Clean Eating?

Kort sagt kan man säga att Clean Eating betyder mer näring och mindre skräp i maten. En livsstil som innebär att du äter rena råvaror som är fulla av näring som din kropp behöver och med naturliga smaker. Mat fri från tillsater och kemikalier.

Det finns inte en speciell lista med mat som är clean för det handlar inte om några speciella livsmedel eller råvaror. Det är mer ett förhållningssätt och sätt att se på maten som vi stoppar i oss.

Clean Eating är en livsstil eller snarare en vision om en livsstil. En livsstil som man försöker eftersträva i så stor utsträckning som möjligt. I vårt samhälle idag så är det dock nästintill omöjligt att leva cleant 100 % av tiden. Se det som en vision, en strävan, något du försöker uppnå men om du inte gör det fullt ut så är det helt ok. Personligen försöker jag leva enligt 80-20 regeln. 80 % försöker jag äta så cleant som möjligt och då är det helt ok med 20 % där jag inte är lika ”strikt”.

Man kan också säga att Clean Eating betyder att man jagar näring i maten, snarare än kalorier. Näring för att bygga en frisk och hälsosam kropp.

Clean Eating var ett begrepp som först dök upp i USA och som sedan har spritt sig runt om i världen. Jag skulle säga att det finns lika många defitioner som det finns anhängare. Det vill säga, återigen så finns det ingen lista med vilken mat som är clean och vilken som inte är det.

Vad är då min definition av Clean Eating, dvs Clean Eating By Annika? Jag har kommit fram till mitt förhållningssätt genom att pröva mig fram och genom trial and error lärt mig vilken kost som min kropp mår som bäst av. Jag skulle sammanfatta min kostvision så här:

• Fri från gluten
• Fri från vitt raffinerat socker
• Försöka hålla nere mejerierna (här kämpar jag personligen, vet att jag borde dra ner för min mages skull men har svårt att släppa taget om ett antal mejeriprodukter)

Som du kommer att märka är många av mina recept relativt låga i kolhydrater. Det är för att jag personligen mår absolut bäst av en kost som är låg i kolhydrater och att det håller mitt blodsocker och insulinnivåer i schack.

För att spinna vidare på ämnet kolhydrater som ju är en het potatis nu för tiden så anser jag att man inte kan dra alla kolhydrater över samma bräde. Det går inte att jämföra kolhydrater rakt av och en nyansering behövs. Kolhydraterna från broccoli eller havregryn går inte att likställa med kolhydraterna från sockriga frukostflingor eller i chokladkakan. Det är inte kolhydraterna i sig som är problemet, anser jag, utan att vi idag överkonsumerar processade kolhydratskällor.

Med processade menar jag de som varit i en fabrik och sedan hamnat i en påse eller kartong. Grönsaker, rotfrukter, frukt och även spannmål (havre som är naturligt glutenfritt är att föredra) i måttliga mänger är inget problem för en frisk normalvikig person.

Men en kost låg på kolhydrater är att föredra om man lider av problem som övervikt, hälsa, ledvärk med mera. Var man bör ligga på kolhydratsskalan beror alltså på vem man är och vilka eventuella hälsoproblem man lider av. Friska normalviktiga vuxna och barn behöver inte undvika rena kolhydratskällor i lagom mängd medans de med problem som diabetes, insulinkänslighet, hormonrubbningar, övervikt, ledvärk med mera gör klokt i att dra ner på sin kolhydrater och främst hålla sig till grönsaker som växer ovan jord.

Så, där är den – mitt försök till en hyffsat kortfattat och klar bild över vad clean eating är enligt mig. Om det är något du undrar över eller vill veta mer om så lämna gärna en kommentar i bloggen eller släng iväg ett mail till

cleaneatingbyannika@gmail.com
Utöver denna blogg så hittar du mig även här:

 • Bloggare för tidningen Matkärlek (länk)
 • Instagram: @cleaneatingbyannika
 • FaceBook: Clean Eating By Annika
 • Twitter: @cleaneatannika

5 Kommentarer

 • Reply
  Vad är clean eating? | Tidningen Matkärlek
  7 september, 2015 at 20:46

  […] Om du vill läsa ett längre inlägg med en förklaring till clean eating så hittar du det här (länk). […]

 • Reply
  I love paleo |
  5 november, 2015 at 14:27

  […] Vad är Clean Eating? […]

 • Reply
  Visst borde vi vid det här laget ha anpassat oss till den nya maten? |
  4 januari, 2016 at 19:46

  […] Vad är Clean Eating? […]

 • Reply
  madeleine banks
  4 mars, 2016 at 11:54

  hej! gillar din sida skarpt! har du någon gang tankt pa att skriva en kokbok? det hade varit sa praktiskt att ha nar man ar i sommarstugan utan internet. jag hade kopt den direkt :)
  halsningar madeleine

  • Reply
   admin
   4 mars, 2016 at 15:58

   Tack för de fina orden! En kokbok står på ”att-göra-listan” men tyvärr finns inte tiden riktigt nu :)

  Lämna ett svar