2 In Personligt

Jordgubbar – ett av sommarens måsten

Det är få saker som jag så starkt kopplar till sommar som färska jordgubbar. Jag tror att ni är många som håller med mig. Det är få saker som slår den där första jordgubben. Tänk att man varje år glömmer hur goda de små rackarna är och den där första är som en smakexplosion i munnen.

 

jordgubbarihand

 

Tänk vilken lyx det är att kunna njuta av de här hälsobomberna. Tänk att något så gott också är så nyttigt. Detta är riktig superfood för mig – svenska jordgubbar. De är fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler som magnesium och jod. 

Lyckan av att fritt kunna njuta av sommarens jordgubbar

Så länge jag kan minnas så har jag haft lyckan att varje sommar kunna frossa fritt i jordgubbar. Jag är uppväxt på en liten gård och mina föräldrar har alltid avsatt gott om plats för sommarens jordgubbar. Jag minns hur jag som barn kunde gå där bland raderna och äta tills jag var så mätt att jag inte fick ner en endaste liten jordgubbe till. Hur jag till mina frukostar kunde ha nyplockade jordgubbar i frukostfilen. Jordgubbar är starkt kopplade till mina barndoms somrar. 

Jag och min familj bor i ett hus med en lite tomt och ingen plats till några större ytor av bär, buskar och träd. Men det är viktigt för mig att mina barn också ska kunna gå ut en sommarmorgon, när gräset fortfarande är vått av dagg, och kunna plocka de där goda bären och njuta av till frukost. Så vi har klämt in ett par pallkragar på tomten där vi odlar våra gubbar. Som du förstår så blir det inga överdrivna mängder, men det är inte det viktigaste, det viktigaste är den där känslan och den får vi.

 

jordgubbsplock

 

Självplock i regnet 

Även om vi får oss några gubbar här hemma i vårt lilla land så vill jag gärna ha mer. Jag vill kunna frysa in och ha och ta av under året som kommer fram till nästa sommar. I Sibräcka, på Tjörn där jag är uppväxt, så kan man komma och plocka jordgubbar direkt från plantan. I helgen som gick så var jag, N och min pappa där och plockade oss ett par fat med jordgubbar. Eller ja, det var snarare jag och pappa som plockade och Nils, ja, han åt mest. Men det hör väl också till, eller vad säger ni?

 

fatmedjordgubbar

 

Vi försökte tajma in vårt besök mellan regnskurarna men tyvärr gick det så där. Trots regnrock och stövlar så var vi rejält blöta när vi var klara men vad gör det när man får med sig två stora fat med jordgubbar hem? Hela helgen har vi njutit av färska gubbar och resten har jag frusit in för att ha och ta av under hösten och vintern fram till nästa sommar.

 

jagonilsjordgubbar

annikajordgubbar

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Karin Fitness & Hälsa
  4 juli, 2016 at 21:28

  Älsk på jordgubbar alltså. Imorgon åker jag hem till Sverige och då ska jag länsa vårt jordgubbsland. Om inte det räcker får jag handla mer. För det är ju så gott!

  Självplock är ju väldigt mysigt och smart. Det får vi nog satsa på också!

  • Reply
   admin
   5 juli, 2016 at 17:19

   Ja det är fantastiskt goda de där små :)

  Leave a Reply