0 In Grönsaker - recept

HASSELBACKSPUMPA MED CHILI, TIMJAN OCH GETOST

Tänk klassikern hasselbackspotatis. Du vet hur knaprigt och gott det blir. Snyggt också för den delen. Och så tänker du pumpa. Vacker färg, god smak, fast kött och dessutom i säsong just nu. Varför inte slå ihop hasselback med pumpa och göra en ny kombo tänkte jag. Sagt och gjort. Resultatet? Riktigt lyckat och något som jag verkligen tycker att du ska testa.

Jag använde butternutpumpa och det känns som om det passar bäst på grund av dess form av storlek. Men så klart kan du testa med andra typer av pumpor också. Testa gärna olika pumpor och olika kryddor och dela i kommentarerna hur det blev. Alltid lika kul att få ta del av!

Hasselbacksbutternutpumpa

HASSELBACKSPUMPA MED CHILI, TIMJAN OCH GETOST, ca 2-5 PORTIONER

En halv butternutpumpa är lagom åt 4-5 personer om det är mer av ett tilltugg eller en sido rätt. Om hasselbackspumpan spelar en större roll i måltiden så är en halv mer lagom åt 2-3 personer.

  • 0,5 st butternutpumpa
  • 1-2 msk olivolja
  • 0,5 apelsin
  • färsk hackad timjan
  • ett par nypor torkade chiliflakes
  • getost eller feta
  • salt & peppar

Värm ugnen till 150 grader.

Dela butternutpumpan i mitten och gröp ut trådar och frön med en sked. Spara fröna och rosta gärna senare. Skär sedan skåror och smala skivor genom pumpan men skär inte helt igenom. Lämna ca 1-1,5 cm intakt längst ner.

Lägg sedan pumpan i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtpapper. Pensla sedan med oljan och pressa över saften från en halv apelsin. Strö över hackad färsk timjan (torkad funkar också) och lite chili. Salta och peppra.

Ställ sedan in pumpan i den varma ugnen i ca 30 minuter. Kolla till den då och då. Eventuellt kan den behöva lite mer tid. Stick gärna med en provsticka längst ner i ena änden (för att hålet inte ska synas för mycket) och känn efter om pumpan är mjuk/genombakad.

Ta ut den efter 30 minuter och pensla en gång till med lite olja. Låt sedan bakas ytterligare i ca 20 minuter i ugnen. Stick gärna med en provsticka längst ner i ena änden (för att hålet inte ska synas för mycket) och känn efter om pumpan är mjuk/genombakad.

När den är klar, toppa gärna med lite mer färsk timjan och strö över osten.

Servera pumpan varm eller ljummen. Den är riktigt god tillsammans med kyckling eller vilt.

asselbackspumpa med timjan, chili och getost

FLER RECEPT MED PUMPA

Om du är sugen på mer inspiration kring matlagning med pumpa så finns det en del recept här på CEA. Här nedanför tipsar jag om några av mina favoriter. Har du egna pumpa-favoriter eller smakkombinationer som passar bra med pumpa så får du jättegärna dela med dig av dem i kommentarerna. Blir lika glad varje gång jag får en kommentar och ny matlagningsinspiration och tips är alltid spännande.

Ha en fortsatt fin torsdag!

clean eating by annika

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply