite färsk spenat mot slutet) och hade till. Andra förslag på goda tillbehör är:

vitkålsmos

Vitkålsmos – Foto Annika Malm

brysselkål

Grönsaksnudlar

Du behöver inte stå timmar i köket på helgen för att fixa matlådor inför veckan. Håll det enkelt. Då blir det enklare en vana som du håller fast vid. Att fixa sin egen lunch är något jag verkligen rekommenderar. Dels sparar du pengar jämfört med att äta ute och dels så vet du vad du stoppar i dig.

Innan jag går så vill jag bara tipsa om mitt nyhetsbrev där jag varje fredag skickar ut recept, tips och annat smått och gått. Det är så klart gratis och du anmäler dig enkelt och snabbt via denna länk.

Ha en fortsatt fin onsdag så hörs vi snart igen!

clean eating by annika

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply