3 In Personligt

PALEOGRÖT MED SMAK AV PEPPARKAKA

God morgon och välkommen december!

Jag har verkligen längtat efter denna månad och veckorna upp till jul. Det kommer bli en helt fantastisk jul. Jag känner det på mig. Både Nils och Ebba är hemma från skola/förskola idag för de har åkt på höstblåsor stackarna och ser ut som två små prickiga korvar.

Men trots det är det inget större fel på humöret och nu på morgonen ser vi fram emot en mysig stund i soffan framför första avsnittet av julkalendern. Brukar du titta på julkalendern? Tycker det är en mysig tradition som jag delar med barnen.

Nu till dagens ämne – nämligen mitt senaste gröt recept. Min favoritgröt, min kokosgröt, kommer här i en lite juligare tappning och smaksatt med pepparkakskrydda. Behöver jag säga att den är god? Den är inte bara god den är riktigt rejält god till och med. Extra bonus är att den mättar bra på grund av att den baseras på protein och bra fett.

Jag använder köpt pepparkakskrydda, det vill säga färdig blandning. Så klart kan du blanda ihop din egen men den köpta innehåller bara rena kryddor (du har väl läst mitt tidigare inlägg om tillsatser att se upp med i kryddor?) så den är helt ok att använda.

jul pepparkaka lchf paleo

jul pepparkaka lchf paleo

Pepparkaksgröt – Foto Annika Malm

GRÖT MED SMAK AV PEPPARKAKA

För att laga en portion av denna gröt så behöver du:

 • 20 gr kokosolja, ghee eller smör (går bra att mixa olika)
 • 2 ägg
 • 1 msk chiafrön (linfrö funkar också)
 • 1 msk hampafrö (kan bytas ut mot kokos, kokosmjöl eller mandelmjöl)
 • 1 dl kokosmjölk
 • 1-2 tsk fiberhusk
 • salt (salta inte för mycket om du använder smör med salt i)
 • 1-2 tsk pepparkakskrydda

GÖR SÅ HÄR:

 1. Smält kokosoljan i en kastrull. Dra sedan av från plattan.
 2. Tillsätt chiafrö, hampa, kokosmjölk, husk, salt och kryddor. Blanda.
 3. Vispa sedan ner äggen. Blanda väl med en gaffel.
 4. Ställ på plattan igen och under omrörning låt snabbt värmas upp igen för äggets skull. Så snart den blivit varm och tjocknat lite, så dra av den från plattan igen. Gröten ska inte koka. Bara sjudas.

NÄRINGSVÄRDE:

Kalorier: 580    Protein: 22 gr   Kolhydrater: 4 gr  Fett: 52 gr

Fråga – har angett näringsvärde på några recept den senaste tiden. Är det bra eller dåligt? Lämna gärna en kommentar så jag vet om jag ska fortsätta eller skippa de.

Kommentar – Kan tänka mig att några av er reagerar på att nästan 600 kalorier känns ganska mycket. Många av oss (mig själv inklusive) har eller har haft det inpräntat i oss att ju färre kalorier är bättre. Men kom ihåg att kalorier från riktigt mat ger mättnad. Protein och fett mättar allra bäst och denna gröt består mer eller mindre bara av fett och protein. Vad betyder det? Jo du kommer att hålla dig mätt länge. Så länge att du kan hoppa över mellanmålet på förmiddagen och det totala energiintaget blir likvärdigt. Hänger du med på hur jag menar? Personligen äter jag mig hellre rejält mätt och slipper släpa med mig massa småburkar när jag ska iväg på dagen.

HAR DU KOLL PÅ HAMPA?

Som du såg i receptet så innehåller gröten hampafrö. Det är ett slags frö som jag upptäckte i våras och som snabbt blev en favorit. Det är ett frö som mättar bra och är mycket näringsrikt. Bra källa till vegetabiliskt protein, riktigt på fibrer och innehåller nyttigt fett. Även lågt på kolhydrater (3 gr/100gr).

Hampafrö påminner lite om havregryn och är perfekt att använda istället för just havre om du vill undvika spannmål. Jag använder och kan rekommderna dessa ekologiska hampafrön från VitaPrana (annonslänk).

Innan jag går vill jag önska dig en fortsatt fin fredag och första december. 

clean eating by annika

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Pia
  11 december, 2017 at 09:55

  Testade precis att göra denna gröt :) tog kokosmjöl då hampafröna var slut och vanlig lactosfrimjölk. Lite ovan konsustens, men gott! /Pia

  • Reply
   admin
   13 december, 2017 at 09:32

   Vad kul! Tack för din kommentar <3 Personligen gillar jag den där lite slajmiga konsistensen. Gillar man inte den kan man bara hoppa över husken :)

 • Reply
  Gunnel
  16 september, 2019 at 11:21

  Superbra att du skriver näringsvärden i recepten, det underlättar jättemycket. Fortsätt med det!

 • Leave a Reply