0 In Grönsaker - recept

SVARTKÅLSCHIPS

Här kommer ett enkelt recept för hur du snabbt gör krispiga och salta svartkåls-chips. Receptet funkar givetvis även på grönkål som kanske är lite enklare att få tag på. Chipsen är goda att äta som de är eller att strö över en sallad till exempel för lite extra crunch.

svartkålschips

kålchips

Svartkål – proppfull av nyttigheter

Jag är ju nästan löjligt förtjust i råvaror som svartkål. Vanlig mat som är så galet nyttig. Just nu även i säsong och växer på våra svenska åkrar. Det är superfood enligt mig. Inte exotiska små bär från nån bergstopp på andra sidan jorden som måste fraktas hit för att sen säljas till hutlösa priser. 

Svartkål är en bladning mellan grönkål och savoykål. Den är kraftigt mörkgrön i färgen och fullproppad av nyttigheter. Just nu är det skördetid svartkålen. Tyvärr är den inte helt enkel att hitta i vanliga mat-butiker. Jag har sån tur att min pappa odlar så jag får av honom. Men om du är på någon skördemarknad nu i höst och ser svartkål – tveka inte att köpa. Fantastiskt gott och supernyttigt! Det här receptet funkar även så klart på vanlig grönkål som är enklare att få tag på. 

svartkål

Svartkåls-chips

  • ca 200 gr svartkål skuren i bitar
  • 0,5 msk olivolja
  • flingsalt

Lägg svartkålen i en bunke. Häll över oljan och blanda runt så att oljan fördelas jämt över kålen. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt. Rosta i ugnen i 7-10 min på 200 grader. Obs – bränns lätt så håll koll på dem. 

svartkålsschipspåplåt

kålchips

Andra sätt att njuta av svartkål

  • Smörstek tillsammans med svamp och servera som tillbehör till maten eller som pålägg till brödet
  • Matigare sallader
  • Gräddstuvad
  • Soppa

Svartkål kan användas på samma sätt som grönkål och samma mängder gäller för recept.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply