2 In Grönsaker - recept/ Mättande protein - recept

Grönsaksplättar med zucchini och morot

Det känns väldigt kul att första receptet här på bloggen 2017 blir ett vegetariskt recept. Jag vill verkligen bli bättre på att laga vegetariskt under året som kommer. Jag älskar grönsaker och jag menar att det går inte att äta för mycket grönsaker. Grönsaker ger oss hälsosamma fibrer samt massa vitaminer och mineraler. En rejäl laddning med grönsaker på tallriken ökar dessutom mättningen bra.

De här grönsaksplättarna kan ätas som en vegetarisk rätt och ha då gärna en kall sås på yoghurt eller crème fracihe till. En kall örtsås med lite vitlök är riktigt gott till. Självklart funkar de också som tillbehör till en bit grillad kyckling eller en bit lax. Möjligheterna är många och de här grönsaksplättarna är ett riktigt bra sätt att få i sig mer grönsaker.

Detta recept innehåller ägg för att få plättarna att hålla ihop. Ska försöka få till ett recept utan ägg också och delar framöver om jag lyckas få till något bra.

Grönsaksplättar med zucchini och morot, 4 port

 • 800 gr zucchini
 • 2 medelstora morötter
 • ca 10 cm purjolök
 • 4 ägg
 • salt
 • peppar
 • smör eller kokosolja till stekning

Riv zucchinin med ett grovt rivjärn. Lägg sedan i en skål tillsammans med en eller ett par nypor salt. Rör om ordentligt och låt stå i ca 5 min. Saltet kommer att dra ut vätskan ur zucchinin så att plättarna blir mindre vattniga.

Riv under tiden morötterna grovt. Skär purjolöken i tunna halvmånar.

Lägg zucchinin i ett durkslag och kläm ut allt vatten du kan. Ta zucchini i din hand och kläm åt. Försök få ut så mycket vatten du bara kan.

Blanda sedan zucchini, morot och purjo med äggen. Blanda ihop och ha i lite salt och peppar.

Stek sedan i en stekpanna på medelvärme. Ha tålamod och vänd inte förrän du ser att plättarna börjat stelna en bit upp på kanten. Ha inte för hög värme för att undvika att de bränns. 

Servera gärna med en kall sås på naturell yoghurt eller crème fraîche med örter. Eller varför inte lite mosas avokado?

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Monica
  11 juni, 2017 at 16:01

  Hej i regnet, iallafall norr om Göteborg☔️
  Vill bara tacka för ett gott recept, som jag dock behövde ändra lite eftersom jag bara äter grönsaker ovanjord och att kylskåpet inte hade allt.
  Tänkte rekommendera det innehåll jag använde som blev otroligt gott ändå.
  Jag hade gul spetspaprika hemma och tog det istället för morot och rödlök istället för purjo. Gjorde absolut ingenting, sedan la jag en skiva gul cheddarost emellan två plättar-mums!
  Ha en fortsatt bra söndag trots regn?

  • Reply
   admin
   13 juni, 2017 at 14:05

   Tack för att du delar med dig :)

  Leave a Reply