11 In Clean Eating

Mandelmjöl – hur du ersätter det i bakning

När man bakar enligt paleo och lchf-recept så ingår det ofta mandelmjöl. Att så mycket är baserat på mandelmjöl ställer till det när man är nötallergiker. Henrik här hemma är just nötallergiker. Samtidigt är han nyfiken på glutenfritt bröd och testar gärna det jag bakar. Men som du förstår är det ett problem att så många recept baseras till stor del på just mandelmjöl. Men efter mycket bakade och trial and error har jag kommit fram till några sätt på vilka man kan byta ut mandelmjöl mot nötfria alternativ. Jag vet att många av er har samma problem så därför tänkte jag idag dela med mig av det jag kommit fram till.

Baka utan mandelmjöl

Hur byter man ut mandelmjöl i recept?

Ja, hur gör man då? Du kan inte byta ut rakt av och ta samma mängd kokosmjöl till exempel. Det är för att de olika mjölsorterna reagerar olika med vätska och suger upp vätska olika effektivt. Det här är min erfarenhet om vad som brukar funka bra.

1 dl mandelmjöl kan ersättas med:

 • 2-3 msk kokosmjöl
 • 0,5 dl pofiber
 • 1-1,5 msk fiberhusk

Det går också att kombinera dem och till exempel ersätta 1 dl mandelmjöl med 1,5 msk kokosmjöl och 0,25 dl pofiber. Detta är bra riktlinjer men man måste alltid testa sig fram ändå. Olika fabrikat av mjöler reagerar lite olika är min erfarenhet. Handlar det om en deg som till exempel ska formas till bullar så krävs det att degen håller ihop lite mer och då är det bättre med en lite fastare deg snarare än för lös. Men handlar det om en kaka som ska gräddas i en form så funkar det med en lite lösare smet.

Jag hoppas att du har nytta av mina tips. Om du gillar inlägget så dela gärna

inlägget vidare med vänner och bekanta på till exempel facebook.  

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Tiima
  4 september, 2016 at 01:33

  Har du någon koll hur man bytar ut mandelmjöl mot rismjöl, teffmjöl, majsmjöl etc? :)

  • Reply
   admin
   4 september, 2016 at 19:53

   Nja, inte rakt av tyvärr.

 • Reply
  Jeanette
  7 september, 2016 at 06:43

  Är mandel ”verkligen” en nöt? Hade för mig att det inte är det. Lite snabb-googling så ser jag att på sjukvårdsupplysningen/1177 står det att mandel Egentligen är ett frö? Flera andra ”allergi-sidor”, skriver däremot att mandel räknas som en trädnöt…

  • Reply
   admin
   7 september, 2016 at 07:40

   Jag vet inte exakt faktiskt. Vet bara att det är väldigt vanligt att de med diagnosen nötallergi inte tål mandel. Jordnötter däremot är ju en baljväxt.

   • Reply
    EVS
    11 september, 2016 at 18:00

    Mandel kan alltid innehålla spår av andra nötter, eftersom de livsmedelshanteringsmässigt räknas som nötter. Trots att det är mer korrekt att kalla mandeln för ett frö eller en kärna. Min son tål egentligen mandel, men måste vara mycket försiktig, eftersom mandel hanteras tillsammans med framför allt hasselnötter men ibland även andra nötter. Risken är mindre om skållad/skalad mandel används. Vad gäller allergier, så finns det många olika grupper av nötter. Den som är allergisk mot cashew, kan antas vara allergisk mot pistage, den som är allergisk mot valnöt tål inte heller pecan etc. Det finns också många som är allergiska mot mandel, de tål då ofta inte heller kärnor av aprikos eller persika.

 • Reply
  Amadine
  20 september, 2018 at 22:51

  Jag är själ mandelallergiker och fick samtidigt som jag fick reda på att ja var allergisk reda på att mandel INTE är en nöt. Senare utvecklade jag dock oxå nötallergi men till en början hade jag alltså ingen allergi mot nötter utan bara mot mandel. Däremot stämmer det att mandlar i vissa fall hanteras tillsammans med nötter detta gäller dock inte alltid och i de fall där det enbart rör sig om rena mandlar är det inga problem att vara nötallergiker, det är på samma vis som att kokosnöten inte heller är en nöt.

  • Reply
   admin
   9 oktober, 2018 at 09:31

   Yep, mandel är en kärna och tillhör samma ”allergigrupp” som stenfrukter.

   • Reply
    Malin
    21 december, 2019 at 17:28

    Hur byter man ut mandelmjöl mot havremjöl?

    • Reply
     admin
     13 februari, 2020 at 10:47

     TEsta :)

    • Reply
     Ida
     15 april, 2021 at 07:13

     Har du provat än? Är så nyfiken älskar havremjöl i bakning!

 • Reply
  Jenny A
  5 januari, 2019 at 19:23

  Din blogg är verkligen så bra!! Keep up the good work. Har du youtube eller instagram eller något också?

 • Leave a Reply