Det finns vissa namn som verkligen inte tilltalar mig. Som äggmjölk, fett/äggkaffe eller som här idag – fatbombs. Det är synd att de har fått sådana namn för de hade verkligen förtjänat något mer tilltalande. Jag brukar säga paleolatte eller paleomjölk istället. Tycker det låter mer aptitligt. Kanske finns det något liknande att kalla fatbombs för…

Men i alla fall, jag testade ett recept på så kallade fatbombs tidigare i veckan och delade i en grupp på FaceBook och gensvaret blev enormt. Galet många ville ha recept så jag känner ju att jag bara måste dela med mig.

Vad är fatbombs?

Fatbombs är ett smidigt sätt att få i sig extra fett som man äter till exempel lchf eller paleo. Perfekt att ta en eller två när hunger slår till eller om suget kommer även om man inte är hungrig. Bra fetter dämpar sötsug effektivt samtidigt som blodsockret inte höjs. De påminner om ischoklad kan man säga. Det finns mängder av recept på nätet så googla runt vettja om du vill ha fler tips. Jag brukar göra dem i formar för just is-choklad. Tycker det blir lagom storlek. Vet att en del gillar större men det blir lite too much för mig personligen.

Så håll i er – här kommer receptet!

fatbombs lakrits salt

Fatbombs med lakrits och havssalt, ca 20 st

  • 0,5 dl kokosmjölk (naturligt fet)
  • 50 gr smör
  • 50 gr kokosolja
  • 20-30 gr nötsmör (jag använde ett mandelsmör med 6 gr kolhydrater/100 gr)
  • ca 1 msk lakritspulver
  • 1-2 nypor havsflingsalt

Värm alla ingredienser i en kastrull på medelvärme. Rör under tiden så att det inte bränns vid. Häll sedan upp i formar för knäck eller is-choklad (tips – använd såssnipa). Ställ in i frysen. Förvara i kylen då de annars smälter och blir kladdiga. 

Har du gjort fatbombs någon gång? Jag skulle vilja göra helt mejerifria och undrar om det funkar med bara kokosolja. Om du har testat eller vet, så berätta gärna i kommentaterna.

clean eating by annika