Såg du inslaget på Aktuellt igår om att ny forskning har visat på ännu fler fördelar med fasta? I inslaget låg fokus på fasta för diabetiker och på hur fasta stabiliserar blodsocker och insulin. Här är länk till programmet. Hoppa fram till 9:40 för att komma direkt till inslaget om fasta. Och här (länk) är samma innehåll om du hellre vill läsa.

Fasta för att bota diabetes

Att fasta har stora hälsofördelar är inget nytt. Att vara hungrig i perioder är inte farligt utan snarare naturligt för oss. Det som en ny studie nu har visat är att fasta kan leda till att celler börjar att producera insulin, någon som diabetiker annars inte kan. Resultatet slås nu upp som att kost kan bota sjukdomar. Knappast nytt menar jag men i artikeln får man det att låta som en helt ny revolutionerade upptäckt. Det är självklart att våra kostvanor har en direkt påverkar på vår hälsa och eventuella sjukdomar.

Studien har gjorts på möss som har fått äta en mycket strikt diet. Det var så man såg att möss som fick fasta började att producera insulin igen. Mössen åt en diet med extremt få kalorier, proteiner och kolhydrater under några dagar varvat med längre perioder av mer normal kost. Man såg alltså att mössen såsmåningom började att producera eget nytt insulin igen.

Det handlar alltså om diabetes typ 2, eller kolhydratsintolernas som det kallas av vissa. Den form av diabetes som mer eller mindre uteslutande har med kosten att göra.

Citat från inslaget:

”I första hand gäller det här hos de med typ 2 diabetes, men förhoppningen finns, enligt studien, att det även skulle kunna ge resultat hos vissa diabetiker med typ 1 diabetes, det som tidigare kallats barn/ungdomsdiabetes.”  (Kerstin Brismar)

Diabetes typ 2 – ett stort hot mot folkhälsohoten

Diabetes typ 2 är en av vårt samhälles största hälsohot. Allt fler drabbas och det är en sjukdom med allvarliga konsekvenser. Sjukdomen kommer i första hand av en bristande livsstil men för mycket mat av dåligt kvalitet och för lite rörelse. Sjudomen ökar över hela jorden och rejält i västvärlden. 

Det som händer när en person får diabetes typ 2 är att kroppens förmåga att producera tillräckligt insulin inte fungerar. Man äter för mycket och för ofta kolhydrater och socker, så kroppen hinner/orkar inte ta hand om allt. För lite insulin leder i sin tur till högt blodsocker som är farligt för oss.

Mina tankar

Väldigt intressant men egentligen inget nytt. Fasta har så många hälsofördelar och är ett naturligt tillstånd för oss människor. Fasta jämnar ut våra hormoner och hjälper våra kroppar att läka. Det som störde mig var att man mot slutet av inslaget mer eller mindre säger att människor inte bör testa fasta på egen hand utan att den stora fördelen nu var att man kan ta fram en medicin som gör samma sak för kroppen som fasta skulle göra. Man vill alltså ta fram ett piller som man kan ta istället för att göra det som är naturligt för oss. Suck!

Fokus i inslaget ligger på diabets typ 2. Diabetes typ 2 går helt att läka genom rätt kost och fasta. Diabetes typ 1 är lite annorlunda.

Såg du inslaget? Vad är dina tankar? Lämna gärna kommentarer längre ner på sidan. Syns inte rutan för kommentarer så klicka på inläggets rubrik och scrolla längst ner på sidan. 

 

 

 

Här nedanför hittar du länk till ett inlägg där jag förklarar olika former av fasta, om du vill läsa mer:  

Olika typer av periodisk fasta

Bilden är lånad från svt.se