För mig är det samma sak – med värmen och solen så blir mitt sug och längtan efter hälsa starkare än någonsin. Solen och värmen får mig att vilja vara ute och röra på mig hela tiden. Jag bli mer motiverad än någonsin att be min kropp bränsle och byggmaterial av bra kvalitet. Känner du igen känslan?

lax6minuter

En fräsch sallad i solen – den perfekta lunchen

Vad är då hälsa för mig? Sen jag gick ner i vikt fram tills för bara några år sen så skulle jag säga att hälsa för mig uteslutande har handlat om vikten. Jag har alltid som vuxen varit noga med vad jag ätit men fokus har hela tiden varit att hålla vikten. Sötningsmedel och andra tillsatser har jag struntat helt i. Det större hälsoperspektivet har kommit allt mer sedan jag blev mamma.

Även om hälsa i form av ren och nyttig mat är viktigt för mig idag så kommer nog vikten alltid att komma på första plats. Även om jag varit viktstabil mer eller mindre ända sedan jag gick ner så är det ett evigt kämpande och inget som gör sig själv. Det är sant som man brukar säga att själva viktnedgången är enkel jämfört med att sedan hålla vikten nere.

För mig handlar vikt-kämpandet främst om två saker:

  • Jag har superlätt att gå upp i vikt. Jag överdriver inte när jag efter en veckas all inclusive på semesterresan gick upp mer än 5 kg. Så klart en del vätska men absolut inte allt. Jag har läst att om man varit överviktig så har kroppen ett stort antal fettceller. När man sen går ner i vikt så ”svälter” fettcellerna och blir mindre men antalet är fortfarande detsamma. De här fettcellerna vill inte svälta och tar varje tillfälle de får att suga åt sig och gotta till sig. 
  • Jag äter mycket på känslor. Det är långt ifrån hunger som främst får mig att äta. Känslor som mys, tröst, glädje och ledsamhet triggar mig starkt att äta både fel och för mycket. Det har tagit år av arbete och träning för att komma dit jag är idag och bli allt bättre på att skilja på känslor och äkta hunger.

Det är främst vikten som det här hälsa-suget har handlat om när solen och värmen kommer. Flera år efter min viktnedgång så såg mina år ut på samma sätt. Jag gick upp 3-5 kg under hösten så jag ofta mådde sämre på hösten med jobbstress, mörker och så vidare vilket fick mig att äta mer och sämre. Sen kom våren och de känslorna som jag känner nu blev allt starkare. Viljan att vara i form till sommaren och hitta tillbaka till formen.

De senaste åren har jag jobbat mycket med mina tankar och på många sätt är jag en helt annan person idag än jämfört med bara för 2-3 år sedan. Hösten är inte längre en enda lång dipp-period fylld av unnande och överätning. Men ändå kommer den där känslan med solen. Känslan att vilja röra på sig mer och äta bättre för att optimera hälsan. Jag har funderat lite på vad det är med den där känslan och varför den ändå kommer så starkt även om vikten inte pendlar upp och ner som förr.

Så klart går det inte att komma ifrån det där med beachen och att man vill känna sig bekväm i sin kropp när kläderna minskar. Sen så måste jag erkänna att allt mentalt arbete har gjort att jag oavsett vikt och kroppsform känner mig avsevärt mycket mer bekväm i bikini idag än för några år sen även om kroppen är långt ifrån perfekt ur ett klassiskt modell-snygg-perspektiv. Det hänger och är mjukt både här och där men jag gillar den jag är och då gör det där inte så mycket som förr. Så egentligen är det ingen panik om ”topp-formen” inte nås men på nåt sätt så triggas jag lite ändå och motiveras att bli mitt bästa jag när sommaren närmar sig.

Solen! Underbara sol – fortsätt skina och försvinn inte ifrån mig igen. Det krävs ju egentligen ingen Einstein för att förstå att man blir mer peppar och motiverad till rörelse när det är ren och skär njutning att gå ut jämfört med en mörk kväll i november när regnet piskar från alla håll.

IMG_1902.JPG

Visst blir livet enklare så här års? Öppna dörrar, barnen kan springa ut och in, inga overaller och kängor som ska på. Allt det där får mig verkligen att må så bra. Jag älskar livet så här års. Jag hade inte tvekat en sekund för att byta ut höst och vinter mot ständig vår och sommar. Den där känslan att jag trivs så och mår så bra – jag tror att den är en stor anledning till att det här suget efter mer hälsa kommer. Jag trivs med livet, jag mår bra och därför älskar jag livet så mycket att jag vill unna mig bara det bästa och optimal hälsa. Förstår du hur jag menar?

Visst är det en fantastisk tid? Om du också känner de där känslorna som jag beskrivit och vill unna dig själv ännu mer hälsa och må så bra som du bara kan så vill jag slå ett slag för min kostrådgivning i grupp som jag kallar för CLEAN28. Det är kostrådgivning i grupp men där alla deltagare ändå får helt individanpassade kostråd baserade på förutsättningar och mål. Under 4 veckor (28 dagar) arbetar vi ihop mot våra mål. Jag coachar dagligen alla medlemmar i en sluten grupp på Facebook och har regelbunden individuell rådgivning med alla deltagare via mail. 

Att kostrådgivningen sker i grupp har flera fördelar. Dels så sänks priset betydligt jämfört med vad enskild rådgivning kostar. Det handlar om att jag som rådgivare blir mer effektiv med min tid och kan rådgiva och coacha flera samtidigt. Dessutom får man som deltagare stöd, inspiration och tips av de övriga deltagarna i gruppen. Som grädde på moset får även alla deltagare då helt individanpassade råd som hjälper till att hitta bra matval och att få koll på sina portionsstorlekar.

Jag drog igång en omgång i måndags och det är verkligen helt fantastiskt roligt att följa gruppen på Facebook och få hjälpa deltagarna att nå sina mål. Jag drar igång nästa omgång måndag 23 maj och då hinner vi bli klara med våra 4 veckor tillsammans i god tid till midsommar. Visst hade det varit fantastiskt att känna sig hälsosam och fylld av energi där på midsommarafton?

frukost clean eating

För 4 veckors rådgivning betalar du endast 799 kr inkl moms och för det får du individuella kostrådgivning samtidigt som du får stöttning och pepp av alla deltagare i gruppen. Förra omgången blev fullbokad snabbt så om du vill vara säker på att få en plats till den 23 juni så maila mig direkt på annika@cleaneatingbyannika.se.

Det är verkligen en sån fantastisk känsla att jag nu får hjälpa andra att hitta mer hälsosamma sätt att leva sina liv!

Du kan läsa mer om CLEAN28 här. 

CLEAN28