Kålrotskinka – vegetariskt alternativ till den klasisska julskinkan. Personligen var jag minst sagt skeptisk men ändå tillräckligt nyfiken för att vilja testa. Och det blev helt klart över förväntan! På en macka med lite senap var det inte alls dumt. Så absolut ett bra vegetariskt och grönare alternativ. Dessutom är den ju fantastiskt vacker!
Du behöver en rund och fin kålrot som du sedan kokar. Finns många recept men mitt recept hittar du här nedanför. Koktiden beror på kålrotens storlek men den ska bli genomkokt men ända fast och inte mosig. Mitt recept är lagom för en kålrot på 500 gr.
KÅLROTSKINKA – VEGETARISK ALTERNATIV TILL JULSKINKA
Du behöver:
- Kålrot, 500 gr
- 1,5 liter vatten
- 1,5 msk grönsaksbuljong (eko)
- 5 kryddpepparkorn
- 5 vitpepparkorn
- 2-3 lagerblad
Gör så här:
- Skölj ren och skala kålroten. Om den har ojämn form så ansa den lite till en fin rund form.
- I en kastrull, blanda vatten med kryddor.
- Lägg kålroten i kastrullen.
- Koka upp under lock och låt sedan koka på medelvärme i ca 1 timme.
- Därefter griljerar du som vanlig skinka. Använd gärna min glutenfria griljering.
MER VEGETARISKT TILL JULBORDET
Här på bloggen finns många vegetariska recept som passar bra på ett lite grönare julbord. Här nedanför ser du några exempel.
No Comments