Det finns vissa namn som verkligen inte tilltalar mig. Som äggmjölk, fett/äggkaffe eller som här idag – fatbombs. Det är synd att de har fått sådana namn för de hade verkligen förtjänat något mer tilltalande. Jag brukar säga paleolatte eller paleomjölk istället. Tycker det låter mer aptitligt. Kanske finns det något liknande att kalla fatbombs för…
Men i alla fall, jag testade ett recept på så kallade fatbombs tidigare i veckan och delade i en grupp på FaceBook och gensvaret blev enormt. Galet många ville ha recept så jag känner ju att jag bara måste dela med mig.
Vad är fatbombs?
Fatbombs är ett smidigt sätt att få i sig extra fett som man äter till exempel lchf eller paleo. Perfekt att ta en eller två när hunger slår till eller om suget kommer även om man inte är hungrig. Bra fetter dämpar sötsug effektivt samtidigt som blodsockret inte höjs. De påminner om ischoklad kan man säga. Det finns mängder av recept på nätet så googla runt vettja om du vill ha fler tips. Jag brukar göra dem i formar för just is-choklad. Tycker det blir lagom storlek. Vet att en del gillar större men det blir lite too much för mig personligen.
Så håll i er – här kommer receptet!
Fatbombs med lakrits och havssalt, ca 20 st
- 0,5 dl kokosmjölk (naturligt fet)
- 50 gr smör
- 50 gr kokosolja
- 20-30 gr nötsmör (jag använde ett mandelsmör med 6 gr kolhydrater/100 gr)
- ca 1 msk lakritspulver
- 1-2 nypor havsflingsalt
Värm alla ingredienser i en kastrull på medelvärme. Rör under tiden så att det inte bränns vid. Häll sedan upp i formar för knäck eller is-choklad (tips – använd såssnipa). Ställ in i frysen. Förvara i kylen då de annars smälter och blir kladdiga.
Har du gjort fatbombs någon gång? Jag skulle vilja göra helt mejerifria och undrar om det funkar med bara kokosolja. Om du har testat eller vet, så berätta gärna i kommentaterna.
10 Comments
Monica
8 oktober, 2017 at 14:48Hej! Jag testade att göra enligt receptet men det skars sig. Det kokade aldrig och jag rörde hela tiden. Vad kan det berott på?
admin
16 oktober, 2017 at 09:56Tror det var varmt för länge. Precis när allt smält och blandat sig, då tar du av från plattan direkt. Testa gärna och se om det funka bättre :)
Monica
10 oktober, 2017 at 14:53Oj så mumsiga!
admin
16 oktober, 2017 at 09:52Eller hur! Är du också en lakrits-tok som jag? :)
Yvonne
8 november, 2017 at 00:42Kanske kan man hacka ner lite mandlar i smeten?
Rebecca
9 november, 2017 at 00:16Kan det fungera att byta ut kokosmjölken mot grädde? (jag klarar inte kokossmaken) :)
admin
9 november, 2017 at 07:45Går säkert :) jag vill ha mejerifritt så därför kör jag på kokosmjölk.
Gun
26 november, 2017 at 15:52Supergoda! smälte långsamt, tog från plattan o vispade lite med ballongvisp, så fina, tack för recept?
Sussi
26 november, 2017 at 16:58Hej
Tänkte göra dessa låter ju underbart gott. Men vad är nötsmör och var hittar man det?
Sussi
Annelie
19 februari, 2018 at 20:34Jag har gjort mejerifria med ett lager kokosfett och pepparmintsolja och ett lager med kakao kokosfett och pepparmint när det första lagret har stelnat i frysen häller du på nästa. Keto after eight