Sallader

God kålsallad med sojabönor och persilja

Här kommer ett recept på en enkel och fräsch kålsallad som funkar till det mesta. Riktigt god till grillat men funkar även med till exempel äggröra.

Fyll tallriken med grönsaker

En bra tumregel är att se till att minst halva tallriken är full av härliga färgrika grönsaker. Variera dig och både till textur och färg. Gärna efter säsong så får du ännu mer näring men gör även ett klimatsmart val.

Jag brukar göra mycket åt gången. Som den här salladen till exempel. Jag gör en rejäl skål och så har jag att ta av under veckan som kommer. Kål och lite grövre grönsaker håller sig utan problem i 5-7 dagar.

Kålsallad sojabönor

God kålsallad med sojabönor

Recept som det här går ju att variera på tusentals sätt och i massvis med olika varianter. Just kål kan ju vara lite ”jobbigt” att tugga men jag tycker det blir så mycket godare och mer ”lättuggat” med lite olja och vinäger på.

Jag använde spetskål som kan vara lite tunnare och finare men det går lika bra med vanlig vitkål eller rödkål också för den delen.

Till 4 portioner behöver du:

  • 500 gr spetskål och grönkål (vikt tillsammans)
  • 1.5 dl sojabönor
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Mald svartpeppar

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen hyfsat fint med mandolin eller osthyvel.
  2. Dra av grönkålen från stjälkarna och hacka grovt. Hacka även stjälkarna men i mindre bitar då de är hårdare att tugga.
  3. Lägg all kål i en skål tillsammans med sojabönorna och persiljan.
  4. Blanda med salt, peppar, olja och vinäger.
  5. Smaka av.
annika malm

Nyhetsbrev

Inga kommentarer

Lämna ett svar